Wpisy otagowane „żelatyna”

  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • wtorek, 24 maja 2016
    • Panna cotta z rabarbarem

      Panna cotta to włoski śmietankowy deser, który rozpływa się w ustach. Do tej delikatności świetnie pasują wszelkie owocowe i warzywne (w końcu dzisiaj proponuję dodatek rabarbaru) słodkie sosy. Korzystajcie z sezonu na rabarbar :) Jako naczynka do panna cotta możecie użyć (jak ja) kieliszków, albo słoików, szklanek, literatek, albo sylikonowych foremek, by wyjąć deser przed podaniem na talerzyk. 

      Panna cotta z rabarbarem

      /4 porcje, inspiracja/

      • 200 ml śmietanki 30%
      • 300 ml mleka
      • 50 g cukru
      • 2,5 łyżeczki żelatyny
      • 1/3 szklanki gorącej wody

      panna cotta rabarbar

      Śmietankę zagotować z mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodajemy do gorącej mieszaniny śmietanki i mleka. Mieszamy, by składniki się połączyły. Rozlewamy płyn do przygotowanych naczynek. Odstawiamy, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową, wtedy przekładamy deser do lodówki aż stężeje i będzie można wyłożyć na niego mus (u mnie na ok. 1 godzinę Mus można przygotować nawet następnego dnia).

      Mus:

      • około 110 g rabarbaru
      • 60 g cukru
      • 3 łyżki galaretki (u mnie truskawkowa)
      • 50 ml wody

      Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. Gotować na średnim ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. Wykładamy mus na stężałą panna cottę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do schłodzenia (oczywiście możemy podać deser nawet za kilka godzin).

       panna cotta rabarbar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Panna cotta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2016 09:44
  • środa, 09 czerwca 2010
    • Sernik na zimno "Biała dama"

      Mój ulubiony sernik na zimno z przepisu mojej Mamy. Osobiście wolę serniki przygotowywane z sera twarogowego, a nie z sera z wiaderka, mają wtedy o wiele lepszy smak, mimo że wymagają trochę więcej pracy. Ten jest pyszny, najlepszy. Wielbiciele serników będą zadowoleni. Polecam!

      Sernik na zimno "Biała dama"

      Składniki

      na spód: herbatniki lub cienki biszkopt

      sernik:

      • 70 dag sera tłustego
      • 2 cukry waniliowe
      • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
      • 0,5 l śmietany kremówki
      • 1,5 łyżki żelatyny

      oprócz tego:

      • 3 galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
      • owoce – najlepiej truskawki lub wiśnie

       sernik na zimno

      WYKONANIE

      Ser zmielić.

      Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.

      Utrzeć mikserem ser z cukrem waniliowym. Dodać cukier puder. Ilość należy dostosować do smaku, ponieważ ser może być mniej lub bardziej kwaśny.

      Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody i pozostawić do ostudzenia.

      Żelatynę lekko podgrzać, tyle żeby się rozpuściła i dodać do sera. Zmiksować.

      Ubić kremówkę, a następnie dodawać powoli do sera. Wymieszać.

      Na spodzie blachy wyłożyć herbatniki. Namoczyć je (lub biszkopt) smarując pędzelkiem galaretką. Wyłożyć ser. Ułożyć owoce na serze, zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki. Można spożywać gdy galaretka stężeje do końca.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno "Biała dama"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 czerwca 2010 10:00

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne