Wpisy otagowane „orzechy”

  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Chrupiące pieguski

      Te ciastka to idealna propozycja na przekąskę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto stanowi bazę, natomiast to od Ciebie zależy co znajdzie się w środku...czekolada, krówki, batony, bakalie...znajdź swoją ulubioną wersję!

      Chrupiące pieguski

      /około 50 sztuk; inspiracja .agatka./

      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 250 g cukru
      • 10 g cukru waniliowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu/ aromatu waniliowego
      • 2 jajka
      • 6 łyżek mleka
      • 500 g mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g czekolady - u mnie czekolada mleczna z orzechami, czekolada deserowa, snickers/
      • opcjonalnie do ozdoby - kawałki orzechów - u mnie arachidowe

      Masło utrzeć z cukrami - białym i waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie dodać aromat waniliowy, mleko, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Najlepiej podzielić mąkę na 3 partie i każdą kolejną dodawać po wcześniejszym dokładnym zmiksowaniu / wyrobieniu składników. Na koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i krótko wyrabiamy ciasto, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście.

      Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce zostawiając około 3 cm odległości między ciastkami. Jeśli mamy ochotę ozdabiamy ciastka posypując je orzechami (lekko wbijamy orzechy w ciasto, by nie odpadły po pieczeniu. Ciastka piec w 180°C około 11-13 minut, aż będą rumiane (pierwszą partię zawsze piekę dłużej, kolejne już były rumiane po 11 minutach).

      ciastka pieguski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące pieguski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 09:40
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Zdrowe słodycze - brownie trufle

      Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze daktyle.

      Trufle brownie

      /około 21 sztuk; inspiracja/

      trufle daktylowe brownie

      • 300 g suszonych daktyli bez pestek
      • wrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)
      • 80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)
      • 30 g niesłodzonego kakao

      Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.

      Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.

      Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      trufle daktylowe brownie

      Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy. 

      trufle daktylowe brownie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe słodycze - brownie trufle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 06:40
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne