Wpisy otagowane „deser”

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • sobota, 27 stycznia 2018
    • Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg

      W zeszłym tygodniu i innymi gośćmi, w tym grupą blogerów, miałam okazję uczestniczyć w kolacji na której próbowaliśmy dań z autorskiego menu degustacyjnego Piotra Markowskiego. Kolacja odbyła się w restauracji Hotelu Złoty róg w Kostrzynie Wielkopolskim (możecie tu wstąpić odbywając podróż na trasie Poznań - Warszawa). Piotra Markowskiego poznaniacy mogą znać z takich restauracji jak Blow up hall 50/50 oraz, nieistniejącej już, Jadalni.

      Kolacja była świetnym przeżyciem kulinarnym. Widać, że menu jest przemyślane. Pewnym zaskoczeniem było tak szerokie zastosowanie rokitnika. Rokitnika próbowałam do tej pory w formie soku, który zapewne był niesamowicie zdrowy, jednak nie do przejścia w smaku. Teraz rokitnik został odczarowany i okazało się, że świetnie się sprawdza zarówno w formie wytrawnej jak i w deserach.

      Poniżej kilka kadrów z kolacji. Mam nadzieję, że Wam się spodobają :) 

      Przystawka zimna - marynowany łosoś islandzki w cytrusach z chipsem jaglanym, musem z rokitnika i jabłka jonagold

      łosoś islandzki

      Przystawka ciepła - wątróbka z sarny z puree z gruszki konferencji i chrupiącym chlebem orzechowym

      zupa - delikatny krem z topinamburu z prażonymi kasztanami na palonym maśle  - to jest absolutny hit - gdy będzie w menu, to koniecznie spróbujcie :)

      zupa topinambur

      danie główne rybne - pieczona polędwica z dorsza z pistacjami i veloute z zielonej pietruszki i jarmużu

      dorsz w pistacjach

      pre deser - lody jogurtowe z rokitnikiem

      lody jogurtowe sos z rokitnika

      danie główne mięsne - comber jagnięcy z kremową kaszą orkiszową i emulsją z pasternaka

      comber jagnięcy

      deser - mus czekoladowy z szarą bezą i sałatka z mango i chilli

      mus czekoladowy

      Dziękuję za zaproszenie i fantastyczne doznania smakowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 stycznia 2018 08:40
  • sobota, 29 lipca 2017
  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne