Wpisy otagowane „cukier”

  • środa, 09 sierpnia 2017
    • Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      Latem to ciasto musi znaleźć się na Waszej liście, jako konieczne do wypróbowania. Świetnie sprawują się tu maliny, truskawki, jagody, borówki...Ciasto ładnie wygląda, jest bardzo smaczne i zapewnia pochwały od gości ;)

      Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      /blacha o wymiarach około 25x30 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      kruche ciasto

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić lub mocno schłodzić. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g cukru waniliowego
      • 80 g budyniu waniliowego (proszek)
      • 1/2 szklanki oleju

      dodatkowo

      • 0,5 kg owoców - u mnie maliny, truskawki i jagody
      • cukier puder do posypania ciasta

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać biały cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się zmiksował. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

      Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry), truskawki, jagody. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      ciasto z budyniową pianką

      Ciasto zostało przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z Anią i Anią :) Tym razem tematem były malinowe słodkości. Zobaczcie co przygotowały dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 sierpnia 2017 06:08
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopciki

      Domowe biszkopty są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, a na dodatek nie mają zbędnych składników. Możecie zrobić je podłużne lub okrągłe.

      Biszkopty

      /ok.30 sztuk, źródło/

      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 80 g cukru pudru
      • 75 g mąki pszennej, przesianej
      • dodatkowo- cukier puder do obsypania

      Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder (stopniowo, na 2-3 razy, najlepiej przesiewać sitkiem) i ubijać do połączenia. następnie dodać żółtka i ubijać do połączenia.

      Następnie przesiewać do masy stopniowo mąkę, mieszać  delikatnie szpatułką do połączenia.

      Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłą dużą dziurką. Na papierze do pieczenia wyciskamy ok. 8-10cm podłużne ciastka zostawiając między nimi odstępy.

      Oprószyć cukrem pudrem (za pomocą sitka) i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie oprószyć cukrem pudrem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 13-15 minut (do zarumienienia). 

      biszkopciki

      Przypominam o KONKURSIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopciki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 10:13
  • środa, 02 lipca 2014
    • Ciasteczka z kleiku ryżowego

      Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy. Ciasteczka możemy wypełnić konfiturą, kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej.

      Ciasteczka ryżowe

      /przepis własny; 1 szklanka=250 ml/

      • 200 g kleiku ryżowego (1 paczka)
      • 3/4 kostki margaryny (w temperaturze pokojowej) lub masła
      • 3 jajka
      • niepełna szklanka cukru
      • 4 łyżki wiórek kokosowych
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • opcjonalnie dżem, krem

      Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.

      Rękoma robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku ciastka robimy palcem wgłębienie.

      Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17 minut)

      ciasteczka ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 lipca 2014 11:00
  • niedziela, 01 grudnia 2013
    • Likier z kawy zbożowej

      Likier z kawy zbożowej nadaje się na zimowy wieczór dla rozgrzania atmosfery, a także jako dodatek do letniego deseru, np. polania lodów. Przepis oczywiście modyfikujemy pod własny gust - ja dałam wódkę zamiast spirytusu, bo nie lubię mocnych likierów, a także więcej dosłodziłam niż w oryginale, bo lubię słodkie likiery. Likier nie jest gęsty, jeśli chcemy osiągnąć gęstszy likier trzeba by zmienić mleko na słodzone i dodać spirytusu, by mniej rozcieńczyć mleko. Dla mnie taki jak podany poniżej jest w sam raz. Źródło.

      Likier z kawy zbożowej

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 3-4 czubate łyżki kawy zbożowej (u mnie Inka)
      • 6-8 łyżek cukru
      • 0,5-1 szklanki wódki (może być oczywiście spirytus, jeśli lubimy mocne trunki)

      Mleko zagotowujemy, wlewamy do kawy. Mieszamy. Dodajemy cukier wg smaku pamiętając, że po dodaniu alkoholu i odstaniu kilku dni likier będzie mniej słodki. Następnie odstawiamy na chwilę płyn, by osiągnął temperaturę pokojową. Dolewamy wódki wg upodobań (po kilku dniach likier straci na intensywności, więc 0,5 szklanki to minimum). Wlewamy do wyparzonej wrzątkiem butelki i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.

      likier kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Likier z kawy zbożowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 grudnia 2013 12:06
  • niedziela, 18 sierpnia 2013
    • Zupa z porzeczek

      Lato trwa, trzeba wykorzystać dary natury. Za czerwonymi porzeczkami jakoś szczególnie nie przepadam, ale odpowiednio przygotowane są pyszne. Tę zupkę można podawać czystą, z grzankami, makaronem lub pić schłodzoną lub na ciepło jako napój owocowy.

      Zupa z czerwonych porzeczek

      • 1,5 litra wody
      • 500 g czerwonych porzeczek
      • 100-150 g cukru (ilość wg upodobań)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej

      Pozbyć się zielonych łodyg. Umyć porzeczki, wyrzucić te brzydkie i zepsute. Dolać odrobinę wody i zblendować owoce. Następnie zalać gorącą wodą, zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści przepuścić zupę przez sitko pozbywając się skórek i grubszych pozostałości. Wymieszać w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą, gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, wlewamy dwie łyżki zupy do mieszanki mąki z wodą, a następnie powoli, mieszając zupę wlewamy mieszaninę do zupy. Nie musimy wykorzystać całości, w czasie wlewania i mieszania będziemy widzieć jaką gęstość ma zupa i przerywamy dolewanie przy gęstości jaką lubimy.

      zupa z czerwonych porzeczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z porzeczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 sierpnia 2013 11:33

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne