Wpisy otagowane „pomidory”

  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      Zupa idealna na chłodniejsze wieczory. Jej skład na pierwszy rzut oka jest dość dziwny, oryginalny, zastanawiający...czy to może być dobre? Oj tak, może być i jest. Świetna zupa jesienna. Chrupiąca, pełna smaku, wyważona. Przyprawy świetnie się komponują z pozostałymi składnikami.

      Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      /źródło - BBC goodfood 01/02 2015; 5-6 porcji/

      • 1 cebula
      • 1 jabłko, obrane, pokrojone w drobną kostkę
      • 1,5 łodygi selera naciowego, posiekane w drobną kostkę
      • 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido (może być inna, ale ta świetnie się sprawdza), obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w drobną kostkę
      • 1 łyżka curry
      • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
      • 1/2 łyżki nasion czarnuszki
      • 400 g przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki posiekanych
      • 0,75 L bulionu drobiowego lub warzywnego
      • 70 g ryżu basmati
      • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      • olej do smażenia

      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojone jabłko, cebulę, seler, szczyptę soli. Smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Dodać dynię, curry, cynamon, nasiona czarnuszki, szczyptę pieprzu. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, bulion i ryż. Wymieszaj, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu przykryte. Po tym czasie sprawdzić czy ryż i warzywa są dogotowane.

      zupa dyniowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 06:19
  • piątek, 01 czerwca 2018
    • Pyszne kotleciki z ryżu

      Kotleciki z ryżu to wspaniały pomysł na wykorzystanie zalegające w lodówce ryżu z obiadu z poprzedniego dnia...chociaż pewnie Wam posmakują i zaczniecie specjalnie gotować więcej ryżu ;)

      Kotleciki z ryżu

      /inspiracja/

      • 6 szklanek ugotowanego ryżu (2 szklanki surowego - przed ugotowaniem), ostudzonego
      • 2-3 cebule
      • 15 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
      • 2-4 ząbki czosnku
      • sól, pieprz do smaku
      • duży pęczek natki pietruszki
      • 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
      • olej do smażenia
      • nieco oleju z zalewy od pomidorów
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na oleju (może być ten z pomidorów). Do malaksera wsypujemy ryż,  cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, pokrojone na drobno suszone pomidory, troszkę oleju z pomidorów. Miksujemy przez chwilę, tak by masa się rozdrobniła, ale nie powstała papka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, posiekaną na pietruszkę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i formujemy niewielkie, trochę spłaszczone, kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!

      kotlety ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kotleciki z ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2018 06:26
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • czwartek, 03 września 2015
    • Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama

      Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama to kalafior w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Wydaje się dość dziwne, ale smakuje świetnie. Możemy go zjeść jako samodzielne danie, z chlebem, czy jako dodatek do mięsa. Lekko pikantny, niebanalny. Zapewne niejeden gość przy naszym stole się zdziwi i pochwali, choć i zapewne znajdą się tacy co pokręcą nosem...w końcu trudno przejść obojętnie wobec takiego zestawienia smakowego.

       

      Kalafior po grecku /Kounoupidi Kapama /

      /źródło/

      • 1 kalafior
      • 1 mała cebula, posiekana drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekane (lub 1 duży)
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 płaska łyżeczka cynamonu
      • 250 g pomidorów (świeże lub z puszki /jeśli dajemy pomidory z puszki to dodajmy całą puszkę 400g, czyli pomidory z całą zalewą/), pokrojone w kostkę, bez skórki
      • 1/4 szklanki wody
      • sól, pieprz

      W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora. Smażymy około 5 minut, mieszając co chwila, by nie przypalić kalafiora i cebuli.

      Następnie dodajemy wodę, pomidory, cynamon, sól, pieprz. Mieszamy. przykrywamy garnek pokrywką. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy przez około 15-20 minut, aż kalafior zmięknie. Gotowe!

      Kounoupidi Kapama

      Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania. Wraz ze mną kalafiora po grecku przygotowały: Martynosia, Mirabelka, Ania, Mops.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior po grecku czyli Kounoupidi Kapama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2015 19:07

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne