Wpisy otagowane „melasa”

  • poniedziałek, 02 sierpnia 2010
    • Jak zrobić brązowy cukier?

      Brązowy cukier - często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony jest z cukrem nierafinowanym. Jednak znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.

      Jak zrobić brązowy cukier?

      Jeśli chcemy upiec coś z brązowym cukrem, a akurat go nie mamy, to możemy wytworzyć sami zamiennik. Wystarczy nam:

      • 1 szklanka cukru białego
      • 1 łyżka melasy

      Wszystko wsypujemy do miski, mieszamy (najlepiej widelcem) i brązowy cukier gotowy!

      jak zrobić cukier brązowy

      Zauważmy więc, że brązowy cukier, a cukier trzcinowy (czyli zdrowsza wersja od cukru białego i brązowego) to całkiem inny produkt. Czytajcie etykiety! Uważajcie również na chleby. Często ciemniejsza barwa chleba, wcale nie bierze się od zastosowania zdrowszych składników, lecz od zabawienia chleba cukrem lub karmelem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jak zrobić brązowy cukier?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 sierpnia 2010 13:53
  • sobota, 06 marca 2010
    • Chlebek turecki

      Chlebek turecki to słodkie ciemne pieczywo z dodatkiem rodzynek. Zazwyczaj kupowałam, ale gdy zobaczyłam przepis u rain1drop wiedziałam że jak tylko zaopatrzę się w melasę, to go upiekę :) Proste w wykonaniu, cudowne w smaku. Jak już się nad nim usiądzie to trudno odejść od stołu :) Do przepisu zapewne będę wracać. Jedyną zmianą będzie to, że dam kawę zbożową, bo z rozpędu dałam rozpuszczalną naturalną, co oczywiście nie psuje smaku, ale delikatniejsza kawa (lub mniejsze ilości naturalnej) będą się lepiej komponować ze smakiem chlebka. Polecam!

      chlebek turecki

      Chlebek turecki

      • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
      • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
      • 250 ml mleka
      • 100 ml melasy
      • 100 g rodzynek
      • 4 łyżki cukru
      • 4 łyżki kawy zbożowej lub trochę mniejsza ilość naturalnej rozpuszczalnej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 jajko

      Do posmarowania:

      • Roztrzepane jajko z kilkoma łyżkami mleka

      chlebek turecki

      WYKONANIE

      1. W przypadku drożdży świeżych, wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić. W pozostałej części mleka rozpuścić melasę i resztę cukru. Następnie połączyć drożdże z mąką, kakao, kawą, jajkiem, solą, masłem, mlekiem i melasą. Wyrobić ciasto, dodać rodzynki i wyrobić do wymieszania. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

      2. W przypadku suchych drożdży wymieszać je z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki.  Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

      Piekarnik nagrzać na 190˚C. Posmarować chleb połączonym jajkiem i mlekiem. Następnie zrobić nożem ukośne nacięcia. Włożyć do piekarnika. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut lub do suchego patyczka.  Studzić na kratce.

      chleb z melasą

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek turecki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 06 marca 2010 16:35

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne