Wpisy otagowane „słonecznik”

  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • czwartek, 01 września 2016
    • Zdrowe ciasto marchewkowe

      Dzisiaj zapraszam Was na zdrowe i smaczne ciasto marchewkowe. Ciasta marchewkowe kojarzą mi się z jesienią, zwłaszcza gdy dodamy do nich cynamonu. Ja wolę wersję z kakao. Do ciasta możecie dodać dowolne suszone owoce i orzechy. To ciasto idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego w zdrowej wersji. Ciasto wychodzi wilgotne i lekko zakalcowate, więc to opcja dla fanów brownie.

      Ciasto marchewkowe

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g drobno startej marchewki
      • 150 g płatków owsianych przemielonych na mąkę - np. młynkiem do kawy (ewentualnie mąka owsiana)
      • 4 jajka
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki oleju/ oliwy z oliwek/ może być też olej kokosowy w formie płynnej
      • 2 łyżki miodu - ja miałam tylko gryczany i taki dałam; może być jasny
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao (niesłodzone)
      • 50 g suszonych owoców (u mnie daktyle, żurawina, rodzynki) + garść orzechów lub słonecznika
      • 200- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
      • garść płatków migdałów

      Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Płatki mielimy w młynku na mąkę. Mąkę z płatków, kakao i proszek do pieczenia mieszamy. Suszone owoce i orzechy kroimy na części. Owoce mieszamy z łyżką mąki owsianej.

      Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, łączymy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy olej, miksujemy. Następnie dodajemy po trochu mąki, łączymy. Na koniec dodajemy marchew (mieszamy do połączenia) oraz owoce i orzechy, mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę i  pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut (patyczek po sprawdzeniu możemy być jeszcze lekko wilgotny).

      Po ostudzeniu ciasto posmarować serkiem oraz posypać przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

      zdrowe ciasto marchewkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 września 2016 09:50
  • sobota, 23 października 2010
    • Ciasteczka słonecznikowe

      Pycha! Co tu dużo pisać ;) Jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Z wyglądu jakoś specjalnie się nie wyróżniają, ale są przepyszne. Porcja jest dość duża, a znika w mgnieniu oka. Nie ma mowy o zrobieniu zapasów :) Przepis ChilliBite

      Ciasteczka słonecznikowe

      • 400 g mąki pszennej (u mnie 100 g żytniej i 300 g pszennej)
      • 200 g płatków owsianych
      • 400 g miękkiego masła lub margaryny
      • 300 g cukru
      • łyżeczka esencji waniliowej
      • 300 g ziaren słonecznika
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g rodzynek lub żurawin (u mnie 100 g rodzynek)
      Wykonanie
      Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Wystudzić. Masło zmiksować z cukrem. Następnie dodać wanilię i proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieć ciasto - ma być miękkie i tłuste. Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Lekko rozpłaszczyć i kłaść na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze (albo można wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym na 175°C ok. 12- 15 minut do zarumienienia. Ciasteczka maja na początku konsystencję dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją. Warto więc ich nie zdejmować od razu z blachy, tylko np. z całym papierem (jeśli kładziemy drugą partię). Wychodzi ok. 140 sztuk
      Ciasteczka słonecznikowe
      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka słonecznikowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 23 października 2010 19:48
  • czwartek, 04 lutego 2010
    • Corny - batoniki

      Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!

      Domowe batony Corny

      SKŁADNIKI:

      • 1 łyżka miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)
      • 1 łyżka fruktozy lub cukru
      • 1 łyżka margaryny lub masła
      • 1 szklanka płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich, otrębów
      • 0,5 szklanki bakalii, np. suszonych śliwek, moreli, rodzynek, wiórków kokosowych, orzechów, pestek słonecznika, pestek dyni

      WYKONANIE:

      Miód, cukier i margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo.  Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami czekolady.
      Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier).

      Uwagi:

      Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne musli.

      Kombinacje płatków i bakalii można tworzyć według upodobań.

       baton corny

      Przepis dodaję do akcji "Dietetyczne słodycze". Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Corny - batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2010 11:35

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne