Wpisy otagowane „wypiekanie na śniadanie”

  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

      Nie jadłam lepszego ciasta jogurtowego jak to. Wilgotne, miękkie, nawet na następny dzień. Owoce oczywiście możecie zmienić na inne, ale w sezonie aż się prosi by dodać truskawki. Pyszne!

      Jogurtowe ciasto z truskawkami

      /blacha 24x28cm; źródło/

      • 1 duże jajko
      • 150 g cukru pudru
      • 140 ml oleju
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 400 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
      • 450 g mąki pszennej 
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 400-500 g truskawek lub innych owoców

      Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

      W drugiej misce zmiksować jajko, cukier i olej na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować (masa będzie dość gęsta).

      Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć truskawki przecięte na pół (umyte, osuszone, bez szypułek; truskawki układać przeciętą stroną do góry). Piec w 180°C ok. 45-50 minut, do suchego patyczka (u mnie było gotowe po 44 minutach pieczenia). Jeśli dodamy kwaśniejszych owoców, to możemy po wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem. 

      pyszne wilgotne ciasto jogutrowe

      Ciasto upiekłyśmy w ramach "wypiekania na śniadanie" wraz z Alą i Joanną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 12:54
  • niedziela, 15 listopada 2015
  • niedziela, 11 maja 2014
    • Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów

      Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zjeść coś na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Całość stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić coś od a do z, bo jak się patrzy na skład bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach, to człowiek może się nieźle przerazić. Ten zestaw mogę polecić z czystym sercem.

      Wypiek bułek w ramach akcji "wypiekanie na śniadanie". Przepis Polki z moimi zmianami.

      hamburger domowy

      Bułki do hamburgerów lub hot-dogów

      / 12 sztuk/

      Zaczyn

      • 340 g mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)
      • 15 g drożdży świeżych
      • 340 g ciepłego mleka (gdy włożymy palec powinniśmy czuć ciepło, ale nie powinno nas parzyć)
      • 1 łyżka cukru

      Drożdże rozrabiamy z mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy  w temperaturze pokojowej, aż zaczyn potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).

      Ciasto właściwe

      • 215 g pszennej mąki (typ jak wyżej)
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 łyżki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
      • 2 żółtka
      • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
      • 1 jajko do posmarowania bułek, rozmieszane
      • sezam do posypania bułek

      bułka pszenna hamburger

      Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
      Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).
      Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
      Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.
      Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować bułki) i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
      Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
      Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
      Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
      Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
      Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.

      *jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe bułki.

       bułki do hamburgera

      Domowy hamburger

      /na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/

      • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
      • 8 ogórków korniszonów
      • 1 biała cebula (mała)
      • sól, pieprz
      • 2 łyżki ketchupu
      • 2 łyżki musztardy
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 2 żółtka (jeśli mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe białko)
      • olej do smażenia

      Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

      dodatki:

      • pomidory
      • sałata
      • cebula (można pominąć)
      • korniszony
      • 2 -3 plastry żółtego sera
      • ketchup, majonez lub musztarda

      Bułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche bułki na patelni i dopiero później posypać serem). Na bułkę układamy kotleta, sałatę, plastry pomidora, korniszony (jeśli lubimy to także cebulę). Smarujemy ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.

      domowy hamburger najlepszy

      Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty, Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2014 08:55
  • niedziela, 09 marca 2014
    • Bułki z serem i oregano

      Pyszne, ciepłe bułeczki na śniadanie? Tak się zaczyna idealny dzień. Dzisiaj w cyklu "wypiekanie na śniadanie" Gosia zaproponowała bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano z przepisu Buszującej w kuchni. ja zrobiłam bułki z tym co miałam pod ręką - mąką pełnoziarnistą i serem żółtym. Wyszły bardzo smaczne bułeczki świetnie pasujące do wędlin i sera.

      Bułki z serem i oregano

      /8 bułek/

      • 225 g mąki pszennej
      • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryginale mąka orkiszowa)
      • 7 g suchych drożdży
      • 1,5 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
      • 200 ml letniej wody
      • 2 łyżki tartego parmezanu lub innego sera o wyraźnym smaku
      • 1 łyżka suszonego oregano

      Mąki wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać oliwę, a następnie wodę. Wyrabiać 5-10 minut, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Zostawić ciasto na 5 minut, a następnie znów wyrabiać przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 2 godziny).

      Ciasto podzielić na 8 części. Każdą spłaszczyć, a następnie zwinąć boki do środka tworząc sakiewkę. Powtórzyć czynność dwa razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w serze wymieszanym z oregano. Układać spojeniem do dołu  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym serem z oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 20 minut. 

      bułki z parmezanem i oregano

      Bułki możecie podziwiać także u: Łucji, Matki Wariatki, Patisona, Pawła, Dobrafki, Pyzy, Dari, Justyny, Gabriela, Doowy, Lidii, OlimpiiGatity, JoannyMoniki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z serem i oregano”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 marca 2014 09:18

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne