Wpisy otagowane „kokos”

  • wtorek, 11 października 2016
    • Granola czekoladowo-kokosowa

      Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.

      Czekoladowo - kokosowa granola

      /inspiracja; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/

      • 4 szklanki płatków wsianych górskich
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki sezamu
      • 3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
      • 1/4 szklanki słonecznika
      • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
      • 1/3 szklanki oleju kokosowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szklanki miodu
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 10 łyżek wody
      • ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki

      Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.

      W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

      Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.

       

      granola czekoladowa

      Granolę przygotowałam wspólnie z Gin. Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Granola czekoladowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2016 19:52
  • niedziela, 02 października 2016
    • Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson

      "Zwróć uwagę, że to nic innego jak mleko z płatkami w formie ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na mleko niesłodzone i dodatek miodu. Jeśli wybierzecie mleko słodzone, zrezygnujcie z miodu. Podaję z moimi zmianami.

      Śniadaniowe batoniki zbożowe

      /blacha 22x22 cm/

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)
      • 3 łyżki miodu
      • 250 g płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
      • 100 g mieszanki ziaren - słonecznika, dyni, sezamu
      • 100-125 g niesolonych  orzechów ziemnych

      Rozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

      Podgrzej mleko skondensowane wraz z miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.

      Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

      batony śniadaniowe nigella lawson

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:13
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Norweskie ciasto czekoladowe

      Czekoladowych ciast nigdy za mało :) Cóż zrobić, zimno, szaro, jakoś jesienno-zimowo...trzeba się czymś pocieszać, a czekolada jest pocieszaczem doskonałym. To ciasto wygląda całkiem zwyczajnie, taki murzynek, ale w smaku jest intensywnie czekoladowe i kawa tylko podkreśla smak czekolady. Warto je posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami, wtedy jest jeszcze lepsze. Przepis pochodzi z książki "Skandynawia" wyd. Pascal.

      Norweskie ciasto czekoladowe

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 125 g masła
      • 125 g gorzkiej czekolady
      • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
      • 1 szklanka białego cukru
      • 4 jajka
      • 100 g zmielonych migdałów
      • 100 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      dodatkowo (opcjonalnie):

      • czekolada lub polewa do polania wierzchu
      • wiórki kokosowe lub orzechy do posypania

      norweskie ciasto czekoladowe

      Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w garnuszku, odstawić aż uzyska temperaturę pokojową.

      Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą prawie sztywne dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące. Na koniec dodać żółtka i obić do połączenia.

      Następnie miksujemy masę na najwolniejszych obrotach miksera i dodajemy kolejno: ostudzoną masę czekoladową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały.

      Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).

      Wykładamy z piekarnika, studzimy. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą, posypujemy np. wiórkami kokosowymi.

      norweskie ciasto czekoladowe

      Przepis dodaję do akcji "Kuchnia skandynawska 2014" oraz "W orzechowym raju 3"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Norweskie ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 12:00
  • niedziela, 02 listopada 2014
    • Jesienne smaki. Granola dyniowa.

      Jesień kojarzy się z dynią. Jej pięknym pomarańczowym kolorem, zapachem, smakiem...Dzisiaj przedstawiam pomysł na granolę dyniową. Domową granolę zawsze warto mieć w swoich domowych zapasach, chociaż samej dyni za bardzo nie wyczujemy po upieczeniu. Inspiracja.

      Granola dyniowa

      /porcja do upieczenia na dużej blaszce; 1 szklana=250 ml/

      • 3/4 szklanki puree z dyni*
      • 3 łyżki oliwy lub oleju
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 100-125 ml miodu
      • 3/4 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 3 szklanki płatków owsianych
      • 1 szklanka płatków żytnich /można zastąpić owsianymi/
      • 1 szklanka mieszanki orzechów /u mnie laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, ziemne/
      • 1/4 szklanki kokosu w płatkach lub wiórkach
      • 1/4 szklanki sezamu

      *Puree z dyni robimy obierając dynię i krojąc ją na kawałki. Lekko solimy. Następnie na dno garnka nalewamy wodę i gotujemy dynię pod przykryciem, aż zmięknie. Podczas gotowania należy co jakiś czas przemieszać dynię i pilnować poziomu wody żeby się nie przypaliła. Zgniatamy dynię widelcem do konsystencji papki.

      Przygotowanie granoli:

      W misce wymieszaj mokre składniki z przyprawami: Puree z dyni, oliwę, sól, miód, cynamon, imbir, kardamon. Spróbuj, na tym etapie możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz słodszą granolę. Do miski dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia: płatki owsiane, posiekane orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki żytnie lub inne wybrane przez ciebie dodatki.

      Na dużej blaszce kładziemy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy mieszankę. Wkładamy do nagrzanego do 165°C piekarnika. Co 10 minut granolę należy przemieszać łyżką, by równomiernie się zapiekała. Będzie gotowa po ok. 35-45 minutach. Płatki powinny być suche. Studzimy. Przechowujemy w słoiku lub puszce.granola dyniowa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jesienne smaki. Granola dyniowa.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 listopada 2014 11:07
  • wtorek, 21 października 2014
    • Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.

      Tofu? Czy to w ogóle jest zjadliwe? Słychać różne opinie na temat tego sojowego twarożku. Ja postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego i na dodatek bez pieczenia. Wyszło zaskakująco pysznie :)

      Tarta czekoladowo-kokosowa z tofu. Bez pieczenia.

      /forma do tarty o średnicy 22 cm/

      spód:

      • 200 g herbatników
      • 100 g masła
      • 1 łyżka miodu
      • ew. 2-3 łyżki gorącej wody

      nadzienie:

      • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
      • 80 g wiórek kokosowych

      wierzch:

      • 150 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
      • 200 g tofu naturalnego (w kostce)
      • 2-3 łyżki kakao niesłodzonego
      • do posypania - kakao niesłodzone

      Herbatniki pokruszyć (lub zmielić) na pył. Masło roztopić z miodem. Dodać do ciastek, wymieszać. Powstałe ciasto powinno się lekko lepić, jeśli tam nie jest dodajemy 2-3 łyżki wody. Masą wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników tarty.

      tarta z tofu

      Mleko zagotowujemy z wiórkami. Zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej, wtedy wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy całość do lodówki.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tofu blendujemy do gładkości wraz z rozpuszczoną, przestudzoną do temp. pokojowej, czekoladą. Dodajemy kakao i dalej blendujemy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku kakao (smak zależy od kakao, którego używamy. Masa powinna być lekko słodka i czekoladowa w smaku). Wykładamy masę na masę kokosową. Wierzch posypujemy kakao przez sitko. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż 2-3 godziny.

      tarta z tofu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 października 2014 08:10

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne