Wpisy otagowane „szparagi”

  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • poniedziałek, 19 maja 2014
    • Risotto z jarmużem i szparagami

      Nastał sezon na szparagi, a dodatkowo w Biedronce znalazłam jarmuż. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. 

      W przepisie jarmuż można zastąpić np. liśćmi szpinaku, a zielone szparagi białymi. Powstaje pyszne i sycące danie.

      Risotto ze szparagami i jarmużem

      /przepis własny/

      zielone szparagi

      • 500 g zielonych szparagów
      • 200 g jarmużu
      • 400 g białego ryżu
      • 2 sztuki małych cebul lub jedna duża
      • 3 ząbki czosnku
      • 3 łyżki masła + olej do smażenia
      • 60 ml białego wina wytrawnego (można zastąpić bulionem)
      • 310 ml gorącej wody
      • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
      • 3 plastry sera
      • sól, pieprz
      • szczypta imbiru
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • szczypta chili

      Szparagi umyć, odkroić ok. 1 cm końcówek. Obrać ze skórki poniżej główki (chyba, że mamy cienkie szparagi, to nie ma potrzeby obierania). Pokroić szparagi na 1cm kawałki. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucić pokrojone szparagi i gotować ok. 3-4 minuty. Odcedzić z wody.

      Jarmuż opłukać, porwać na kawałki odrzucając twarde części łodygi.

      Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Smażyć ok. 2 minuty. Dodać posiekany na kawałki czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie dodać jarmuż. Smażyć, aż nieco zmięknie.

      310 ml gorącej wody i wino wlać do garnka. Wrzucić ryż. Gdy zacznie się gotować dodać jarmuż oraz szparagi oraz przyprawy/ Gotować mieszając, aż woda się wygotuje. Wtedy dolewamy po trochu bulionu i gotujemy aż znowu bulion się wygotuje. Wtedy znowu podlewamy ryż wodą i tak aż do momentu, aż ryż będzie miękki. Wyłączamy gaz. Na koniec odprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kawałki sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści.

      risotto ze szparagami i jarmużem

      Uwaga! Ryżu do risotto nie płuczemy wodą, ponieważ skrobia w nim zawarta ma nadać daniu kremową konsystencję.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z jarmużem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 maja 2014 08:52

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne