Wpisy otagowane „cukier brązowy”

  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28
  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi  kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).

      Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      /źródło; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
      • skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
      • 110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 0,5 łyżeczki kardamonu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
      • szczypta soli
      • 1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka

      Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

      Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.

      Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).

      ciasto paruzel lidl stylizacjetv

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 09:25
  • wtorek, 18 października 2016
    • Mocno czekoladowe ciastka

      Złota księga czekolady to książka zawierająca ponad 300 czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi czekoladowym przepisem. Te czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać mleczną lub białą czekoladę, migdały, czy orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję.

      Mocno czekoladowe ciastka

      /źródło - Złota księga czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/

      • 200 g mąki pszennej
      • 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
      • 50 g niesłodzonego kakao w proszku
      • szczypta soli
      • 125 g miękkiego masła
      • 150 g cukru trzcinowego
      • 2 jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
      • 30 g posiekanych orzechów włoskich/ mogą być migdału lub orzechy laskowe/
      • 35 g posiekanej na kawałki czekolady deserowej
      • opcjonalnie - cukier perlisty do ozdoby

      Mąkę, kakao, zmielone orzechy, sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.

      W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, zmiksować do połączenia. Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

      Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka pędzelkiem umoczonym w białku. Można ozdobić cukrem perlistym.

      Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu. 

      ciastko czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 09:26
  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne