Wpisy otagowane „czekolada”

  • poniedziałek, 04 lutego 2019
    • Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy

      Tartaletki z czekoladą i brandy / whiskey jest wytworną propozycją. Niezbyt słodką, pełną czekolady, świetną do kawy.

      Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy

      /6 sztuk, inspiracja/

      ciasto

      • 120 g zimnego masła
      • 220 g mąki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki lodowatej wody

      Masło, mąkę i cukier łączymy rozcierając masło palcami. Dodajemy wodę i łączymy aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż będzie lekko rumiane. Studzimy.

      nadzienie

      • 2 jajka
      • 2 łyżki cukru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 80 g masła
      • 1 łyżka whiskey lub brandy -u mnie brandy; można pominąć jeśli nie chcemy dodawać alkoholu
      • 6 łyżeczek dżemu - może być pomarańczowy, wiśniowy, truskawkowy - u mnie truskawkowy
      • płatki migdałów lub tarte migdały do dekoracji
      • cukier puder do obruszenia

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Połączyć z brandy/ whiskey.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą.

      Każdy z upieczonych spodów posmarować łyżeczką dżemu. Następnie nałożyć masę czekoladową. Masę można przyozdobić płatkami migdałów lub posypać tartymi migdałami. Piec przez 15 minut w 180°C. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

      tartaletki czekoladowe whiskey brandy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2019 06:01
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

      Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

      Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

      /10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

      • 30 g masła
      • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
      • 45 g cukru brązowego
      • szczypta soli
      • 50 g białej czekolady
      • 25 g niesłodzonego kakao
      • pół szklanki mleka
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
      • pół banana pokrojonego na kawałki

      Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

      Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

      Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoladowo bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39
  • poniedziałek, 19 marca 2018
    • Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      Te ciasteczka są idealnie czekoladowe z nutą kokosu. Ciastka są miękkie, ale to jest ich atut. Jeśli jesteście fanami czekolady to koniecznie musicie je upiec. Ważne jest to żebyście ich nie trzymali za długo w piekarniku - po około 12 minutach pieczenia wciąż będą miękkie, jednak stwardnieją do odpowiedniego poziomu, gdy ostygną. Nie martwcie się - są upieczone. Ciasteczka z powodzeniem możecie zrobić nie posiadając miksera, jednak poświęćcie chwilę na mieszanie cukru :)

      Ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      / około 16 ciastek; przepis własny/

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 30 g masła
      • 1 jajko
      • 60 g brązowego cukru (cukier trzcinowy)
      • 120 g mąki pszennej
      • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • wiórki kokosowe do posypania

      Czekoladę rozpuścić z masłem (w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej stawiając miskę z czekoladą i masłem na garnku z gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę z masłem wymieszać, dodać cukier, wymieszać, aż cukier nieco się rozpuści. Dodać jajko, wymieszać. Do masy dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Masa będzie miękka, więc do formowania ciasteczek zwilżamy ręce w zimnej wodzie, odrywamy kawałek ciasta, formujemy lekko spłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasta nie spłaszczamy bardziej. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, w razie potrzeby zwilżając ręce wodą. Myjemy i wycieramy ręce, a następnie posypujemy ciastka wiórkami kokosowymi. Możemy lekko dotknąć wiórki palcami by przylgnęły do ciasta.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 11-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przed zjedzeniem.

      najlepsze ciastka czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2018 08:16
  • niedziela, 11 lutego 2018
    • czekoladowe scones

      Czekoladowe scones to świetne słodkie bułeczki. Doskonale smakują samodzielnie, więc śmiało możecie je zjeść na deser, czy wziąć do szkoły, czy na wycieczkę.

      Czekoladowe scones

      /8 sztuk; inspiracja/

      • 280 g mąki pszennej
      • 40 g niesłodzonego kakao
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g brązowego cukru
      • 75 g zimnego masła lub margaryny
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 120 ml maślanki
      • 100 g czekolady deserowej (można zrobić mieszankę czekolady deserowej, białej, mlecznej)

      W misce zmieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać masło. Nożem posiekać masło na małe kawałki, następnie rozcierać palcami, by połączyć częściowo z mąką. Dodać jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, wyrobić ciasto. Dodać czekoladę posiekaną na kawałki i wyrobić szybko, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z części zrobić kulkę, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

      czekoladowe scones

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „czekoladowe scones”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lutego 2018 09:41

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne