Wpisy otagowane „whisky”

  • piątek, 08 kwietnia 2011
    • Milk punch

      Dziś propozycja do waniliowego weekendu. Połączenie mleka, śmietany i whisky już mam wypróbowane, choćby w pysznym likierze a la Bailey's. Jest to idealna propozycja, zwłaszcza dla osób które samego whisky nie lubią i zalega im w barku, lubią natomiast słodkie drinki i likiery. Warto wypróbować. Ja przygotowałam z połowy porcji. Przepis pochodzi z książki "Canal house cooking".

      Milk punch (na 8 dużych porcji)

      • 1 litr mleka
      • 1 szklanka śmietany (u mnie 30%, może być lżejsza)
      • 1,5 szklanki whisky (w oryginale burbon, może być też brandy)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • gałka muszkatołowa (do posypania)

      Wszystkie składniki oprócz gałki wymieszać w dzbanie. Umieścić do zamrażarki na 3÷4 godziny, aż się porządnie wychłodzi i zaczną się pojawiać grudki. Dobrze wymieszać, podawać w schłodzonych szklankach. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej

      Na zdrowie!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Milk punch”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2011 09:44
  • sobota, 13 marca 2010
    • Likier a la Bailey

       Z okazji nalewkowego weekendu organizowanego przez verqa przygotowałam likier a la Bailey's z przepisu dziuni. Zmieniłam ilość cukru i śmietany (dałam jej trochę więcej). Likier najlepiej odstawić na miesiąc ale już teraz mogę powiedzieć, że ma świetny smak. Jeśli ktoś lubi tego rodzaju trunki, to zachęcam do spróbowania :) Osobiście nie należę do fanów whisky, ale likier jest świetny. Będzie się też nadawał do lodów. Na zdrowie!

      Likier a la Bailey's

      likier ala baileys

       

       SKŁADNIKI na ok. 700 ml:

      • 250 ml whisky
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
      • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
      • 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru

       domowy baileys

      WYKONANIE

       

      1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
      2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
      3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej  dolewając powoli whisky.
      4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
      5. Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.

      Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.

       

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Likier a la Bailey”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 marca 2010 16:48

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne