Wpisy otagowane „orzechy”

  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12
  • środa, 15 listopada 2017
    • Ciasteczka orzechowo- czekoladowe

      Dobrze sobie pochrupać ciasteczka :) Do tych dodałam orzechy i czekoladę, ale możecie zamienić orzechy ziemne na inne lub na mleczną lub białą czekoladę albo np. rodzynki.

      Ciasteczka z orzechami i czekoladą

      /około 30-35 ciasteczek; 1 szklanka = 250 ml; inspiracja/

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
      • 250 g margaryny lub masła, w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • odrobina ekstraktu waniliowego
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g orzeszków ziemnych (można zastąpić innymi orzechami lub czekoladą)

      Miękkie masło/ margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Następnie dodajemy sól, mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzeszki, czekoladę pokrojoną na kawałki, mieszamy, by dodatki równomiernie rozłożyły się po cieście. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie z ciasta tworzymy kluki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy. Ciastek nie dociskamy, zostawiamy je w formie kulek. Pieczemy około 10-12 minut w 180°C, uważając by wyjąć je gdy się zarumienią.

      ciastka czekolada orzechy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowo- czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 15 listopada 2017 06:20
  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Chrupiące pieguski

      Te ciastka to idealna propozycja na przekąskę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto stanowi bazę, natomiast to od Ciebie zależy co znajdzie się w środku...czekolada, krówki, batony, bakalie...znajdź swoją ulubioną wersję!

      Chrupiące pieguski

      /około 50 sztuk; inspiracja .agatka./

      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 250 g cukru
      • 10 g cukru waniliowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu/ aromatu waniliowego
      • 2 jajka
      • 6 łyżek mleka
      • 500 g mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g czekolady - u mnie czekolada mleczna z orzechami, czekolada deserowa, snickers/
      • opcjonalnie do ozdoby - kawałki orzechów - u mnie arachidowe

      Masło utrzeć z cukrami - białym i waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie dodać aromat waniliowy, mleko, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Najlepiej podzielić mąkę na 3 partie i każdą kolejną dodawać po wcześniejszym dokładnym zmiksowaniu / wyrobieniu składników. Na koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i krótko wyrabiamy ciasto, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście.

      Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce zostawiając około 3 cm odległości między ciastkami. Jeśli mamy ochotę ozdabiamy ciastka posypując je orzechami (lekko wbijamy orzechy w ciasto, by nie odpadły po pieczeniu. Ciastka piec w 180°C około 11-13 minut, aż będą rumiane (pierwszą partię zawsze piekę dłużej, kolejne już były rumiane po 11 minutach).

      ciastka pieguski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące pieguski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 09:40
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne