Wpisy otagowane „baton”

  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12
  • niedziela, 02 października 2016
    • Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson

      "Zwróć uwagę, że to nic innego jak mleko z płatkami w formie ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na mleko niesłodzone i dodatek miodu. Jeśli wybierzecie mleko słodzone, zrezygnujcie z miodu. Podaję z moimi zmianami.

      Śniadaniowe batoniki zbożowe

      /blacha 22x22 cm/

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)
      • 3 łyżki miodu
      • 250 g płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
      • 100 g mieszanki ziaren - słonecznika, dyni, sezamu
      • 100-125 g niesolonych  orzechów ziemnych

      Rozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

      Podgrzej mleko skondensowane wraz z miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.

      Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

      batony śniadaniowe nigella lawson

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:13
  • czwartek, 25 czerwca 2015
    • Przegląd nowości spożywczych nr 2

      Co nowego pojawiło się na naszych sklepowych półkach? Przeczytaj, zainspiruj się, wyraź swoją opinię :)

      1. Piwo Redd's gruszka i chili oraz 2. Piwo Warka Radler z lemoniadą o smaku czarnej porzeczki i limonki

      Dwa piwa o ciekawie zapowiadających się smakach. Rozpocznijmy od Redd's. Propozycją na to lato jest smak gruszki z chili. Piwo nie jest za słodkie, łatwo można wyczuć w smaku gruszkę, natomiast chili już nie bardzo. Spodziewałam się, że będzie ostro, ale tak nie jest. Jest przyjemnie, a chili objawia nam się poprzez rozgrzewanie ;) Schłodzony Redd's smakuje bardzo dobrze. Myślę, że to fajna propozycja na letni ciepły wieczór.

      cena: 3,89zł / butelka 500ml

      redds gruszka chili

      Teraz przejdźmy do letniej propozycji Warki - piwa z lemoniadą o smaku czarnej porzeczki i limonki. Według mnie przy konkurencji wypada blado. Niestety jest, jak dla mnie, zbyt słodkie, a nawet pomijając tę kwestię, to sam smak nie zachęca do ponownego kupna... Spodziewałam się lekkiej kwaśności od limonki, zbalansowania słodyczy, niestety nie w tym piwie. Warto spojrzeć też na skład- sok z porzeczek jest na przedostatnim miejscu.

      cena: 1,89zł / puszka 330ml (cena była chyba promocyjna)

      warka radler czarna pożeczka limonka

      3. Cukierki Wawel - Karmelowy w czekoladzie

      Cukierki karmelowe z czekoladą mleczną i alkoholem w czekoladzie - słodkie, karmelowe, pyszne :) Dodatek alkoholu lekko wyostrza smak. Fajne są i smaczne, choć tak słodkie, że nie jesteśmy w stanie zjeść ich dużo. Może to i lepiej, bo paczka starcza na dłużej ;) Zresztą czego tu się czepiać, cukierki mają być słodkie!

      karmelowy wawel

      4. Tic Tac Minionki 

      Minionki...nareszcie nowy film już za chwilę w kinach! :) A w gratisie zatrzęsienie minionkowe...minionkowe cukierki, czekoladki, koszulki, popcorn, pościel i co tam jeszcze sobie wymyślicie. Tic Tac zaproponował nam drażetki o smaku minionkowym...tfu! bananowym, które wyglądają jak minionki. Jejku cieszą niesamowicie, wyglądają świetnie i zabawnie, a smakują dość nieciekawie. Serio. Nic specjalnego i nikt z poczęstowanych się nie zachwycał i nie chciał, żeby mu dosypać minionków ;)  Ale kwestia gustu, w końcu na profilu na fb tic tac widziałam, że fani smaku są :)

      A! I uważajcie przy zakupie, bo nie wszystkie opakowanie mają nadruki na cukierkach. Niektóre po prostu mają opakowanie wyglądające jak minionek, a w środku żółte draże bez nadruku (w zależności od wielkości opakowania).

      cena: 4,49zł/ standardowe opakowanie

      tic tac minionki bananowe

      5. Kinder pingui o smaku malinowym

      No ok, przyznaję że nie przepadam za malinami, więc może nie jestem obiektywna, ale mnie nie zasmakował ten baton. Może inne smaki są lepsze? Jeśli chodzi o skład, to patrząc, że jest to produkt dedykowany raczej dla dzieci, to sami oceńcie, czy warto:

      preparat malinowy 20% (przecier malinowy (50%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, substancje zagęszczające: pektyny, zagęszczony sok cytrynowy, aromat naturalny, kwas: kwas cytrynowy), czekolada mleczna 19,5% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), pasteryzowane mleko (16,5%), cukier, olej palmowy, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, dekstroza, masło odwodnione, jaja, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, drożdże, aromaty, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól

      cena: 1,99zł/ 1szt/32g

      kinder pingiu malina

      Próbowaliście już któryś z tych produktów? Jaka jest Wasza opinia? :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Przegląd nowości spożywczych nr 2”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 czerwca 2015 09:37
  • sobota, 03 listopada 2012
    • Zdrowe batoniki śniadaniowe

      Reklamy mamią nas co rusz nowymi ciasteczkami, batonikami, które są pełne zbóż i innych zdrowych składników. Ceny w przeliczeniu na wagę są już tylko cudowne dla sprzedających. Zróbcie sami takie batoniki. Nie dość, że zaoszczędzicie, to jeszcze możecie zrobić je wg swoich upodobań i przede wszystkim bez sztucznych dodatków.

      Pamiętajcie ziarna, orzechy, pestki to cenne źródło witamin z grupy B, bardzo ważnych dla układu nerwowego. Mają one istotny wpływ na proces zapamiętywania. Witamina E zwalcza natomiast wolne rodniki. Pestki dyni są bogate w cynk, który np. ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca oraz zwiększa produkcję plemników. Orzechy dostarczają nam lecytynę pomagającą przyswajać i odtwarzać informacje.

      Batony śniadaniowe

      jeśli nie macie któregoś składnika śmiało możecie zastąpić go innym lub dodać więcej pozostałych

      • 1/2  szklanki migdałów
      • 1/4 szklanki ziaren sezamu
      • 1/2 szklanki pestek dyni
      • 1/2 szklanki płatków owsianych
      • 1/2 płatków pszennych (dałam kukurydziane)
      • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki miodu
      • 1 łyżka kakao

      Na suchej patelni kolejno uprażyć: posiekane migdały, sezam, pestki dyni, płatki owsiane, wiórki kokosowe. Składniki przesypywać od miski, dodać płatki kukurydziane (lub pszenne) i na koniec wymieszać.

      W garnku podgrzać miód z kakao, wlać do miski z suchymi składnikami.Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypujemy składniki i najpierw łyżką, a później zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, przygniatamy, by utworzyła się równa warstwa*.

      Formę wstawić na 2 godziny do lodówki, a po schłodzeniu pokroić na batony.

      *łatwiej będzie nam przygnieść masę jeśli najpierw wyrównamy ją łyżką, a następnie przykryjemy wystającą częścią papieru do pieczenia i wtedy zaczniemy przygniatać masę rękoma. Nie będzie nas wtedy parzyć, ani brudzić.

      batoniki śniadaniowe

      Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" i dodaję go do akcji "Śniadanie bogate w błonnik" oraz "W orzechowym raju".

      Polecam też batoniki Corny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe batoniki śniadaniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 10:16

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne