Wpisy otagowane „płatki owsiane”

  • poniedziałek, 20 listopada 2017
    • Bułki pszenno - razowe

      Domowe pieczywo jest najlepsze. Mamy pewność, że nie zawiera zbędnych składników, jest świeże i dodatkowo mamy ogromną satysfakcję ze zrobienia domowych bułeczek.

      Bułki pszenno - razowe

      /inspiracja - onijka ig; ok 9-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • do posmarowania: rozmącone jajko lub mleko lub śmietana
      • opcjonalnie - płatki owsiane lub ziarna słonecznika do posypania

      bułki pszenno razowe

      Mleko i wodę podgrzać (płyn powinien być w takiej temperaturze, żebyśmy po włożeniu palca odczuwali ciepło, ale się nie oparzyli). Do mleka z wodą dodać drożdże i miód, wymieszać, odstawić na 5 minut.

      Mąkę pszenną, pszenną razową, sól wymieszać. Dolać olej i rozmieszane w płynie drożdże. Wszystko wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do ręki (w razie potrzeby dosypujemy nieco mąki). Ciasto odkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość (około 1 godzina). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy je na równe części tworząc bułki. Układamy bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem / żółtkiem/ mlekiem lub śmietanką. Posypujemy według uznania płatkami owsianymi lub słonecznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na na pół godzimy. Piec w 200°C aż będą rumiane - około 20-25 minut.

      bułki pszenno razowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 listopada 2017 08:27
  • wtorek, 11 października 2016
    • Granola czekoladowo-kokosowa

      Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.

      Czekoladowo - kokosowa granola

      /inspiracja; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/

      • 4 szklanki płatków wsianych górskich
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki sezamu
      • 3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
      • 1/4 szklanki słonecznika
      • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
      • 1/3 szklanki oleju kokosowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szklanki miodu
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 10 łyżek wody
      • ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki

      Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.

      W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

      Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.

       

      granola czekoladowa

      Granolę przygotowałam wspólnie z Gin. Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Granola czekoladowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2016 19:52
  • poniedziałek, 05 września 2016
    • Chleb drożdżowy na owsiance

      Ten chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu. Nie potrzebujemy do jego wykonania maszyny do chleba. Jest wilgotny i długo świeży, a płatków owsianych właściwie się nie wyczuwa po upieczeniu.

      Chleb drożdżowy na owsiance

      /1 bochenek w blaszce 11x35 cm; źródło/

      chleb owsiany

      • 500 g mąki pszennej (ja 100 g zamieniłam na mąkę pszenną razową)
      • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

      owsianka

      • 150 g płatków owsianych (dałam zwykłe, można dodać błyskawiczne)
      • 450 g wrzącej wody
      • 30 g masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki soli
      • 30 g miodu (w oryginale jasny, ja miałam gryczany i taki dodałam)
      • 175 ml mleka

      Posypka

      • sezam (może być jasny lub ciemny)
      • płatki owsiane

      Mąkę wymieszać z drożdżami.

      Płatki owsiane zalać wrzącą wodą. Dodać masło, miód i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie dodać mleko.

      Masę owsianą połączyć z mąką i wyrabiać przez kilka minut (możemy wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie drewnianą łopatką). Ciasto po wyrobieniu będzie nadal klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godzina).

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i płatkami owsianymi. Lekko przyciskamy łyżką. Zostawiamy do podrośnięcia na około 20-30 minut. Pieczemy w 200ºC około 40 minut (chleb po uderzeniu  będzie wydawać głuchy dźwięk; możemy też sprawdzić chleb wkładając patyczek - jeśli wyjmiemy suchy, to znaczy że chleb jest gotowy).

      Przed pokrojeniem ostudzić.

      chleb owsiany

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb drożdżowy na owsiance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2016 07:32
  • czwartek, 01 września 2016
    • Zdrowe ciasto marchewkowe

      Dzisiaj zapraszam Was na zdrowe i smaczne ciasto marchewkowe. Ciasta marchewkowe kojarzą mi się z jesienią, zwłaszcza gdy dodamy do nich cynamonu. Ja wolę wersję z kakao. Do ciasta możecie dodać dowolne suszone owoce i orzechy. To ciasto idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego w zdrowej wersji. Ciasto wychodzi wilgotne i lekko zakalcowate, więc to opcja dla fanów brownie.

      Ciasto marchewkowe

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g drobno startej marchewki
      • 150 g płatków owsianych przemielonych na mąkę - np. młynkiem do kawy (ewentualnie mąka owsiana)
      • 4 jajka
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki oleju/ oliwy z oliwek/ może być też olej kokosowy w formie płynnej
      • 2 łyżki miodu - ja miałam tylko gryczany i taki dałam; może być jasny
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao (niesłodzone)
      • 50 g suszonych owoców (u mnie daktyle, żurawina, rodzynki) + garść orzechów lub słonecznika
      • 200- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
      • garść płatków migdałów

      Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Płatki mielimy w młynku na mąkę. Mąkę z płatków, kakao i proszek do pieczenia mieszamy. Suszone owoce i orzechy kroimy na części. Owoce mieszamy z łyżką mąki owsianej.

      Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, łączymy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy olej, miksujemy. Następnie dodajemy po trochu mąki, łączymy. Na koniec dodajemy marchew (mieszamy do połączenia) oraz owoce i orzechy, mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę i  pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut (patyczek po sprawdzeniu możemy być jeszcze lekko wilgotny).

      Po ostudzeniu ciasto posmarować serkiem oraz posypać przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

      zdrowe ciasto marchewkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 września 2016 09:50
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      Lubię ciasteczka owsiane. Te są pełne bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami.

      Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      /18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka płatków owsianych górskich
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/4 szklanki suszonych moreli
      • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić morelami)
      • 1/2 szklanki rodzynek
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką miodu + 1 łyżka mleka)

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Morele, orzechy, żurawinę posiekać. 

      W misce wymieszaj: płatki owsiane, wiórki kokosowe, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, cynamon, brązowy cukier i cukier waniliowy.

      W drugiej misce wymieszaj miód, mleko, jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.

      Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę między 18 papilotek).

      Piecz 15 minut. Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.

      ciastka śniadaniowe ani starmach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 06:29

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne