Wpisy otagowane „cebula”

  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • czwartek, 26 maja 2016
    • Sałatka ze szpinakiem i arbuzem

      "Współbiesiadników nie należy dobierać pod względem płci, pozycji, czy przeżytych lat, ale pod kątem umiejętności jedzenia - i picia!- łączącej pasję z powściągliwością. Powinni cieszyć się posiłkiem, a jego przygotowanie i degustację traktować jak sztukę" M.F.K. Fisher, Serve It Forth. Taką mądrością rozpoczyna się książka Barbary O'Neal "Niech spełniają się marzenia". Książki o 4 blogerkach kulinarnych. Znalazłam tam przepis na sałatkę z arbuza, szpinaku i awokado. Przyznam, że ma oryginalny i ciekawy smak, jednak należy zrobić jej tyle, ile jest się w stanie zaraz zjeść, gdyż z czasem przestaje wyglądać apetycznie. Także polecam robić małe porcje. Ilości awokado i arbuza właściwie według uznania, podaję proporcje które ja zastosowałam. 

      Sałatka z arbuza i awokado

      /podaję proporcje z których ja przygotowałam sałatkę, jednak warto zrobić mniej- tyle ile jest się w stanie szybko zjeść/

      sałatka szpinak arbuz awokado

      dressing

      • 1/4 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
      • 1 łyżka octu balsamicznego
      • 0,5 łyżki pieprzu, może być kolorowy
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

      Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy aż do wymieszania składników, zostawiamy najlepiej na kilkanaście minut, by smaki się połączyły.

      sałatka

      • dressing przygotowany według powyższego przepisu (ilość dostosowana do ilości sałatki)
      • liście szpinaku (u mnie 100g) porwane w drobniejsze kawałki, pozbawione grubszych ogonków
      • 1 awokado
      • 1/4 arbuza, pozbawionego pestek, pokrojonego w kostkę lub wydrążone kulki

      Wszystkie składniki mieszamy, polewany dressingiem w ilości według upodobań, podajemy od razu. 

      sałatka szpinak arbuz awokado

      Sałatka została przygotowana w ramach wirtualnego spotkania z Mirabelką i Anią. Zobaczcie Ich pomysły na sałatki ze szpinakiem.

      Sałatka bierze udział także w akcji "Czas na szpinak 6!" :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szpinakiem i arbuzem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 12:59
  • poniedziałek, 09 maja 2016
    • Sushi burritos

      Sushi burritos to przekąska dla osób, które nie lubią małych porcji ;) Jest to sushi o wielkości burritos. Świetnie nadaje się na lunch, czy nawet na obiad. Właściwie na podstawie tego przepisu możecie stworzyć swoje ulubione sushi buritto. Możecie dowolnie zmienić nadzienie, np. zamiast łososia dać tuńczyka, czy paluszki krabowe. Wierzch zrobiłam z papieru ryżowego, jednak możecie użyć nori (by było zupełnie jak sushi, tylko w dużym rozmiarze) lub tortilli. Ja następnym razem spróbuję z tortillą, myślę, że będzie to super połączenie. Pamiętajcie tylko o tym, że nori i papier ryżowy należy zwilżyć wodą przed położeniem pozostałych składników, natomiast tortilli nie namaczamy. Dajcie znać jaką wersję smakową macie ochotę :)

      Sushi burritos

      /12 sztuk; 1 szklanka= 250ml/

      sushi burritos delicious

      • papier ryżowy - 12 płatków (opakowanie 100 g)/ można zastąpić nori lub tortillą
      • 2 szklanki ryżu (najlepiej ryż do sushi, jednak nie jest to konieczne)
      • 2 łyżki octu ryżowego+ 2 łyżeczki cukru + szczypta soli (te składniki możemy zastąpić 3 łyżkami sushisu)
      • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
      • 2 łyżki słodkiego sosu chili
      • 2 czubate łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego
      • 0,5 łyżki sezamu
      • 1 awokado
      • 1 ogórek
      • 2 szklanki wody do gotowania ryżu + woda do zwilżania papieru ryżowego/ nori
      • 100 g wędzonego łososia

      Przygotowujemy ryż: ryż i 2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy przykryty przykrywką na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wymieszany ocet ryżowy z solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

      W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, posiekanej cebulki, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i ziaren sezamu, mieszając wszystkie składniki.

      Papier ryżowy zwilżamy wodą - pędzelek maczamy w wodzie i smarujemy powierzchnię papieru (jeśli wykorzystujemy tortillę, to pomijamy zwilżanie wodą). Na środek nakładamy ryż i rozkładamy tak, by zostawić brzegi wolne od ryżu (ilość ryżu i pozostałych składników dzielimy równomiernie między 12 papierów ryżowych). Na ryż wykładamy nieco sosu, rozsmarowujemy na powierzchni ryżu. Na środek nakładamy paski awokado, ogórka, łososia. Zwijamy papier ryżowy nakładając najpierw na ryż dwa wolne od nadzienia przeciwległe kawałki papieru. Następnie składamy pozostałe brzegi tak by ryż był ciasno owinięty.

      sushi burritos delicious

      sushi burritos delicious 

      Podajemy ze słodkim sosem chili lub innym ulubionym sosem.

      sushi burritos delicious

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi burritos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2016 07:54
  • piątek, 11 marca 2016
    • Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo

      Dieta Paleo, zwana dietą naszych przodków, dietą pelolityczną, to raczej sposób na zmiany w sposobie odżywiania na całe życie, niż restrykcyjny wykaz co, ile, kiedy jeść. Dieta ta ma nawiązywać do pożywienia które jedli nasi przodkowie, a więc unikamy wysokoprzetworzonych  produktów, żywności której skład chemiczny budzi grozę. Dieta opiera się na naturalnej żywności, najlepiej kupowanej lokalnie, wytwarzanej zgodnie z tradycyjnym recepturami. Im więcej czytam o tej diecie, tym bardziej mam wrażenie, że jest ona dość elastyczna. Oprócz zasad które wymieniłam mamy unikać też cukru i tłuszczu rafinowanego, zbóż zawierających gluten, kukurydzy (oraz produkty wytworzone z jej udziałem), soi.  Jeśli będziemy bardziej restrykcyjni lub nie pozwala nam na to zdrowie, to będziemy też unikać nabiału, warzyw z dużą ilością skrobi, zbóż bezglutenowych. Należy też pamiętać o ruchu.  

      Osobiście nie trzymam się tej diety, ale wypróbowałam kilka przepisów i chciałabym Wam je przedstawić. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na pizzę paleo na spodzie z kalafiora. Jakkolwiek dziwnie to brzmi (i niewiele ma wspólnego z tradycyjną pizzą), to mnie bardzo smakowała. Fajny sposób na zdrowy obiad. Oczywiście wierzch pizzy możecie modyfikować. Możecie też zrobić jedną wielką pizzę, czy zapiekankę, nie dzieląc jej na mniejsze placuszki, jednak ten sposób pozwoli na łatwiejsze dzielenie kawałków.

      Pizza z kalafiora – dieta paleo

      /przepis z kcalmar/

      • 1 sztuka kalafiora (waga ok.0,5 kg)
      • 3 jaja
      • 3 pomidory
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 szt cebuli (u mnie dość małe)
      • 100 g świeżego łososia
      • 1 czerwona papryka
      • czarne oliwki
      • 3 łyżki mąki kokosowej
      • 10 g oleju kokosowego
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz

      Różyczki kalafiora zmiksować w mikserze kielichowym lub przepuścić przez maszynkę z tarką do warzyw, tak by uzyskać małe kawałki wielkości wiórek kokosowych (można też spróbować blenderem lub bardzo drobno pokroić nożem, byle by uzyskać odpowiednią wielkość). Przełożyć na patelnię i dusić z 0,5 szklanki wody, często mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.  Odstawić, by lekko przestygnął.

      Kalafior w temperaturze pokojowej wymieszać z jajkami, mąką i ziołami prowansalskimi.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8 placków. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec prze 15 minut.

      Sos: sparzyć pomidory, pozbyć się skórki, pokroić w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyć   1 posiekaną cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Sos zmiksować blenderem na mus.

      Na placki położyć sos, cienkie plastry łososia, paprykę pokrojoną w półksiężyce, oliwki pokrojone w plasterki. Piec 10 minut. Po upieczeniu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

      pizza paleo z kalafiora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 18:11

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne