Wpisy otagowane „domowa wersja”

  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12
  • sobota, 12 listopada 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
    • Tarte flambee (flamkuchen)

      Tarte flambee to rodzaj pieczywa popularny w Niemczech, Austrii i Francji. W wolnym tłumaczeniu nazwa "tarte flambee" oznacza płonącą tartę. Według legendy francuscy piekarze wkładali ją do pieca by sprawdzić czy posiada odpowiednią temperaturę do wypieku chleba. Gdy ciasto wyglądało jakby się paliło, był to znak, że piec jest odpowiednio rozgrzany. Zainspirowałam się dzisiaj przepisem z książki "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego. Pan Piotr sugeruje, by piec tartę w 250 stopniach C, ja jednak piekłam w 200°C, przez połowę czasu pod przykryciem, gdyż nie chciałam by cebulka za bardzo się przypaliła. Polecam te tarty jako świetną przekąskę zarówno na ciepło i na zimno. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Tarte flambee

      /8 sztuk/

      ciasto

      • 10 g drożdży
      • 300 ml letniej wody
      • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
      • 0,5 łyżeczki soli

      farsz

      • 4 średnie cebule
      • 2 łyżki masła
      • 200 g śmietany 12%
      • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
      • 150 g wędzonego boczku (jeśli mamy ochotę możemy częściowo zastąpić szynką)
      • sól, pieprz

      Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed ok 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny (uwaga! Miska powinna być dwa razy większa od ciasta, gdyż przez noc ciasto urośnie).

      Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść, odłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny by się ogrzało.

      W tym czasie obrać cebulę i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć przez 2 minuty na maśle.

      Śmietanę i serek wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciasto pokroić na 8 części i pozostawić na 1 godzinę, by podrosło. Następnie każdy kawałek cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować równomiernie serkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać cebulą oraz pokrojonym na kawałki boczkiem.

      Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia (jeśli cebulka zacznie się zanadto rumienić). Podawać na ciepło lub zimno.

      tarfe flambee

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarte flambee (flamkuchen)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 stycznia 2016 07:55
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
    • Domowe bounty

      Miękka i pyszna masa kokosowa oblana czekoladą...tak kuszący batonik bounty możemy też zrobić w domu. I jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam w formie krajanki, ale bez problemu możemy pokroić ciasto na kawałki i zanurzyć całe w czekoladzie by powstały pojedyncze batoniki. Wielbiciele kokosu i czekolady będą zachwyceni. Źródło.

      Domowe bounty

      /foremka 22x22 cm/

      spód:

      • 80 g gorzkiej czekolady
      • 80 g miękkiego masła
      • 70 g cukru
      • 1 jajko
      • 150 g mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy miskę z kawałkami czekolady; gotujemy wodę i rozpuszczamy czekoladę). Masło zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać jajko oraz po trochu mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować na gładką masę.

      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy równomiernie masę czekoladową (jeśli ciężko będzie nam rozłożyć, bo jest dość gęsta, to możemy zmoczyć chłodną wodą palce lub łyżkę i wtedy ciasto nie bezie nam się lepić). Pieczemy przez ok. 15 minut.

      masa kokosowa:

      • 225 g wiórków kokosowych (jeśli mamy opakowanie 200 g, to też wystarczy)
      • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (395 g)
      • 2 jajka

      Jajka mieszamy z mlekiem a następnie dodajemy wiórki. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Warto po jakimś czasie przykryć wierzch ciasta papierem, by się zanadto nie przyrumieniło. Studzimy.

      wierzch:

      • 70 g masła
      • 150 g czekolady deserowej
      • 100 g czekolady mlecznej

      Masło rozpuścić w garnku. Zmniejszyć ogień i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Rozłożyć na wystudzonym cieście. Włożyć lodówki na 30 minut.

      domowe bounty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe bounty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 czerwca 2014 09:39

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne