Wpisy otagowane „cebula”

  • piątek, 13 września 2013
    • Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę

      Lato obdarza nas wieloma darami. Aż żal nie wykorzystać owoców i warzyw do zrobienia przetworów. W tym roku, z powodu dużej ilości kupionych pysznych i słodkich pomidorów malinowych, postanowiłam zrobić sos słodko- kwaśny zaprawiony w słoiku. Na zimę będzie w sam raz. Sos wyszedł bardzo smaczny. W sumie w przepisie zastanawia mnie tylko mąka, ponieważ myślę, że czas na ewentualne zagęszczenie sosu będzie zimą, gdy się go podgrzeje. Podaję z moimi zmianami.  Jeśli ktoś ma ochotę można dodać bambusa do sosu. Oczywiście można zrobić sos w mniejszej ilości i podać od razu na obiad. Źródło.

      Sos słodko- kwaśny - zaprawy

      /ja zrobiłam w końcu z ok. 4 kg pomidorów, wyszło mi ok 5-6 litrów/

      • 3 kg pomidorów
      • 1 kg cebuli (dałam nieco mniej, bo miałam bardzo ostrą w smaku)
      • 1 czerwona papryka
      • 1 żółta papryka
      • 1 puszka ananasów pokrojonych na kawałki
      • 1 puszka kukurydzy
      • 6 ząbków czosnku (jeśli są malutkie to więcej)
      • szczypta chili (tutaj działamy ostrożnie i ilość dopasowujemy do naszych preferencji)
      • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka curry (ilość można zwiększyć jeśli lubimy)
      • 1 łyżka pieprzu
      • cukier - ja dałam 1 szklankę, w przepisie jest mowa o 2 szklankach, dosładzamy po trochu i sprawdzamy czy słodkość nam odpowiada
      • 0,5 -3/4 szklanki octu białego 10%
      • 2 łyżki soli (dałam więcej, do smaku)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 marchewki pokrojone w słupki
      • ew. pędy bambusa

      Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i wyciąć twarde części. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek).

      Do pomidorów dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew, przyprawy, ananasa i kukurydzę. Gotować 10 minut. Dodać cukier, ocet i gotować kolejne 10 minut. Pod koniec zaprawić mąką. Doprawić przyprawami do smaku. Wkładać do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić i postawić na zakrętce. Zostawić do ostygnięcia. 

      sos słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 08:03
  • piątek, 06 września 2013
    • Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz

      Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy. Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.

      Bakłażany zapiekane z fetą

      • 2 bakłażany
      • 1 opakowanie sera feta
      • sól
      • olej

      sos:

      • 3 cebule
      • 6 ząbków czosnku
      • kawałek papryczki chili lub chili w proszku
      • 2 pomidory
      • 1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
      • sól, pieprz
      • olej
      • bazylia, najlepiej świeża

      bakłażan z fetą

      Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.

      Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii.  Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre. 

      Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.

      bakłażan z serem feta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 września 2013 12:46
  • piątek, 15 marca 2013
    • Śledzie z ananasem

      Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.

      Śledzie z ananasem i curry

      • 200-300 g solonych filetów ze śledzi
      • 1 puszka ananasa
      • 2 niezbyt duże cebule
      • 6 łyżek majonezu
      • 1-2 łyżki soku z ananasa
      • 2 łyżeczki curry
      • ok. 3/4-1 szklanki octu
      • kilka gałązek natki pietruszki

      Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).

      Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.

      Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

      Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".

      Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.

      śledź z curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 08:09
  • wtorek, 12 marca 2013
    • Forszmak lubelski

      Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka Biedronki

      Forszmak lubelski

      • ok. 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
      • 100 g kiełbasy wędzonej 
      • 100 g wędliny, najlepiej wędzonej
      • 1 cebula
      • 2-3 ogórki kiszone
      • 2-3 ogórki konserwowe
      • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1 litr bulionu
      • 2 łyżki mąki + ewentualnie 1 czubata łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 2-3 liście laurowe
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

      Wieprzowinę pokroić w gulaszową kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, aż się zarumieni. Smażyć dalej przez ok 10 minut.  W tym czasie posiekać cebulę, ogórki pokroić w kostkę, szynkę w paski, kiełbasę w półplastry.

      Zdjąć mięso z patelni i odłożyć do garnka. Nalać nieco oleju na patelnię i usmażyć na niej kiełbasę i wędlinę. Po 5 minutach dodać na patelnię cebulę i smażyć kolejne 10 minut. Oprószyć całość mąką i wymieszać. Wrzucić do garnka z wcześniej usmażonym mięsem. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po ok. 45 minutach gotowania dodać ogórki, koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

      Forszmak podaje się z pieczywem lub ziemniakami, ale jeśli mamy ochotę zjeść np. z kaszą, to możemy zagęścić sos mieszając w zimnej wodzie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tej mieszanki dodajemy nieco gorącego sosu, mieszamy, a następnie oddajemy do gotującego się sosu szybko mieszając. Zagotowujemy.

      forszmak lubelski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Forszmak lubelski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 marca 2013 08:20
  • piątek, 15 lutego 2013
    • Gulasz warzywny Jemiego Olivera (Sycylia)

      Dzisiaj przedstawiam włoski gulasz warzywny- caponata. Jest to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Wiem, że teraz bakłażany są drogie, ale znalazłam takie piękne w promocji, że nie mogłam się oprzeć. Przepis pochodzi z książki Jemiego Olivera "Włoska wyprawa Jemiego". Zmniejszyłam jedynie ilość octu i zwiększyłam ilość oliwy, bakłażany pięknie ją wchłaniają podczas smażenia...

      Caponata - gulasz z bakłażanów

      • 2 bakłażany, obrane, pokrojone w sporą kostkę
      • 1 łyżka suszonego oregano
      • sól (najlepiej morska), świeżo zmielony pieprz
      • 1 mała czerwona cebula, obrana, drobno posiekana
      • 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone na drobno
      • garść zielonych oliwek bez pestek (dałam oliwki z papryką)
      • mała garść posiekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki solonych kaparów, opłukanych, odsączonych (pokroiłam je na pół)
      • 1 łyżka octu winnego
      • 5 dużych, dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych (dałam 1 puszkę pomidorów)
      • 2 łyżki migdałów, drobno pokrojonych (można pominąć)

      Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone bakłażany, posolić, dodać oregano, przemieszać, by bakłażany równomiernie pokryły się oliwą. Smażyć aż bakłażany się zarumienią i zmiękną (wg Jemiego trwa to ok. 5 minut. Ja smażyłam bakłażany w 2 partiach, przez dłuższy czas. Należy mieszać i w razie czego uzupełniać oliwę, ponieważ bakłażany ją wchłaniają).

      Dodać cebulę, czosnek, natkę, smażyć kilka minut.

      Wrzucić kapary, oliwki (pokroiłam w plastry) i skropić octem, chwilę podsmażyć.

      Dodać pomidory, pokrojone migdały, dusić przykryte na małym ogniu przez ok 15 minut. Spróbować przed podaniem. Warzywa powinny być miękkie. Potrawę doprawić do smaku pieprzem i solą.

      Podawać posypane natką pietruszki.

      caponata

      Inne pomysły na gulasz możecie znaleźć u Maggie, Mirabelki, Shinju, Michała, Peli, Panny Malwinny, w ramach wspólnego pichcenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz warzywny Jemiego Olivera (Sycylia)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lutego 2013 19:08

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne