Wpisy otagowane „brokuły”

  • piątek, 04 marca 2016
    • Sałatka z brokułem

      Przepis na prostą i pyszną sałatkę. Ja zazwyczaj do sałatek używałam podgotowanego brokuła, a tutaj dla odmiany mamy brokuła niepoddanego obróbce termicznej, dzięki czemu przyjemnie chrupie podczas gryzienia :) Kilka składników, nic skomplikowanego, a jednak zaskakująco smaczne :) Żeby zrobić wersję całkiem zdrową i niskokaloryczną wystarczy zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

      Sałatka z brokułem

      • 1 sztuka brokuła
      • 1 czerwona papryka
      • 1 duże jabłko
      • majonez, sól, kwasek cytrynowy

      Oddzielamy różyczki brokuła (pomijając tylko grubą część), kroimy na drobniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W osobnej miseczce łączymy majonez, sól i szczyptą kwasku cytrynowego. Próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Łączymy składniki. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków składników. Smacznego!

      sałatka z brokułem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 07:40
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Pizzerinki z brokułami

      Pizzerinki możemy przygotować w każdym kształcie - okrągłe, podłużne, czy tak jak ja - w kształcie serca. Mamy dziś wyjątkowy dzień, więc każdy ucieszy się z takiej niespodzianki. Pizzerinki są delikatne w smaku. Ten przepis to podstawa. Wy możecie oczywiście dodać np. smażonych kawałków boczku, czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce, kawałki salami, czy posypać ziołami. Utwórzcie swój ulubiony zestaw doprawiony miłością. Smacznego! 

      Pizzerinki z brokułami

      /przepis własny, 8 sztuk/

      ciasto

      • 10 g drożdży
      • 300 ml letniej wody
      • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki cukru

      wierzch

      • 1-2 brokuły (zależy od wielkości)
      • 250 g mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w plasterki
      • pieprz
      • można dodać (jeśli macie ochotę): przysmażone kawałki boczku/kiełbasy / czerwona cebula pokrojona w półksiężyce / kawałki salami / zioła do smaku

      pizzerinki z brokułem

      Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed około 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odłożyć aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).

      W tym czasie przygotowujemy brokuły: do garnka nalewamy wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy brokuły podzielone na różyczki (najlepiej wkładać brokuł partiami, tak, by różyczki swobodnie pływały po wierzchu. Zmniejszamy ogień, by woda lekko bulgotała i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wykładamy łyżką cedzakową brokuł na cedzak, polewamy brokuły zimną wodą i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kolejną partię brokuła i postępujemy w ten sam sposób. Ja na pizzerinki zużyłam 1 większego brokuła. Przed nałożeniem na wierzch pizzerinek brokuł powinien osiągnąć temperaturę pokojową.

      Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, podzielić na 8 części, każdą lekko zagnieść i nadać im pożądany kształt - serca, okrągły lub podłużny - ciasto powinno być dość cienkie. Na ciasto nakładamy startą/ pokrojoną na kawałki mozzarellę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (u mnie kolorowy), nakładamy brokuły podzielone na kawałki i ewentualne inne wybrane przez nas dodatki.

      pizzerinki z brokułem

      Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Można podawać z sosem czosnkowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 10:24
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Kurczak z brokułami i migdałami z woka

      Odkąd kupiłam woka co jakiś czas wypróbowuję nowe dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie. Potrawy z woka". Faktycznie przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu, a jest smaczne i sycące. W smaku dość delikatne, nie jest ostre.

      Kurczak z brokułami i migdałami

      /sugerowane 4 porcje/

      • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w wąskie paski
      • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 150 g blanszowanych migdałów (u mnie w płatkach)
      • 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
      • 1 żabek czosnku, rozdrobniony
      • 2 łyżki wytrawnego sherry (ja miałam tylko słodkie i takiego użyłam)
      • 1 łyżeczka cukru brązowego
      • 1 łyżeczka sosu sojowego
      • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej + 1/3 szklanki wody
      • 200 g różyczek brokułu, blanszowanych (u mnie brokuł mrożony; przed dodaniem do potrawy należy go rozmrozić)
      • olej do smażenia

      Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę 5 smaków i sól, wymieszać i odstawić.

      Do woka wlać olej do wysokości 2,5 cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się zarumienią (mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia). Wykładamy migdały ma miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (najlepiej użyć łyżki cedzakowej).

      Na ten sam tłuszcz wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy połowę mięsa, smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Wykładamy na papierowy ręcznik i smażymy kolejną porcję mięsa postępując w ten sam sposób. Następnie odlewamy z woka tłuszcz zostawiać go tylko odrobinę na dnie. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy sherry, sos sojowy, wsypujemy cukier. Całość zalewamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy brokuł i migdały i podgrzewamy całość, mieszając, aż sos zgęstnieje, a brokuł będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą). Podawać z ryżem.

      kurczak z woka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 09:29
  • czwartek, 25 października 2012
    • Makaron z brokułami i oliwkami

      W końcu po przerwie wakacyjno-remontowej otworzyli moją miejscową bibliotekę. Dopadłam kilka książek do czytania w drodze do pracy i oczywiście nie powstrzymałam się od odwiedzenia półeczki z książkami kulinarnymi. Znalazłam tam książkę "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć, lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej. Tak, coś dla mnie. Pogoda okropna, człowiek jakiś leniwy, choć pracy ma mnóstwo. Ciemne poranki wcale nie zachęcają do wstawania. Już w następny dzień wypróbowałam 3 przepisy. Pierwszy był makaron z brokułami i oliwkami. Fajne połączenie. Nie mogłam się od niej oderwać. Zdania były podzielone co do konieczności dodania bułki tartej, jednym efekt pasował, innym nie.

      Sałatka z brokułami i oliwkami

      • 200 g makaronu kolanka
      • 1 brokuł
      • 1 ząbek czosnku
      • 70 g zielonych oliwek (dałam 50 g)
      • 10 łyżek zmielonych migdałów
      • 3 łyżki bułki tartej
      • 2 łyżki sera żółtego (najlepszy będzie parmezan, dałam nieco więcej sera)
      • 4 łyżki oliwy lub oleju
      • sól, czarny pieprz, cukier
      • opcjonalnie: majonez

      Do garnka (wielkość garnka taka by równo rozłożyć brokuły na dnie) wlewamy wodę (powinna sięgać ok 2 cm ponad dno). Dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie myjemy brokuł, dzielimy na różyczki. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy brokuły. Przykrywamy pokrywką i gotujemy kilka minut, by brokułu były półtwarde. Odcedzamy na durszlaku.

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić, przelać zimną wodą.

      Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, po chwili dodać oliwki i migdały. Dusić razem kilka minut polewając 1 łyżką wody (dałam nieco 2-3 łyżki).

      Na suchej patelni zarumienić bułkę tartą.

      Makron wymieszać z brokułami, oliwkami, migdałami i bułką, Doprawić solą i pieprzem. Polać pozostałą oliwą, pospać startym parmezanem. Wymieszać. Jeśli ktoś lubi może dodać nieco majonezu.

      Przypominam o konkursie: http://przykubkukawy.blox.pl/2012/10/Konkurs-z-okazji-666-fana-na-FB.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z brokułami i oliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 09:10

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne