Wpisy otagowane „wok”

  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Kurczak z brokułami i migdałami z woka

      Odkąd kupiłam woka co jakiś czas wypróbowuję nowe dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie. Potrawy z woka". Faktycznie przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu, a jest smaczne i sycące. W smaku dość delikatne, nie jest ostre.

      Kurczak z brokułami i migdałami

      /sugerowane 4 porcje/

      • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w wąskie paski
      • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 150 g blanszowanych migdałów (u mnie w płatkach)
      • 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
      • 1 żabek czosnku, rozdrobniony
      • 2 łyżki wytrawnego sherry (ja miałam tylko słodkie i takiego użyłam)
      • 1 łyżeczka cukru brązowego
      • 1 łyżeczka sosu sojowego
      • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej + 1/3 szklanki wody
      • 200 g różyczek brokułu, blanszowanych (u mnie brokuł mrożony; przed dodaniem do potrawy należy go rozmrozić)
      • olej do smażenia

      Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę 5 smaków i sól, wymieszać i odstawić.

      Do woka wlać olej do wysokości 2,5 cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się zarumienią (mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia). Wykładamy migdały ma miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (najlepiej użyć łyżki cedzakowej).

      Na ten sam tłuszcz wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy połowę mięsa, smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Wykładamy na papierowy ręcznik i smażymy kolejną porcję mięsa postępując w ten sam sposób. Następnie odlewamy z woka tłuszcz zostawiać go tylko odrobinę na dnie. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy sherry, sos sojowy, wsypujemy cukier. Całość zalewamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy brokuł i migdały i podgrzewamy całość, mieszając, aż sos zgęstnieje, a brokuł będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą). Podawać z ryżem.

      kurczak z woka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 09:29

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne