Wpisy otagowane „marchewka”

  • czwartek, 01 września 2016
    • Zdrowe ciasto marchewkowe

      Dzisiaj zapraszam Was na zdrowe i smaczne ciasto marchewkowe. Ciasta marchewkowe kojarzą mi się z jesienią, zwłaszcza gdy dodamy do nich cynamonu. Ja wolę wersję z kakao. Do ciasta możecie dodać dowolne suszone owoce i orzechy. To ciasto idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego w zdrowej wersji. Ciasto wychodzi wilgotne i lekko zakalcowate, więc to opcja dla fanów brownie.

      Ciasto marchewkowe

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g drobno startej marchewki
      • 150 g płatków owsianych przemielonych na mąkę - np. młynkiem do kawy (ewentualnie mąka owsiana)
      • 4 jajka
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki oleju/ oliwy z oliwek/ może być też olej kokosowy w formie płynnej
      • 2 łyżki miodu - ja miałam tylko gryczany i taki dałam; może być jasny
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao (niesłodzone)
      • 50 g suszonych owoców (u mnie daktyle, żurawina, rodzynki) + garść orzechów lub słonecznika
      • 200- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
      • garść płatków migdałów

      Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Płatki mielimy w młynku na mąkę. Mąkę z płatków, kakao i proszek do pieczenia mieszamy. Suszone owoce i orzechy kroimy na części. Owoce mieszamy z łyżką mąki owsianej.

      Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, łączymy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy olej, miksujemy. Następnie dodajemy po trochu mąki, łączymy. Na koniec dodajemy marchew (mieszamy do połączenia) oraz owoce i orzechy, mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę i  pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut (patyczek po sprawdzeniu możemy być jeszcze lekko wilgotny).

      Po ostudzeniu ciasto posmarować serkiem oraz posypać przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

      zdrowe ciasto marchewkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 września 2016 09:50
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • Klopsiki w paprykowo-musztardowym sosie

      Dzisiaj przepis na pyszne i miękkie klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie. Dodatek marchewki nadaje im fajny posmak, a cebulka, papryka i musztarda nadają aromatu i odpowiedniej ostrości. Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi mielonymi. Przepis Izy z moimi zmianami.

      Klopsiki

      /porcja na ok. 4 osoby/

      klopski

      • 400 g mielonego mięsa wieprzowego - u mnie zmielone mięso z łopatki
      • 110 g startej na wiórki marchewki
      • 100 g posiekanej drobno cebuli
      • 40 g bułki tartej
      • 100 ml mleka
      • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • mąka do obtaczania kotlecików
      • olej do smażenia

      sos

      • 2 mniejsze cebule posiekane w drobną kostkę
      • 3 łyżeczki musztardy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
      • 1 łyżeczka chili w proszku
      • 200 ml bulionu
      • ew. mąka do zagęszczenia sosu (ja nie zagęszczałam)

      Do mielonego mięsa dodać bułkę tartą, mąkę i mleko. Wymieszać.  Na rozgrzany olej na patelni wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się nieco zarumieni, dodać startą marchewkę. Smażyć aż zmiękną. Dodać do mięsa. Doprawić masę solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki (wielkości orzechów włoskich). Obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Smażyć na patelni na oleju, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Do garnka wlać bulion i pozostałe składniki sosu (oprócz mąki). Wymieszać. Dodać klopsiki. Dusić całość  na niedużym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Można podawać z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.

      klopsy w sosie paprykowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki w paprykowo-musztardowym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 12:13
  • piątek, 16 maja 2014
    • Ciasto marchewkowo- czekoladowe

      Najczęściej spotykanym zestawieniem w ciastach warzywnych jest marchew z cynamonem. Ostatnio jednak chyba przejadłam się cynamonu w słodyczach, przez co kompletnie nie mam ochoty go używać. Za to zachciało mi się ciasta marchewkowego, wilgotnego, łatwego do zrobienia, czekoladowego. Tak żebym zamieszała składniki, szybko przełożyła ciasto, włożyła na godzinkę do lodówki i jadła coś pysznego. I tak na bazie przepisu Kasi zrobiłam ciasto marchewkowo-czkoladowe, wprowadzając kilka zmian.

      Ciasto marchewkowo- czekoladowe

      / blaszka 22x22 cm lub forma okrągła/

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 7 łyżeczek kakao niesłodzonego (dałam czubate, a nie płaskie)
      • 3 jaja
      • 1 szklanka białego cukru (można dać niepełną)
      • 1/3 szklanki brązowego cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej (dałam o smaku pieczonego jabłka)
      • 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach tarki
      • do przełożenia ciasta: 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (dałam serek z biedronki i świetnie pasował, robiłam też na danio waniliowym z czekoladą, ale myślę, że wersja czysto waniliowa była lepsza)

      Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać maślankę oraz olej. Wymieszać.

      Wymieszać suche składniki. Dodać na trzy raty do zmiksowanych jaj za każdym razem miksując do połączenia składników.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.

      Piec w 180°C ok 45-50 minut (do suchego patyczka). 

      Ciasto wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć połową serka, resztą serka posmarować wierzch ciasta. Ciasto można spożywać od razu, ale najlepsze jest gdy poleży przynajmniej godzinę (a najlepiej kilka) w lodówce.

      Wierzch można przyozdobić startą na tarce czekoladzie lub posypać lekko kakao (tym bardziej, że wierzch z serka może w lodówce nieco obeschnąć).

      ciasto marchewkowo czekoladowe

      Chcesz spróbować innych ciast z warzywami? zapraszam po lewej stronie bloga w zakładki "warzywa w słodyczach"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowo- czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 10:18
  • wtorek, 03 września 2013
    • Ciasto marchewkowo- czekoladowe z serkiem

      Akcja Warzywa w Słodyczach 2013 trwa. Dodaliście już mnóstwo wspaniałych przepisów i niedługo będzie stworzone uzupełniane na bieżąco podsumowanie. Niesamowite słodycze można zrobić z warzyw. Dzisiaj wpis z chyba najczęściej wykorzystywanym do ciast warzywem- marchewką. W połączeniu z czekoladą mleczną czekoladą i przyprawami przypomina nieco murzynka. Wielbicielom białej czekolady i kokosu polecam tę wersję ciasta marchewkowgo KLIK. Przepis pochodzi ze Złotej księgi czekolady.

      Ciasto marchewkowo- czekoladowe

      /blaszka ok. 33x23 cm/

      Ciasto

      • 300 g mąki pszennej
      • 50 g kakao w proszku
      • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki sody do pieczenia
      • ½ łyżeczki mielonego imbiru
      • ¼ łyżeczki soli
      • 150 g mlecznej czekolady
      • 3 jajka
      • 150 g brązowego cukru
      • 125 ml oleju
      • 300 g marchewki startej na tarce z drobnymi oczkami
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich
      • 90 g rodzynek (dałam nieco mniej), rodzynki posypać łyżką mąki, wymieszać

      Polewa

      • 150 g pokrojonej mlecznej czekolady (u mnie 100 g)
      • 250 g miękkiego kremowego serka (w temp. pokojowej), u mnie naturalny serek homogenizowany
      •  cukier puder do smaku

      Wykonanie

      W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę z czekoladą, mieszamy, aż czekolada się rozpuści). Odstawić do przestudzenia.

      Marchewkę umyć, obrać jeśli jest taka potrzeba, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

      W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, sól. 

      Zmiksować cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę, miksować do połączenia, Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Dodać marchewkę, orzechy, rodzynki, wymieszać do połączenia.

      Przełożyć ciasto do foremki, piec w 180°C przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić. Posmarować polewą z serka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, następnie mieszamy z serkiem i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.

      Ciasto najlepiej odstawić chociaż na godzinkę do lodówki.

      ciasto marchewkowo czekoladowe

      Dzisiejszy wpis przygotowany został w ramach wspólnego wypieku z innymi blogerami. Inne słodkie warzywne propozycje możecie zobaczyć u: Martynosi, Mopsika, Maggie, Aleksandry.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowo- czekoladowe z serkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 września 2013 19:05
  • poniedziałek, 12 sierpnia 2013
    • Najlepsze lody marchewkowe na rozpoczęcie akcji Warzywa w słodyczach

      Rozpoczynamy akcję Warzywa w słodyczach 2013. Serdecznie Was zapraszam do wzięcia udziału, poznania nowych połączeń smakowych i dobrej zabawy. Blogerzy mogą wysyłać linki do wpisów na mojego maila, a czytelnicy zdjęcia na maila (chętnie opublikuję je na fanpage). A ja na rozpoczęcie akcji chciałabym Was poczęstować lodami marchewkowymi. Najlepszymi jakie w życiu jadłam. Niesamowity smak. Lody robiłam bez maszyny do lodów. Podaję z moimi zmianami. Wg autorki na końcu dodaje się 250ml ubitej kremówki. Ja o tym zapomniałam, ale lody i tak wyszły pyszne. Źródło.

      Lody marchewkowe

      • 2 duże marchewki lub 3 średnie
      • 3 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka masła
      • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
      • szczypta cynamonu
      • szczypta soli morskiej
      • 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
      • 1,5 szklanki mleka
      • folia aluminiowa

      Marchewkę obrać, pokroić w słupki.

      W garnku podgrzać miód z masłem, przyprawą piernikową, solą i cynamonem. Dokładnie wymieszać, żeby składniki się ze sobą połączyły. Dodajemy marchewkę i mieszamy dokładnie.

      Do miski wkładamy kawał folii aluminiowej, błyszczącą częścią do góry, tak by jeszcze kawałek folii wystawało poza miskę (dzięki misce sos podczas wykładania na folię nam się nie rozleje). Do środka wkładamy marchewkę z sosem, zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

      Po upieczeniu marchewkę z pozostałym sosem z pieczenia zblendować.

      Do garnka wlać mleko zwykłe i skondensowane. Dodajemy marchewkę. Chwilę podgrzewać, aż mleko skondensowane się rozpuści. Odcedzić marchewkę na sitku. Żeby lody były gładkie należy przetrzeć marchewkę przez sitko i dodać do mieszaniny mleka.

      Przelać do pudełka, do foremek do lodów lub do maszyny do lodów. Jeśli mrozimy w foremkach do lodów, to po prostu wkładamy na kilka godzina do zamrażalnika. Jeśli do pudełka, to do 1,5-2 godziny mieszaninę należy przemieszać łyżką (powtarzamy kilka razy, ostatni raz mieszamy, gdy lody będą już gęste).

      Wyjąć z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem.

      lody marchewkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze lody marchewkowe na rozpoczęcie akcji Warzywa w słodyczach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 sierpnia 2013 10:21

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne