Wpisy otagowane „kawa”

  • niedziela, 18 października 2015
    • Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child

      Ostatnio na blogu pojawiały się trochę rzadziej przepisy, trochę przez brak czasu, wyjazdy, trochę brak chęci, bo albo gorąco i nie chce się gotować, albo jest pięknie na dworze i trzeba było się nacieszyć latem, a trochę przez problemy techniczne...komputer już działa poprawnie, teraz czeka mnie jeszcze naprawa aparatu...ale mam nadzieję, że wszystko wkrótce wróci do normy, a póki co pojawią się jeszcze zaległe przepisy :) Dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne ciasto. Przepis zaczerpnęłam z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni". Tort czekoladowo-migdałowy "Królowa Saby" - La reine de Saba jest zareklamowany w książce jako ulubiony tort Julii. Jest to łatwe w przygotowaniu ciasto, wilgotne, trochę jak browienie. Wierzch posypałam po prostu cukrem pudrem, choć możemy ciasto podać z lodami, bitą śmietaną, posmarować polewą, czy też ganache z czekolady deserowej. Dla mnie w tym najprostszym wydaniu jest samo w sobie świetne.

      Tort czekoladowo-migdałowy "Królowa Saby" -La reine de Saba

      /tortownica o średnicy 20-22 cm, szklanka = 250 ml/

      tort królowa saba julia child

      • 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
      • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
      • 110 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
      • 100 g czekolady deserowej
      • 2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy (u mnie kawa zrobiona z 1,5 łyżki wody i 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej)
      • cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa

      Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, nakładamy na garnek miskę z czekoladą i czekamy aż  czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary). Zdejmujemy miskę z garnka i odkładamy na bok.

      Oddzielamy białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywną pianę.

      ciasto czekoladowe julii child

      W innej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały i miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 piany z białek i miksujemy na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodajemy mąkę, jeszcze raz ją przesiewając i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy masę delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (ciasto nie będzie dopieczone na środku do suchego patyczka). Odkładamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, następnie możemy je wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem.

      ciasto czekoladowe julii child


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 października 2015 14:37
  • niedziela, 01 grudnia 2013
    • Likier z kawy zbożowej

      Likier z kawy zbożowej nadaje się na zimowy wieczór dla rozgrzania atmosfery, a także jako dodatek do letniego deseru, np. polania lodów. Przepis oczywiście modyfikujemy pod własny gust - ja dałam wódkę zamiast spirytusu, bo nie lubię mocnych likierów, a także więcej dosłodziłam niż w oryginale, bo lubię słodkie likiery. Likier nie jest gęsty, jeśli chcemy osiągnąć gęstszy likier trzeba by zmienić mleko na słodzone i dodać spirytusu, by mniej rozcieńczyć mleko. Dla mnie taki jak podany poniżej jest w sam raz. Źródło.

      Likier z kawy zbożowej

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 3-4 czubate łyżki kawy zbożowej (u mnie Inka)
      • 6-8 łyżek cukru
      • 0,5-1 szklanki wódki (może być oczywiście spirytus, jeśli lubimy mocne trunki)

      Mleko zagotowujemy, wlewamy do kawy. Mieszamy. Dodajemy cukier wg smaku pamiętając, że po dodaniu alkoholu i odstaniu kilku dni likier będzie mniej słodki. Następnie odstawiamy na chwilę płyn, by osiągnął temperaturę pokojową. Dolewamy wódki wg upodobań (po kilku dniach likier straci na intensywności, więc 0,5 szklanki to minimum). Wlewamy do wyparzonej wrzątkiem butelki i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.

      likier kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Likier z kawy zbożowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 grudnia 2013 12:06
  • czwartek, 04 lipca 2013
    • Dżem bekonowy

      Dżem bekonowy..dżem z boczku...boczek, kawa, ocet, miód...brzmi okropnie? wydaje się być niejadalne? A jednak jest po prostu niesamowicie pyszny, wyrazisty i zaskakujący. Zajadaliśmy się nim na spotkaniu w Kiekrzu dzięki San Jacinto. Mega pozytywne zaskoczenie smakowe, ale przecież nie musicie mi wierzyć na słowo :) odważcie się wprowadzić do swojej kuchni trochę nowości :)

      Dżem bekonowy

      • 0,5 kg wędzonego boczku (lub bekonu)
      • 1 duża cebula, ćwirtki pokrojone w plastry
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 szklanka mocnej kawy (z 2,5-3 łyżeczek kawy)
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1/4 szklanki octu jabłkowego
      • pieprz

      boczek

      Boczek pokroić w 0,5cm kostkę, usmażyć na średnim ogniu aż się lekko zarumieni. Odcedzić łyżką cedzakową od tłuszczu.

      2 łyżki tłuszczu od smażenia boczku zostawiamy na patelni i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Mieszamy wszystkie składniki w garnku i smażymy ok. 2-3 godziny mieszając co 20-30 minut (ja smażyłam na średnim ogniu, warto wtedy pilnować poziomu płynu, żeby boczek nam się nie przypalił. W razie czego dolewamy wody). W końcowym efekcie dżem powinien być lekko gęsty, a kawałki mięsa miękkie.

      Zostawiamy dżem na pół godziny do przestygnięcia, a następnie zmiksować lekko blenderem. Doprawić pieprzem, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

      konfitura z boczku

      ♥♥♥

      Kochani jednocześnie chciałabym Was zaprosić na kulinarne wydarzenie w Poznaniu - Zbliżenie na jedzenie w REforma Studio. W ciągu 4 dni odbędzie się wiele interesujących warsztatów, pokazów, m.i. Szkoła na talerzu Grzegorza Łapanowskiego, Tygiel- targowisko lokalnych specjałów, a także wyrobów blogerów kulinarnych. Dla mnie będzie to ważne wydarzenie, ponieważ na wystawie zostaną pokazane moje fotografie kulinarne :) Zostaną one później zlicytowane na rzecz Fundacji. Szczegółowy program znajdziecie TU.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem bekonowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lipca 2013 08:15
  • czwartek, 13 stycznia 2011
  • piątek, 16 lipca 2010

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne