Wpisy otagowane „wiórki kokosowe”

  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc

      Wielkanoc co raz bliżej, więc pewnie większość z Was szuka inspiracji kulinarnych. Przepisy, które mogą się Wam przydać, znajdziecie w zakładce po lewej stronie strony. A dzisiaj puszysta babka z budyniem. Babka raczej z tych piaskowych i suchych, więc idealna do kawy ;)

      Babka budyniowa

      /przepis - magazyn kuchnia od kuchni; 1 szklanka = 250ml/

      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 190 g margaryny lub masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • budyń waniliowy - 30 g (proszek)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 i  3/4 łyżki oleju
      • 1,5 łyżki octu jabłkowego

      Białka ubić na sztywno.

      Osobno zmiksować żółtka z miękką margaryną (masłem) i cukrem. Następnie dodać olej, ocet, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką masę z pianą z białek. 

      Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (jeśli pieczecie w keksówce, to wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia). Wlać ciasto do formy

      Ciasto piec w 175°C przez około 50 minut (sprawdzić czy ciasto się piekło patyczkiem). Ostudzone ciasto polać polewą, można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.

      babka budyniowa

      Ciasto powstało w ramach wirtualnego spotkania w kuchni z Gin, Anią. Tematem było ciasto wielkanocne, sprawdźcie, to upiekły dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 18:58
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • wtorek, 20 września 2016
    • Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.

      Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe wydanie słodyczy. Mamy tutaj same dobrocie i myślę, że warto poświęcić chwile, żeby wykonać te muffiny. Ja sama robiłam je już kilkukrotnie. Długo pozostają wilgotne i świeże, są w sam raz słodkie. Do tego mamy sezon dyniowy, więc jeśli szukacie pomysłów na dynię, to świetnie trafiliście! Te piękne pomarańczowe grubaski aż kuszą, by wrzucić je do jakiegoś dania :) Ja wybrałam dynię hokkaido, która ma piękny kolor i intensywny słodkawy smak. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Oczywiście możecie wybrać inną dynię, jednak ja najbardziej lubię te mniejsze, gdyż mają intensywniejszy smak niż olbrzymie dynie, które często możemy kupić na kawałki na targowisku.

      Oprócz poniżej przedstawionych muffin, polecam także krajankę dyniowo-serową, sernik dyniowy oraz brownie dyniowe. Pychota!

      Paleo muffiny dyniowe

      /inspiracja; ok. 8 sztuk muffin; 1 szklanka= 250ml/

      mufiny dyniowe paleo

      • 2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • szklanka puree z dyni (u mnie dynia hokkaido)
      • 2 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
      • 3 jajka
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • dodatki - garść orzechów włoskich, mała garść rodzynek, pasek pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady, garść pestek dyni do posypania - według upodobań (ja daję wszystkie te dodatki, ale możemy je modyfikować)

      Nagrzewamy piekarnik do 180°C

      Wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon umieszczamy w wysokim naczyniu (ja wzięłam wysoki dzbanek) i miksujemy blenderem, aż wiórki zostaną zmielone na drobniejsze (nie muszą być zmielone na mąkę, ale lepiej, żeby były w miarę drobne, wtedy muffiny są lepsze).

      W misce miksujemy blenderem jajka z puree z dyni, masłem orzechowym, miodem, na gładką masę. Dodajemy wcześniej zmiksowane wiórki oraz dodatki. Mieszamy łyżką.

      Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do wysokości krawędzi papilotki. Posypujemy muffiny pestkami dyni (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (po 10 minutach dobrze przykryć muffiny arkuszem papieru śniadaniowego, gdyż mogą nam się nadmiernie przyrumienić). Po upieczeniu studzimy. Smacznego!

      mufiny dyniowe paleo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 września 2016 07:27
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      Lubię ciasteczka owsiane. Te są pełne bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami.

      Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      /18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka płatków owsianych górskich
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/4 szklanki suszonych moreli
      • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić morelami)
      • 1/2 szklanki rodzynek
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką miodu + 1 łyżka mleka)

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Morele, orzechy, żurawinę posiekać. 

      W misce wymieszaj: płatki owsiane, wiórki kokosowe, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, cynamon, brązowy cukier i cukier waniliowy.

      W drugiej misce wymieszaj miód, mleko, jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.

      Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę między 18 papilotek).

      Piecz 15 minut. Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.

      ciastka śniadaniowe ani starmach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 06:29
  • niedziela, 03 kwietnia 2016
    • Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej

      Kasza jaglana świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz żelazo, zawiera antyoksydanty...Jest świetnym dodatkiem do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Dzisiaj proponuję Wam wersję na słodko - raffaello z kaszy jaglanej, a już w środę zapraszam na sałatkę z kaszy jaglanej. Raffaello nie wymaga pieczenia. Oczywiście zachęcam do wprowadzania swoich zmian - zamiast cukru trzcinowego masę możecie posłodzić np. miodem czy syropem daktylowym, do części masy możecie wymieszać z kakao, do masy możecie dodać np. daktyle, macie także dowolność w tym jaki płyn dodacie jako podstawę do gotowania kaszy. Znajdź swoją ulubioną wersję :)

      Raffaello z kaszy jaglanej

      /inspiracja; szklanka -250 ml; blaszka o wymiarach 16,5x26 cm/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 200 g kaszy jaglanej
      • 4,5 szklanki płynu - u mnie napój kokosowo- ryżowy; możecie użyć mleka krowiego, sojowego, mieszkanki wody i mleka kokosowego lub innego dowolnego mleka; ewentualnie może być woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,
      • 7 łyżek cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np. miodem, syropem daktylowym itp.
      • 150 g wiórków kokosowych
      • kilka płatków migdałów
      • tłuszcz do posmarowania blaszki
      • opcjonalnie kakao o oprószenia wierzchu

      Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).

      Następnie dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).

      Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 kwietnia 2016 10:39

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne