Wpisy otagowane „rzodkiewka”

  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • sobota, 07 maja 2011
    • Zupa z liści rzodkiewki

      Wiedzieliście że liście rzodkiewki również są jadalne? Już nie muszą lądować w koszu, można z nich zrobić pyszną wiosenną zupę :) Jest smaczna, lekko pikantna, może nieco podobna do szczawiowej... Przy okazji przypominam o konkursie Tchibo i akcji  "warzywa w słodyczach  :) Przepis z pana Rafała z Artkulinaria z małymi zmianami.

      Zupa z liści rzodkiewki

      • 2 pęczki rzodkiewki
      • ok. 900 ml wywaru warzywnego lub drobiowego (w oryginale 300ml, ale powinno się wlać tyle bulionu by poziom płynu sięgał górnej granicy liści, nie będzie wtedy problemu z blendowaniem)
      • 50 g pora
      • sól, pieprz
      • śmietana 30% (opcjonalnie)

      Liście rzodkiewki odciąć pozostawiając na bulwach ogonki o długości ok 1 cm. Liście zalać zimną wodą w misce. W małym garnku zagotować wodę i wrzucić rzodkiewki (9÷12 rzodkiewek, średnio na osobę 3 rzodkiewki) z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10 minut. W tym czasie się odbarwią. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby zostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać, odciąć ogonek, tak żeby można je było postawić na talerzu.

      Wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego na kawałki pora. Gotować 5-10 minut. Liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć do garnka z wywarem. Dodać 6-7 (surowych) rzodkiewek pokrojonych na kawałki. Gotowac kilka minut (5-10), a następnie zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić śmietaną (na zdjęciu bez zabielenia)

      Na talerzu układamy ugotowane rzodkiewki. Wlewamy zupę tak, by rzodkiewki wystawały.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z liści rzodkiewki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2011 15:03
  • piątek, 29 kwietnia 2011
    • Słodkie rzodkiewki

      Każdy z nas ma jakieś smaki z dzieciństwa, na których wspomnienie pojawia się uśmiech na naszej twarzy :) Pamiętacie jakieś nietypowe połączenia smakowe? U mnie np. jest to chleb ze smalcem posypany cukrem (zresztą do dzisiaj tak jem ;)).

      Kiedy zobaczyłam rzodkiewkę na słodko u Andzi (jej smak z dzieciństwa), wiedziałam że wypróbuję. Szczerze mówiąc zdania na temat tej rzodkiewki były w rodzinie podzielone. Część osób (w tym ja) zostaje przy samej rzodkiewce gryzącej w język, natomiast innym smakowała słodka rzodkiewka, np. na kanapkach z pastą jajeczną z poprzedniego wpisu. Kwestia gustu :)

      Rzodkiewka na słodko

      • rzodkiewka
      • cukier
      • śmietana (najlepiej gęsta)

      Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę żeby puściła soki. Dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków. Podajemy z chlebkiem posmarowanym masłem.

      Smacznego!

      P.S. Już po weekendzie majowym możecie spodziewać się konkursu na blogu. Nie zapomnijcie więc do mnie zajrzeć lub polubcie mnie na facebook by być na bieżąco :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Słodkie rzodkiewki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2011 17:49

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne