Wpisy otagowane „róże”

  • niedziela, 17 listopada 2013
    • Drożdżowe kwiatki z żurawiną i orzechami

      Drożdżowe różyczki z orzechami i żurawiną są ciekawie wyglądającą propozycją po popołudniowej kawy. Ja zrobiłam w wersji małych ciasteczek, ale możemy również zrobić je o wielkości drożdżówek.

      Drożdżowe kwiatki z żurawiną i orzechami

      /przepis własny; ok. 25 sztuk/

      różyczki z żurawinami

      Ciasto:

      • 0,5 szklanki mąki
      • 1 łyżka cukru
      • 1/4 szklanki mleka
      • 5 g drożdży 
      • 1 łyżka oleju
      • jajko lub śmietanka do smarowania ciasta

      Mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostawiamy aż zaczną wyrastać. Następnie mieszamy z resztą składników. Wykładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie lepiło nam się do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - powinno podwoić swoją objętość

      Nadzienie:

      • 40 g suszonej żurawiny
      • woda
      • 1 łyżka rumu
      • 2 łyżki orzechów włoskich
      • 2 łyżki śmietanki 30%

      Do żurawiny dolewamy rumu, następnie zalewamy wrzącą wodą, tak by woda przykrywała żurawinę. Zostawiamy do czasu aż woda ostygnie. Następnie kroimy żurawinę na mniejsze kawałki.

      Orzechy kroimy na małe kawałki, mieszamy ze śmietanką. Połowę żurawiny mieszamy z orzechami, połowę zostawiamy.

      Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką. Wycinamy szklanką kółka. Każde kółko nacinamy na krzyż i zostawiając środek nienacięty. Kładziemy na środek nadzienie - orzechy z żurawiną i śmietanką. Nadzienie owijamy po kolei każdą częścią ciasta, zaczynając od przeciwległych płatków. Gdy zwiniemy wkładamy w środek trochę żurawiny. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

      składanie ciasta drożowego

      róże z ciasta drożdżowego

      Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem lub śmietanką. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut, aż różyczki się zarumienią. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe kwiatki z żurawiną i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 listopada 2013 11:56

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne