Wpisy otagowane „bakalie”

  • niedziela, 07 stycznia 2018
    • Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
      • 300 g rodzynek, posiekanych
      • 175 g miękkiego masła
      • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
      • 65 g cukru brązowego
      • 225 g miodu
      • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao niesłodzonego
      • 3 jajka, rozmieszane
      • 150 g mąki pszennej
      • 75 g mielonych migdałów

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

      Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

      Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 stycznia 2018 10:35
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      Lubię ciasteczka owsiane. Te są pełne bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami.

      Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      /18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka płatków owsianych górskich
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/4 szklanki suszonych moreli
      • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić morelami)
      • 1/2 szklanki rodzynek
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką miodu + 1 łyżka mleka)

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Morele, orzechy, żurawinę posiekać. 

      W misce wymieszaj: płatki owsiane, wiórki kokosowe, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, cynamon, brązowy cukier i cukier waniliowy.

      W drugiej misce wymieszaj miód, mleko, jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.

      Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę między 18 papilotek).

      Piecz 15 minut. Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.

      ciastka śniadaniowe ani starmach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 06:29
  • środa, 05 sierpnia 2015
  • sobota, 21 września 2013
    • Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

      Brzmi dziwnie, wiem. Ale jest to świetny sposób na zaskakującą i bardzo smaczną słodką przekąskę z warzywami. Buraczki są wyczuwalne w smaku, więc jeśli ktoś ich totalnie nie lubi, to raczej nie jest to przepis dla niego. Danie ma piękny kolor. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Wiem, że u nas w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do chałwy z sezamu, ale można ten deser robić np. z marchewki. Nie bójcie się spróbować, warto :) Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013. Źródło.

      Chałwa buraczkowa

      • 3 małe lub 1 duży czerwony burak
      • 0,5 litra mleka
      • 1,5 łyżki cukru pudru + dodatkowo do regulacji słodkości wg własnych upodobań (ja dodałam 2 łyżki)
      • 3 łyżki masła
      • pół garści rodzynek (ok.1,5 łyżki, ale nie trzymam się ściśle ilości)
      • pół garści orzechów (w oryginale orzechy nerkowca u mnie orzechy włoskie)
      • szczypta kardamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)

      Buraczki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (ja połowę starłam na tarce o grubych oczkach, połowę na małych oczkach, ale śmiało można wszystko na grubych). Mleko i buraczki gotować w garnku o grubym dnie, aż mleko się wygotuje i zostaną same mokre buraczki. Należy mieszać, żeby się nie przypaliło.

      Gdy mleko się wygotuje dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Gotujemy, aż wszystko się skarmelizuje (ok. 10 minut). Często mieszamy.

      W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i dodajemy rodzynki i posiekane na drobno orzechy, sypiemy szczyptą kardamonu i chwilę podsmażamy.

      Sprawdzamy czy buraczki są dla nas wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec łączymy masę z orzechami i rodzynkami (możemy zostawić troszkę do posypania wierzchu).

      Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

      chałwa z buraczków

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwa z buraczków (Beetroot halva)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 09:27
  • czwartek, 13 czerwca 2013
    • Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie

      Jakiś czas temu Amber zaproponowała wspólne pieczenie chleba. Najpierw był chleb z ryżem, a teraz słodki chleb z cynamonem. Chlebek jest mistrzowski. Cynamon lubię, ale nie w każdej potrawie i w nieprzesadzonych ilościach. Tutaj cynamon nadaje smaku, ale i pięknego zapachu i lekko karmelowego koloru. Chleb jest lekko słodki, a takie naprawdę uwielbiam...do tego rodzynki, orzechy i mamy ideał :)

      W czasie pieczenia wkradł się mały błąd i dałam mniej drożdży. Nieco się przestraszyłam, więc wyrastał w lekko nagrzanym piekarniku. Wyrósł bez problemu, więc stwierdzam, że ciężko go popsuć. W oryginale jest mąka pszenna razowa, jednak nie radzę używać mąki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by częściowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne połączenia mąk. Źródło.

      Słodki chleb cynamonowy

      /szklanka=250 ml, keksówka o wym. ok. 27x8 cm /

                              chleb cynamonowy

      Biga

      • 170 g mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki drożdży instant
      • 6 łyżek mleka
      • 1/4 szklanki roztopionego masła (57 g)
      • 1 duże jajko, roztrzepane

      Wymieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawić ciasto na godzinę, a następnie ponownie wyrabiać przez minutę. Bigę umieścić w misce, przykryć folią. Odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin, max 3 dni; przed dalszym użyciem ocieplić do temp. pokojowej).

      Ciasto z rodzynkami

      • 170 g mąki pszennej
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 3/4 szklanki mleka
      • 100 g rodzynek (w oryginale 170 g)

      Wymieszać mąkę, sól mleko, krótko zarabiać, a następnie dodać rodzynki. Wymieszać, by rodzynki równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć miskę z ciastem folią, zostawić w temp. pokojowej na 12-24 godziny.

      wyrabianie chleba

      Ciasto właściwe

      • przygotowana wcześniej biga
      • przygotowane wcześniej ciasto z rodzynkami
      • 7 łyżek mąki pszennej + ewentualna mąka do podsypania
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 2  1/4 łyżeczki suchych drożdży (dałam 1,25 łyżeczki drożdży przez pomyłkę, ciasto urosło, ale lepiej dać jak w oryginale)
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 - 3/4 szklanki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych

      Cukier cynamonowy

      • 20 g cukru cynamonowego

      lub

      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

      Ciasto właściwe - przygotowanie

      Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów. Wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto powinno być miękkie, wszystkie składniki połączone i nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, to podsypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto posypać pokrojonymi orzechami i wyrobić, aż orzechy równomiernie rozłożą się po cieście.

      Odstawić ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyrabiać przez minutę. Uformować kulę. Włożyć ją do posmarowanej olejem miski i zostawić na 45-60 minut, aż ciasto zwiększy objętość o 1,5 raza.

      Ciasto rozwałkować na prostokąt o jednym boku odpowiadającym długości foremki. Posypać ciasto cukrem cynamonowym (jeśli nie używamy gotowego, to wystarczy wymieszać cukier z cynamonem).

      Jeśli robimy chleb o klasycznym kształcie, to zwijamy ciasto w rulon, lekko podwijamy końce i wkładamy szwem do dołu, do lekko naoliwionej foremki. Wierzch chleba również posmarować lekko olejem.

      Jeśli chcemy mieć taki wzór na wierzchu jak u mnie, to ciasto posypane cukrem pudem tniemy na 3 równie części wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy każdą część w rulon, łączymy początek wszystkich trzech rulonów i zawijamy warkocz. Podwijamy końcówki chlebka pod sód i przekładamy chleb do wysmarowanej oliwą foremki. Smarujemy wierzch olejem. Dalej sposób wykonania jest jednakowy dla każdego z kształtów.

      Odstawiamy chleb w foremce na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli nie mamy zbyt ciepło w domu, to możemy włożyć chlebek do piekarnika w którym wyłączone jest grzanie, ale włączona jest sama lampka. Wyjmujemy przed włączeniem nagrzewania piekarnika.

      Pieczenie: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umieścić chleb w piekarniku i od razu skręcić temperaturę do 165°C. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patykiem, czy chleb jest upieczony. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. 

      chleb z cynamonem

      Spis piekarek u których także możecie znaleźć ten chlebek w różnych wersjach:

      Ania Bajkorada ; Anna Życie od kuchni ; Anita Tak sobie pichcę ; Alucha Nie - ład mAlutki ;Bee Magazyn Kuchenny ; Bożena Smakowe kubki ; Gosia Kocham gary ;Jola Smak mojego domu ;Kamila Ogrody Babilonu ; Kasia Pokrojone i doprawione ;Kasia Bake & Taste ;Magda Konwalie w kuchni ;Majka Kalejdoskop kulinarny ;Margot Kuchnia Alicji ;Marianna Kuchenna Wiewióra ;Marta Co dziś zjem na śniadanie ;Monika Moni w kuchni ;Renata Forks'N'Canvas Art food ;Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika ;Sara Pieczarka Mysia; Wisła Zapach chleba; Amber Kuchennymi drzwiami, Ewelina Around the kitchen table

      Dodatkowo chleb bierz udział w akcji śniadaniowe wypieki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 czerwca 2013 19:59

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne