Wpisy otagowane „marcepan”

  • niedziela, 11 listopada 2012
    • Rogale Marcińskie

      Jestem "Poznańską pyrą", używam takich słów jak "tej", "pyry", "bana", "laczki", "wiara" (w odniesieniu do grupy ludzi) i wielu innych, czasem nie zdając sobie nawet sprawy, że to regionalizmy, tak jak z "nabierką". Historia była taka, ze na konkurs w Warszawie należało podać szefowi kuchni spis naczyń i składników potrzebnych do przygotowania dania. Podobno, to była niezła zagadka, gdy zobaczyli w spisie nabierkę. A to przecież takie logiczne :D

      W poprzednim wpisie mogliście zobaczyć ranking Rogali Marcińskich z cukierni. Warto do niego zajrzeć przed kupnem. Jeśli jednak macie trochę czasu i cierpliwości, a w Waszych cukierniach nie uświadczycie rogala z białym makiem, to proponuję zakasać rękawy i zrobić je samemu. Przepis od Margarytki. Biały mak można zastąpić niebieskim, jednak nie uzyskamy wtedy smaku prawdziwego Marcińskiego rogala.

      Rogale Marcińskie z białym makiem

      Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali  

      Ciasto:

      • 1 szklanka ciepłego mleka
      • 30 g świeżych drożdży
      • 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej)
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu
      • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 3 łyżki drobnego cukru
      • szczypta soli
      • 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)

      Nadzienie:

      • 350 g białego maku (ewentualnie niebieski)
      • 100 g masy marcepanowej (użyłam chlebka marcepanowego obranego z czekolady)
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 150 g orzechów włoskich
      • 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki (użyłam płatków migdałowych)
      • 70 g suszonych fig (pominęłam)
      • 70 g daktyli bez pestek (użyłam suszonych)
      • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam 4)
      • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
      • 2 białka
      • 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki lub kawałek suchej chałki lub drobnej bułki tartej

      Dodatkowo:

      • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali (może być pozostałe białko)
      • 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
      • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

      rogale marcińskie

      Ciasto:

      Przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).

      Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. 3 łyżki masła roztopić w rondelku.

      Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel. Połączyć, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

      Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę lub blat i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)

      Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.

      Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

      Nadzienie:

      Mak, figi daktyle, sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu. Mak wsypuję do garnka, zalewam wodą i gdy zacznie się gotować, wyłączam gaz, przykrywam, zostawiam do ostygnięcia). Resztę zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę śmietany)

      Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.

      zwijanie rogali

      Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

      rogal z makiem

      Przepis bierze udział w akcji Rogate wypieki oraz a także

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale Marcińskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 listopada 2012 08:40
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Muffinki marcepanowe z ziemniakami

      Jakiś czas temu przygotowałam marcepany z ziemniaków i obiecałam wpis o tym jak jeszcze można je wykorzystać. Tego samego dnia, co marcepanki, robiłam także muffiny i postanowiłam jedno z drugim połączyć. Powstały smaczne muffinki pachnące i smakujące marcepanowo. Smak będzie zależał od ilości masy z ziemniaków którą przygotujemy. Wykorzystanie masy do muffin, zamiast trufli o wiele bardziej mi odpowiada. Co Wy wolicie zadecydujcie sami :)

      Muffiny marcepanowe z ziemniakami (na 12 sztuk)

      • 1 jajko
      • 250 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 15 g czekolady
      • 3 łyżeczki ciemnego kakao
      • 120 g cukru
      • 90÷100 ml oleju
      • 100 ml mleka
      • ok. 20 łyżek masy marcepanowej z ziemniaków (wg upodobań i ilości którą przygotujemy)

      Przygotowanie:

      Połączyć mąkę, proszek, sodę, czekoladę, kakao w misce. W innej misce zmiksować cukier z jajkiem do białości. Dodać mleko i olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie :) Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości formy i pieczemy w 180ºC 20 minut.

      Masa marcepanowa z ziemniaków - wg tego przepisu KLIK , a więc:

      • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
      • 0,5 szklanki cukru
      • 75 g masła
      • 2÷3 opakowania aromatu migdałowego
      • 250 g kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)

      Dodatkowo (opcjonalnie):

      • czekolada do polania
      • migdały lub wiórki kokosowe do przybrania
      • alkohol (np. likier amaretto, u mnie 3 łyżki wódki)
      • 90 g masy marcepanowej

      Ziemniaki zmielić.

      Do rozpuszczonego masła dodać cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i alkohol. Dodać kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia.

      Masy marcepanowej z tego przepisu wyjdzie oczywiście o wiele więcej niż potrzeba do muffin.

      Przepis przygotowany w ramach akcji "warzywa w słodyczach" oraz "wasze autorskie przepisy". Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki marcepanowe z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 08:23
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • Marcepany z ziemniaków

      Dziś kolejny przepis w którym sprawdzę przydatność warzyw do słodkich potraw. Odkąd zobaczyłam wpis Kuchareczki58 o marcepanach z ziemniaków, to wiedziałam że muszę je wypróbować. Marcepan bardzo lubię, dlatego być może zbyt wiele oczekiwałam po tym przepisie. Z ziemniaków wiele da się wyczarować. Marcepanki wyszły smaczne, jednak do prawdziwego marcepanu (smakowo) im daleko. Dzisiaj przepis oryginalny na marcepanki, a już wkrótce wpis o tym co jeszcze można z nich ciekawego i smacznego zrobić :)

      P.S. Jeśli ktoś chce wyczarować domową masę marcepanową to polecam ten przepis.

      Przepis przygotowany w ramach akcji "warzywa w słodyczach" oraz "projekt tylna ścianka"(dobry pomysł na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z obiadu)

      Marcepanowe ziemniaczki

      • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
      • 0,5 szklanki cukru
      • 75 g masła
      • 2÷3 opakowania aromatu migdałowego
      • 250 g kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)

      Dodatkowo (opcjonalnie):

      • czekolada do polania
      • migdały lub wiórki kokosowe do przybrania
      • alkohol (np. likier amaretto, u mnie 3 łyżki wódki)
      • 90 g masy marcepanowej

      Ziemniaki zmielić.

      Do rozpuszczonego masła dodać cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i alkohol. Dodać kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z zimnej masy formować kulki, polać czekoladą, przybrać wiórkami lub migdalami. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Marcepany z ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 18:41
  • środa, 22 grudnia 2010
    • Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

      Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami to pomysł Bajaderki. Coś pysznego. Wymaga nieco czasu, ale nie jest trudna do zrobienia. Ciasto powinno przeleżeć kilka tygodni w zamknięciu, jednak już po 4 dniach jest miękka i wg mnie trzeba mieć bardzo silną wolę, żeby jej wtedy nie zjeść. Za tradycyjnymi piernikami nie przepadam, ale to połączenie jest niesamowite. Trzeba spróbować, zwłaszcza jeśli lubicie marcepan. Każdy kto zje choć kawałek jest zachwycony. U mnie na stole pojawi się jeszcze nie raz :) Polecam

      P.S. nie należy się przerażać długością listy składników. Wymienione przyprawy dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki :)

      Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu.

      Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

      Ciasto

      • 3 i 1/3 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżeczka kardamonu
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
      • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
      • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
      • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
      • szczypta soli
      • 0,5 szklanki miodu
      • 1 szklanka cukru (u mnie niecała)
      • 0,5 kostki masła lub margaryny (125g)
      • 1 jajko
      • drobno posiekane orzechy (u mnie 4 łyżki)
      • skórka pomarańczowa kandyzowana

      Masa marcepanowa

      • 225 g pasty migdałowej
      • 0,5 szklanki cukru
      • 2 żółtka
      • 1/3 szklanki mąki
      • 1 łyżka mleka
      • 1 łyżka soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z mandarynki)
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka olejku migdałowego
      • powidła śliwkowe (u mnie mieszanka powideł śliwkowych i dżemu truskawkowego)

      Pasta migdałowa

      • 1 szklanka migdałów bez skórki
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 białko
      • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
      • szczypta soli

      Lukier

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 3 łyżki koniaku (u mnie 1 łyżka whisky, 1 łyżka wódki, woda w takiej ilości by lukier uzyskał dobrą gęstość; może być inny alkohol, np. rum)

      Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

      WYKONANIE

      Pasta migdałowa:

      Migdały w skórce zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia wody. Następnie zdjąć skórkę. Zmielić partiami w melakserze lub w ręcznej maszynce do mielenia (migdały dodajemy małymi partiami, nie radzę używać elektrycznej maszynki, bo jeśli za dużo wrzucimy, a na dodatek migdały będą wilgotne, to masa zrobi się twarda i może zablokować maszynkę). Do zmielonych migdałów dodajemy resztę składników, łączymy na masę, schładzamy dobrze w lodówce. Jeśli zrobimy więcej, to masę można zamrozić, ale z podanej ilości zużywamy wszystko na ciasto.

      Masa marcepanowa:

      Pastę migdałową łączymy z pozostałymi składnikami.

      Lukier:

      Cukier utrzeć z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego możemy użyć dowolnego innego.

      Ciasto:

      Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
      Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.

      Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa (można posypać rodzynkami jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem lub na blaszce owiniętej szczelnie folią spożywczą.

      Wielkość blachy: U mnie prostokąt 33x20 ciasta został włożony na dużą blachę do piekarnika, następnie ciasto się rozeszło po całej blaszce. Ciasto i masa marcepanowa będą niższe, ale mi to odpowiada. Ciasto w żadnym przypadku nie jest suche. Można piec na wymiarowej blaszce.

      Na koniec po części kuchennie, czyli sposób na wykorzystanie skórek po mandarynkach -lampion :) Ponieważ to ostatni wpis przed świętami, życzę wszystkim dużo ciepła rodzinnego i radości. Pozdrawiam.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 22 grudnia 2010 15:12

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne