Wpisy otagowane „Julia Child”

  • niedziela, 18 października 2015
    • Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child

      Ostatnio na blogu pojawiały się trochę rzadziej przepisy, trochę przez brak czasu, wyjazdy, trochę brak chęci, bo albo gorąco i nie chce się gotować, albo jest pięknie na dworze i trzeba było się nacieszyć latem, a trochę przez problemy techniczne...komputer już działa poprawnie, teraz czeka mnie jeszcze naprawa aparatu...ale mam nadzieję, że wszystko wkrótce wróci do normy, a póki co pojawią się jeszcze zaległe przepisy :) Dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne ciasto. Przepis zaczerpnęłam z książki Julii Child "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni". Tort czekoladowo-migdałowy "Królowa Saby" - La reine de Saba jest zareklamowany w książce jako ulubiony tort Julii. Jest to łatwe w przygotowaniu ciasto, wilgotne, trochę jak browienie. Wierzch posypałam po prostu cukrem pudrem, choć możemy ciasto podać z lodami, bitą śmietaną, posmarować polewą, czy też ganache z czekolady deserowej. Dla mnie w tym najprostszym wydaniu jest samo w sobie świetne.

      Tort czekoladowo-migdałowy "Królowa Saby" -La reine de Saba

      /tortownica o średnicy 20-22 cm, szklanka = 250 ml/

      tort królowa saba julia child

      • 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
      • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
      • 110 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
      • 100 g czekolady deserowej
      • 2 łyżki rumu lub 2 łyżki mocnej kawy (u mnie kawa zrobiona z 1,5 łyżki wody i 0,5 łyżki kawy rozpuszczalnej)
      • cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa

      Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, nakładamy na garnek miskę z czekoladą i czekamy aż  czekolada rozpuści się pod wpływem gorącej pary). Zdejmujemy miskę z garnka i odkładamy na bok.

      Oddzielamy białka i żółtka. Ubijamy białka na sztywną pianę.

      ciasto czekoladowe julii child

      W innej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia. Do masy dodajemy zmielone migdały i miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 piany z białek i miksujemy na wolnych obrotach. W kolejnym kroku dodajemy mąkę, jeszcze raz ją przesiewając i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy pozostałe białka i mieszamy masę delikatnie łyżką do połączenia składników. Wykładamy masę do wyłożonej papierem tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (ciasto nie będzie dopieczone na środku do suchego patyczka). Odkładamy ciasto na 15 minut do przestygnięcia, następnie możemy je wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem.

      ciasto czekoladowe julii child


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny i wilgotny tort czekoladowy "Królowa Saby" wg Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 października 2015 14:37

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne