Wpisy otagowane „orzechy”

  • środa, 24 października 2018
    • Chiński kurczak curry

      Jeśli lubicie aromatyczne potrawy i curry, to zasmakuje Wam ta potrawa. Łatwo się ją robi, jedyna trudność to znalezienie w sklepie groszku cukrowego. Na szczęście co jakiś czas różne sklepy organizują tygodnie azjatyckie i czasem jest dostępny. Ja kupuję w kauflandzie, gdzie od czasu do czasu jest w sprzedaży w dziale z warzywami. Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia milenijna. Kuchnia chińska.

      Chiński kurczak curry

      /porcja na 3 osoby lub dwie bardzo głodne/

      • pojedyncza pierś z kurczaka
      • 3/4 łyżki mąki
      • 3/4 łyżki curry w proszku
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w oryginale olej arachidowy)
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy
      • pół dużej cebuli lub dwie małe, posiekana na drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekany
      • 1 szklanka bulionu z kurczaka
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 250 g świeżego groszku cukrowego
      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
      • ryż do podania - około 200 g

      Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oleju, mąką, curry, solą, papryką. Odstawić do lodówki na 10 minut.

      Na patelni rozgrzać olej sezamowy wraz z olejem do smażenia. Wrzucić cebulkę i czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut, mieszając, aż nie będzie surowy. Dodać bulion, sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 10 minut. Dodać groszek i gotować przez klika minut, aż groszek będzie miękki, ale wciąż chrupiący (około 5 minut, zależy od wielkości ognia). Potrawę podajemy z ryżem, posypaną orzeszkami.

      chiński kurczak curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2018 10:35
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny, Ani.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12
  • środa, 15 listopada 2017
    • Ciasteczka orzechowo- czekoladowe

      Dobrze sobie pochrupać ciasteczka :) Do tych dodałam orzechy i czekoladę, ale możecie zamienić orzechy ziemne na inne lub na mleczną lub białą czekoladę albo np. rodzynki.

      Ciasteczka z orzechami i czekoladą

      /około 30-35 ciasteczek; 1 szklanka = 250 ml; inspiracja/

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
      • 250 g margaryny lub masła, w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • odrobina ekstraktu waniliowego
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g orzeszków ziemnych (można zastąpić innymi orzechami lub czekoladą)

      Miękkie masło/ margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Następnie dodajemy sól, mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzeszki, czekoladę pokrojoną na kawałki, mieszamy, by dodatki równomiernie rozłożyły się po cieście. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie z ciasta tworzymy kluki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy. Ciastek nie dociskamy, zostawiamy je w formie kulek. Pieczemy około 10-12 minut w 180°C, uważając by wyjąć je gdy się zarumienią.

      ciastka czekolada orzechy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowo- czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 15 listopada 2017 06:20

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne