Wpisy otagowane „drożdże instant”

  • poniedziałek, 05 września 2016
    • Chleb drożdżowy na owsiance

      Ten chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu. Nie potrzebujemy do jego wykonania maszyny do chleba. Jest wilgotny i długo świeży, a płatków owsianych właściwie się nie wyczuwa po upieczeniu.

      Chleb drożdżowy na owsiance

      /1 bochenek w blaszce 11x35 cm; źródło/

      chleb owsiany

      • 500 g mąki pszennej (ja 100 g zamieniłam na mąkę pszenną razową)
      • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

      owsianka

      • 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, można dodać błyskawiczne)
      • 450 g wrzącej wody
      • 30 g masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki soli
      • 30 g miodu (w oryginale jasny, ja miałam gryczany i taki dodałam)
      • 175 ml mleka

      Posypka

      • sezam (może być jasny lub ciemny)
      • płatki owsiane

      Mąkę wymieszać z drożdżami.

      Płatki owsiane zalać wrzącą wodą. Dodać masło, miód i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodać mleko.

      Masę owsianą połączyć z mąką i wyrabiać przez kilka minut (możemy wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie drewnianą łopatką). Ciasto po wyrobieniu będzie nadal klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godzina).

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i płatkami owsianymi. Lekko przyciskamy łyżką. Zostawiamy do podrośnięcia na około 20-30 minut. Pieczemy w 200ºC około 40 minut (chleb po uderzeniu  będzie wydawać głuchy dźwięk; możemy też sprawdzić chleb wkładając patyczek - jeśli wyjmiemy suchy, to znaczy że chleb jest gotowy).

      Przed pokrojeniem ostudzić.

      chleb owsiany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb drożdżowy na owsiance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2016 07:32
  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
    • Barmbrack - irlandzki słodki chleb

      Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

      Barmbrack

      /1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

      • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
      • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
      • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki cukru
      • 6 g drożdży suszonych instant
      • 4 łyżki masła, może być z lodówki
      • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

      Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

      Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

      Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

      Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

      Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

      chleb irlandzki brambrack

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne