Wpisy otagowane „orzechy”

  • poniedziałek, 04 lutego 2019
    • Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy

      Tartaletki z czekoladą i brandy / whiskey jest wytworną propozycją. Niezbyt słodką, pełną czekolady, świetną do kawy.

      Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy

      /6 sztuk, inspiracja/

      ciasto

      • 120 g zimnego masła
      • 220 g mąki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki lodowatej wody

      Masło, mąkę i cukier łączymy rozcierając masło palcami. Dodajemy wodę i łączymy aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż będzie lekko rumiane. Studzimy.

      nadzienie

      • 2 jajka
      • 2 łyżki cukru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 80 g masła
      • 1 łyżka whiskey lub brandy -u mnie brandy; można pominąć jeśli nie chcemy dodawać alkoholu
      • 6 łyżeczek dżemu - może być pomarańczowy, wiśniowy, truskawkowy - u mnie truskawkowy
      • płatki migdałów lub tarte migdały do dekoracji
      • cukier puder do obruszenia

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Połączyć z brandy/ whiskey.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą.

      Każdy z upieczonych spodów posmarować łyżeczką dżemu. Następnie nałożyć masę czekoladową. Masę można przyozdobić płatkami migdałów lub posypać tartymi migdałami. Piec przez 15 minut w 180°C. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

      tartaletki czekoladowe whiskey brandy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2019 06:01
  • środa, 24 października 2018
    • Chiński kurczak curry

      Jeśli lubicie aromatyczne potrawy i curry, to zasmakuje Wam ta potrawa. Łatwo się ją robi, jedyna trudność to znalezienie w sklepie groszku cukrowego. Na szczęście co jakiś czas różne sklepy organizują tygodnie azjatyckie i czasem jest dostępny. Ja kupuję w kauflandzie, gdzie od czasu do czasu jest w sprzedaży w dziale z warzywami. Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia milenijna. Kuchnia chińska.

      Chiński kurczak curry

      /porcja na 3 osoby lub dwie bardzo głodne/

      • pojedyncza pierś z kurczaka
      • 3/4 łyżki mąki
      • 3/4 łyżki curry w proszku
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w oryginale olej arachidowy)
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy
      • pół dużej cebuli lub dwie małe, posiekana na drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekany
      • 1 szklanka bulionu z kurczaka
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 250 g świeżego groszku cukrowego
      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
      • ryż do podania - około 200 g

      Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oleju, mąką, curry, solą, papryką. Odstawić do lodówki na 10 minut.

      Na patelni rozgrzać olej sezamowy wraz z olejem do smażenia. Wrzucić cebulkę i czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut, mieszając, aż nie będzie surowy. Dodać bulion, sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 10 minut. Dodać groszek i gotować przez klika minut, aż groszek będzie miękki, ale wciąż chrupiący (około 5 minut, zależy od wielkości ognia). Potrawę podajemy z ryżem, posypaną orzeszkami.

      chiński kurczak curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2018 10:35
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny, Ani.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne