Wpisy otagowane „migdały”

  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • wtorek, 18 października 2016
    • Mocno czekoladowe ciastka

      Złota księga czekolady to książka zawierająca ponad 300 czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi czekoladowym przepisem. Te czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać mleczną lub białą czekoladę, migdały, czy orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję.

      Mocno czekoladowe ciastka

      /źródło - Złota księga czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/

      • 200 g mąki pszennej
      • 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
      • 50 g niesłodzonego kakao w proszku
      • szczypta soli
      • 125 g miękkiego masła
      • 150 g cukru trzcinowego
      • 2 jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
      • 30 g posiekanych orzechów włoskich/ mogą być migdału lub orzechy laskowe/
      • 35 g posiekanej na kawałki czekolady deserowej
      • opcjonalnie - cukier perlisty do ozdoby

      Mąkę, kakao, zmielone orzechy, sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.

      W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, zmiksować do połączenia. Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

      Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka pędzelkiem umoczonym w białku. Można ozdobić cukrem perlistym.

      Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu. 

      ciastko czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 09:26
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Pyszna tarta z morelami Ani Starmach

      "Tarta, która cudownie pachnie morelami i słońcem". Pyszna, owocowa, cudownie pachnie i cudownie smakuje. Miód świetnie podkreśla słodycz owoców. Jeśli jeszcze chcemy podkręcić smak, to chyba pozostają tylko lody śmietankowe obok, gdyż samo ciasto jest doskonałe samo w sobie. 

      Tarta z morelami

      /źródło; blaszka okrągła o średnicy 26 cm/

      ciasto kruche:

      • 300 g mąki pszennej 
      • 120 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny lub zimnej wody

      Mąkę wsyp do miski. Masło wrzuć do mąki i pokrój na drobne kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się z mąką. Dodaj pozostałe składniki, połącz je aż powstanie gładkie ciasto. Zrób z ciasta kulkę, włóż je do torebki foliowej i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (ciasto można też zrobić dzień wcześniej). Po tym czasie wyłóż ciastem formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj równomiernie ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 15 minut.

      nadzienie:

      • 800 g moreli
      • 70 g płatków migdałów
      • 2 łyżki jasnego miodu

      Morele przekrój na pół, pozbądź się pestek. Wyłóż morele skórką do dołu na pieczone 15 minut ciasto. Posyp płatkami migdałów. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu polej miodem. Zanim  pokroicie pozwólcie owocom przestygnąć.

       tarta ania starmach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna tarta z morelami Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 06:51

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne