Wpisy otagowane „herbata”

  • czwartek, 23 maja 2013
    • Chleb herbaciany

      To, że herbata nadaje się nie tylko do picia mogliście się przekonać przy okazji przepisu na lody herbaciane, babkę herbacianą lub budyń herbaciany :) Teraz przyszła pora na chleb, drożdżowy, z suszonymi morelami i rodzynkami. Oczywiście jeśli nie lubicie jednych lub drugich, to możecie zamienić innymi suszonymi owocami. Jeśli chodzi o herbatę, to możecie użyć, tego co podpowie Wam wyobraźnia. Ostrożna wersja to herbata czarna i earl grey. Chleb bardzo smaczny, od razu usłyszałam, że mogę piec go częściej. Jeśli chodzi o smak, to jeśli ktoś nie wie, że jest na herbacie, to nie rozpozna tego ze smaku. Przepis pochodzi z książki "Chleb domowy wypiek" Pawła Mandera z moimi zmianami.

      Chleb drożdżowy z herbatą

      / 1 bochenek; keksówka o wymiarach ok. 33x12 cm/

      • 600 g mąki pszennej (typ 450) + nieco do podsypania
      • 50 g otrębów pszennych
      • 20 g świeżych drożdży
      • 100 g suszonych moreli
      • 50 g rodzynek
      • 70 g sezamu
      • 300 ml herbaty zaparzonej z 3 torebek herbaty (u mnie rooibos, earl grey oraz jabłko-mięta)
      • 100 ml mleka
      • 1,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki soli

      Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, 2 czubate łyżki mąki oraz drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka/kilkanaście minut, aż nieco wyrosną.

      Kroimy na kawałki morele, dodajemy rodzynki i mieszamy z 1 łyżką mąki.

      Do miski wsypujemy resztę mąki, sól, otręby. Mieszamy. Następnie dodajemy herbatę (w temp. pokojowej), drożdże i wyrabiamy ciasto przez chwilę. Dodajemy morele i rodzynki oraz sezam (można zostawić łyżkę sezamu do posypania wierzchu chleba). Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, wykładamy  ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, więc w razi potrzeby podsypujemy nieco mąką i wyrabiamy.

      Przekładamy ciasto do blaszki i zostawimy na ok. godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Blaszkę przykryć ściereczką. Gdy chlebek wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC, na dno piekarnika kładziemy miseczkę z wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy chleb i skręcamy temperaturę do 190ºC. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, pod koniec, przykryłam chleb papierem do pieczenia, gdyż zaczął się za bardzo rumienić.

      chleb herbaciany

      Przepis bierze udział w akcji Jemy herbatę

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb herbaciany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 08:29
  • czwartek, 19 stycznia 2012
    • Babka herbaciana

      Puszysta, smaczna babka z pięknym herbacianym kolorem. Smaczna i mało skomplikowana w wykonaniu. Przepis Krystyny9. Jedyne co bym zmieniła to dała o pół łyżeczki sody mniej i zastąpiła ją proszkiem.

      Babka herbaciana

      • 350 g mąki + 1 łyżka
      • 3 jaja
      • 100 g margaryny
      • 2 torebki czarnej herbaty
      • 260 ml wrzącej wody do zaparzenia herbaty
      • 150 g rodzynek
      • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego ( jeśli nie mamy to pół łyżeczki aromatu waniliowego i łyżka wódki lub sam aromat)
      • 12 czubatych łyżek cukru ( 7 do ciasta, 5 do białek)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • szczypta soli

      Torebki herbaty zalać wrzątkiem, zaparzyć mocną herbatę. Rodzynki włożyć do garnka, zalać zaparzoną herbatą. Gotować 3 minuty. Zestawić z ognia i odstawić na 5 minut. Odsączyć na sitku rodzynki, zostawiając herbatę do ostygnięcia.

      Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.

      Do masy maślanej dodawać na po trochu wystudzonej herbaty i mąki. Miksować do połączenia. Rodzynki oprószyć 1 łyżką mąki. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubić. Dodawać część białek do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.

      Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą foremki na babkę. Piec w 180ºC ok 50-60 minut (do suchego patyczka).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2012 10:02
  • wtorek, 18 października 2011
    • Bawarka

      Każdy z nas ma takie potrawy, składniki do których smaku kiedyś się zraził, np. szpinak, brokuły itp. U mnie jest to m.in. bawarka. Do dziś pamiętam smak herbaty z dolanym do niej mlekiem. Fuj. Z wiekiem smaki się zmieniają, a i inny sposób przyrządzenia może zdziałać cuda. Zmieniłam proporcję i muszę stwierdzić, że bawarka jest smacznym napojem.Przepis pochodzi z książki Zofii Zawistowskiej "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach".

      Bawarka pochodzi z kuchni francuskiej. Maguelonne Toussaint-Samat w książce pt. History of food nadmienia, że herbatę osłodzoną syropem ziołowym i podawaną w karafce nazywano w paryskiej kawiarni Le Procope Bavaroise na cześć księcia bawarskiego, który towarzyszył bawarskiej księżniczce Elżbiecie Charlotcie na jej ślub z Filipem I Orleańskim. Współczesne i dawne słowniki kulinarne francuskie i angielskie definiują Bavaroise jako napar z herbaty połączony z mlekiem i posłodzony syropem z paproci, ewentualnie doprawiony do smaku niewielką ilością wody z kwiatów pomarańczy. 

      Bawarka (na dwie szklanki)

      • 1 łyżeczka herbaty
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka mleka
      • cukier do smaku

       

      Herbatę zalać odrobiną wrzącej wody, pozostawić do naciągnięcia. Esencję nalać do szklanek. W garnku zagotować mleko z wodą, zalać herbatę. Dosłodzić do smaku. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Bawarka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2011 11:40

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne