Wpisy otagowane „miód”

  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny, Ani.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • wtorek, 11 października 2016
    • Granola czekoladowo-kokosowa

      Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.

      Czekoladowo - kokosowa granola

      /inspiracja; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/

      • 4 szklanki płatków wsianych górskich
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki sezamu
      • 3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
      • 1/4 szklanki słonecznika
      • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
      • 1/3 szklanki oleju kokosowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szklanki miodu
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 10 łyżek wody
      • ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki

      Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.

      W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

      Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.

       

      granola czekoladowa

      Granolę przygotowałam wspólnie z Gin. Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Granola czekoladowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2016 19:52
  • niedziela, 02 października 2016
    • Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson

      "Zwróć uwagę, że to nic innego jak mleko z płatkami w formie ciasteczka, więc nic nie powinno Cię powstrzymać przed skubnięciem jednego przy porannej kawie" - przekonuje Nigella w swojej książce "Nigella Ekspresowo". Od siebie dodam, że jest to zapewne lepsza przekąska niż kupny baton. Dodatki właściwie są dowolne, ja zrobiłam tak jak Nigella. W przepisie nie było wyjaśnione jakie mleko skondensowane użyć, więc zdecydowałam się na mleko niesłodzone i dodatek miodu. Jeśli wybierzecie mleko słodzone, zrezygnujcie z miodu. Podaję z moimi zmianami.

      Śniadaniowe batoniki zbożowe

      /blacha 22x22 cm/

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410g)
      • 3 łyżki miodu
      • 250 g płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
      • 100 g mieszanki ziaren - słonecznika, dyni, sezamu
      • 100-125 g niesolonych  orzechów ziemnych

      Rozgrzej piekarnik do 130°C. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

      Podgrzej mleko skondensowane wraz z miodem. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz z podgrzanym mlekiem. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie przyciskając powierzchnię masy.

      Piecz przez godzinę. Po wyjęciu blachy z piekarnika pozostaw na 15 minut do przestygnięcia. Po tym czasie pokrój na kwadratowe kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

      batony śniadaniowe nigella lawson

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:13

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne