Wpisy otagowane „żurawina”

  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • niedziela, 02 października 2016
    • Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson

      "Zwróć uwagę, że to nic innego jak mleko z płatkami w formie ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na mleko niesłodzone i dodatek miodu. Jeśli wybierzecie mleko słodzone, zrezygnujcie z miodu. Podaję z moimi zmianami.

      Śniadaniowe batoniki zbożowe

      /blacha 22x22 cm/

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)
      • 3 łyżki miodu
      • 250 g płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
      • 100 g mieszanki ziaren - słonecznika, dyni, sezamu
      • 100-125 g niesolonych  orzechów ziemnych

      Rozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

      Podgrzej mleko skondensowane wraz z miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.

      Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

      batony śniadaniowe nigella lawson

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:13
  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
    • Barmbrack - irlandzki słodki chleb

      Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

      Barmbrack

      /1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

      • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
      • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
      • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki cukru
      • 6 g drożdży suszonych instant
      • 4 łyżki masła, może być z lodówki
      • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

      Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

      Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

      Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

      Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

      Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

      chleb irlandzki brambrack

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      Lubię ciasteczka owsiane. Te są pełne bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami.

      Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      /18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka płatków owsianych górskich
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/4 szklanki suszonych moreli
      • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić morelami)
      • 1/2 szklanki rodzynek
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką miodu + 1 łyżka mleka)

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Morele, orzechy, żurawinę posiekać. 

      W misce wymieszaj: płatki owsiane, wiórki kokosowe, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, cynamon, brązowy cukier i cukier waniliowy.

      W drugiej misce wymieszaj miód, mleko, jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.

      Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę między 18 papilotek).

      Piecz 15 minut. Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.

      ciastka śniadaniowe ani starmach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 06:29
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
    • Mannele - drożdżowe ludziki

      Mannele (Jean Bonhomme) to drożdżowe ludziki pochodzące z rejonu Alzacji. Legenda głosi, że zaczęto je wypiekać na podobieństwo św. Mikołaja, który uratował dzieci spod rąk rzeźnika. Mannele mają swoje odpowiedniki w kilku krajach. Najczęściej wykonuje się je ręcznie, ja jednak wspomogłam się foremką do ciastek, bo nadanie im takiego kształtu dodaje im uroku. By były jeszcze ładniejsze warto zrobić im buciki ze stopionej czekolady i włosy z tartej czekolady. Jeśli chodzi o smak, to są to lekko słodkie bułeczki, które można podać do szklanki mleka lub kakao...albo schrupać bez dodatków ;)

      mannele drożdżowe ludziki

      Mannele

      /ok.15-18sztuk; źródło/

      • 250 g mąki pszennej
      • 5 g suchych drożdży
      • 2 łyżki ciepłej wody
      • 1 jajko
      • 50 g białego cukru
      • 50 g masła
      • 120 ml mleka
      • szczypta soli
      • dodatkowo: czekolada do ozdobienia, pestki słonecznika/ rodzynki/ kawałki żurawiny do zrobienia guzików i oczu

      mannele drożdżowe ludziki

      Drożdże rozmieszać w wodzie i odstawić na 15 minut.

      W tym czasie roztopić masło w mleku i odstawić do ostudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej).

      Mąkę, podrośnięte drożdże, roztopione masło z mlekiem, cukier, jajko i sól wymieszać i wyrabiać przed ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie, nielepiące się do rąk ciasto (w razie potrzeby można podsypać mąką w czasie wyrabiania).

      Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie lekko wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5-1 cm (ja zrobiłam dość cienką wersję, by po wyrośnięciu miały ładniejszy wygląd). Wykrawać ludziki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przyozdobić robiąc oczy, usta, guzki z ziaren słonecznika, rodzynek, czy kawałków żurawiny. Odstawić do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.

      mannele drożdżowe ludziki

      Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok 15 minut (czas zależy od grubości ciasta, gdy będą zarumienione należy je wyjąć z piekarnika).

      Mannele można przyozdobić dodatkowo robiąc buciki ze stopionej czekolady oraz włoży zanurzając czubek głowy w czekoladzie a następnie wkładając głowę do startej na tarce czekolady.

      mannele drożdżowe ludziki

      Ludziki możemy zrobić także bez użycia foremek lepiąc je ręcznie. Ja miałam tylko damską foremkę, więc posiłkowałam się nią i odkrawałam odpowiednio część sukienki.

      A żebyście mogli zobaczyć historię tych słodkich ludzików, obejrzyjcie teledysk i posłuchajcie piosenki :)

      Mam nadzieję, że Mannele Wam się spodobały :)

      mannele drożdżowe ludziki

      :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mannele - drożdżowe ludziki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lutego 2016 07:39

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne