Wpisy otagowane „papryka”

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20
  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • piątek, 11 marca 2016
    • Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo

      Dieta Paleo, zwana dietą naszych przodków, dietą pelolityczną, to raczej sposób na zmiany w sposobie odżywiania na całe życie, niż restrykcyjny wykaz co, ile, kiedy jeść. Dieta ta ma nawiązywać do pożywienia które jedli nasi przodkowie, a więc unikamy wysokoprzetworzonych  produktów, żywności której skład chemiczny budzi grozę. Dieta opiera się na naturalnej żywności, najlepiej kupowanej lokalnie, wytwarzanej zgodnie z tradycyjnym recepturami. Im więcej czytam o tej diecie, tym bardziej mam wrażenie, że jest ona dość elastyczna. Oprócz zasad które wymieniłam mamy unikać też cukru i tłuszczu rafinowanego, zbóż zawierających gluten, kukurydzy (oraz produkty wytworzone z jej udziałem), soi.  Jeśli będziemy bardziej restrykcyjni lub nie pozwala nam na to zdrowie, to będziemy też unikać nabiału, warzyw z dużą ilością skrobi, zbóż bezglutenowych. Należy też pamiętać o ruchu.  

      Osobiście nie trzymam się tej diety, ale wypróbowałam kilka przepisów i chciałabym Wam je przedstawić. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na pizzę paleo na spodzie z kalafiora. Jakkolwiek dziwnie to brzmi (i niewiele ma wspólnego z tradycyjną pizzą), to mnie bardzo smakowała. Fajny sposób na zdrowy obiad. Oczywiście wierzch pizzy możecie modyfikować. Możecie też zrobić jedną wielką pizzę, czy zapiekankę, nie dzieląc jej na mniejsze placuszki, jednak ten sposób pozwoli na łatwiejsze dzielenie kawałków.

      Pizza z kalafiora – dieta paleo

      /przepis z kcalmar/

      • 1 sztuka kalafiora (waga ok.0,5 kg)
      • 3 jaja
      • 3 pomidory
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 szt cebuli (u mnie dość małe)
      • 100 g świeżego łososia
      • 1 czerwona papryka
      • czarne oliwki
      • 3 łyżki mąki kokosowej
      • 10 g oleju kokosowego
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz

      Różyczki kalafiora zmiksować w mikserze kielichowym lub przepuścić przez maszynkę z tarką do warzyw, tak by uzyskać małe kawałki wielkości wiórek kokosowych (można też spróbować blenderem lub bardzo drobno pokroić nożem, byle by uzyskać odpowiednią wielkość). Przełożyć na patelnię i dusić z 0,5 szklanki wody, często mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.  Odstawić, by lekko przestygnął.

      Kalafior w temperaturze pokojowej wymieszać z jajkami, mąką i ziołami prowansalskimi.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8 placków. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec prze 15 minut.

      Sos: sparzyć pomidory, pozbyć się skórki, pokroić w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyć   1 posiekaną cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Sos zmiksować blenderem na mus.

      Na placki położyć sos, cienkie plastry łososia, paprykę pokrojoną w półksiężyce, oliwki pokrojone w plasterki. Piec 10 minut. Po upieczeniu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

      pizza paleo z kalafiora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 18:11
  • piątek, 04 marca 2016
    • Sałatka z brokułem

      Przepis na prostą i pyszną sałatkę. Ja zazwyczaj do sałatek używałam podgotowanego brokuła, a tutaj dla odmiany mamy brokuła niepoddanego obróbce termicznej, dzięki czemu przyjemnie chrupie podczas gryzienia :) Kilka składników, nic skomplikowanego, a jednak zaskakująco smaczne :) Żeby zrobić wersję całkiem zdrową i niskokaloryczną wystarczy zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

      Sałatka z brokułem

      • 1 sztuka brokuła
      • 1 czerwona papryka
      • 1 duże jabłko
      • majonez, sól, kwasek cytrynowy

      Oddzielamy różyczki brokuła (pomijając tylko grubą część), kroimy na drobniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W osobnej miseczce łączymy majonez, sól i szczyptą kwasku cytrynowego. Próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Łączymy składniki. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków składników. Smacznego!

      sałatka z brokułem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 07:40

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne