Wpisy otagowane „kakao”

  • poniedziałek, 09 października 2017
    • Pyszne i proste - ciasto zebra

      Jeśli macie ochotę na ciasto, które jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, to ciasto zebra jest świetnym wyborem. Świetnie nadaje się też do spakowania jako przekąska do szkoły, pracy, czy na wycieczkę.

      Ciasto zebra

      /1 szklanka = 250 ml; blaszka - keksówka/

      • 5 jajek
      • 1 i 1/3 szklanki cukru białego
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka wody
      • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      dodatkowo:

      • 2 łyżki niesłodzonego kakao
      • 4 łyżki mąki

      Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, krótko ubić do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, ubijamy na wolnych obrotach do połączenia. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej 4 łyżki mąki.

      Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie białe i czekoladowe ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na grzanie do 180°C. Pieczemy około 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta, można je polać polewą czekoladową.

      ciasto zebra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i proste - ciasto zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 października 2017 06:34
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Zdrowe słodycze - brownie trufle

      Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze daktyle.

      Trufle brownie

      /około 21 sztuk; inspiracja/

      trufle daktylowe brownie

      • 300 g suszonych daktyli bez pestek
      • wrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)
      • 80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)
      • 30 g niesłodzonego kakao

      Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.

      Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.

      Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      trufle daktylowe brownie

      Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy. 

      trufle daktylowe brownie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe słodycze - brownie trufle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 06:40
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla

      To ciasto z przepisu Pała Małeckiego to kolejna wersja popularnego murzynka z dodatkiem dżemu/ marmolady, który sprawia że ciasto dłużej pozostaje świeże. Pewnie większość z Was rozpoczynając swoją przygodę z pieczeniem ciast robiła coś podobnego. Jak się okazuje, warto wrócić do tego nieco oklepanego murzynka, gdyż niezawodnie zadowala jedzących :)  Wierzch ciasta możecie polać polewą, przyozdobić orzechami, posypką, pokruszonymi czekoladkami, śliwkami, albo, jak ja, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto czekoladowe Pawła Małeckiego

      /blaszka 30x11; przepis- kuchnia lidla z moimi zmianami/

      • 40 ml wody
      • 180 g cukru
      • 150 g masła lub margaryny
      • 125 g czekolady deserowej
      • 3 łyżeczki kakao
      • 200 g mąki pszennej
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 3 łyżki powideł/ dżemu - u mnie dżem truskawkowy (łyżki były z lekkim czubkiem)
      • kilka kropel aromatu waniliowego
      • cukier puder do posypania wierzchu lub polewa czekoladowa

      Piekarnik nagrzać do 170°C.

      Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło/ margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

      Po ostudzeniu dodajemy do masy czekoladowej powidła/dżem oraz żółtka oddzielone od białek. Mieszamy. Dodajemy po 1/3 mąki i miksujemy aż do połączenia się składników. Postępujemy analogicznie aż do zużycia mąki.

      W oddzielnym pojemniku ubijamy na sztywno białka. Łączymy powoli z masą czekoladową. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut (sprawdzamy koniecznie patyczkiem, gdyż każdy piekarnik grzeje nieco inaczej).

      Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

      ciasto czekoladowe lidl

       ***

      Drodzy czytelnicy na te Święta i zbliżający się nowy rok życzę Wam dużo ciepła bliskich od Wam  osób, miłości, szczęścia i zdrowia :) Oby każdy dzień sprawiał, że będziecie chcieli więcej i będziecie zasypiać z uśmiechem na twarzy i spokojem w głowie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:09
  • sobota, 12 listopada 2016

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne