Wpisy otagowane „warzywa”

  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • czwartek, 26 maja 2016
    • Sałatka ze szpinakiem i arbuzem

      "Współbiesiadników nie należy dobierać pod względem płci, pozycji, czy przeżytych lat, ale pod kątem umiejętności jedzenia - i picia!- łączącej pasję z powściągliwością. Powinni cieszyć się posiłkiem, a jego przygotowanie i degustację traktować jak sztukę" M.F.K. Fisher, Serve It Forth. Taką mądrością rozpoczyna się książka Barbary O'Neal "Niech spełniają się marzenia". Książki o 4 blogerkach kulinarnych. Znalazłam tam przepis na sałatkę z arbuza, szpinaku i awokado. Przyznam, że ma oryginalny i ciekawy smak, jednak należy zrobić jej tyle, ile jest się w stanie zaraz zjeść, gdyż z czasem przestaje wyglądać apetycznie. Także polecam robić małe porcje. Ilości awokado i arbuza właściwie według uznania, podaję proporcje które ja zastosowałam. 

      Sałatka z arbuza i awokado

      /podaję proporcje z których ja przygotowałam sałatkę, jednak warto zrobić mniej- tyle ile jest się w stanie szybko zjeść/

      sałatka szpinak arbuz awokado

      dressing

      • 1/4 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
      • 1 łyżka octu balsamicznego
      • 0,5 łyżki pieprzu, może być kolorowy
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

      Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy aż do wymieszania składników, zostawiamy najlepiej na kilkanaście minut, by smaki się połączyły.

      sałatka

      • dressing przygotowany według powyższego przepisu (ilość dostosowana do ilości sałatki)
      • liście szpinaku (u mnie 100g) porwane w drobniejsze kawałki, pozbawione grubszych ogonków
      • 1 awokado
      • 1/4 arbuza, pozbawionego pestek, pokrojonego w kostkę lub wydrążone kulki

      Wszystkie składniki mieszamy, polewany dressingiem w ilości według upodobań, podajemy od razu. 

      sałatka szpinak arbuz awokado

      Sałatka została przygotowana w ramach wirtualnego spotkania z Mirabelką i Anią. Zobaczcie Ich pomysły na sałatki ze szpinakiem.

      Sałatka bierze udział także w akcji "Czas na szpinak 6!" :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szpinakiem i arbuzem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 12:59

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne