Wpisy otagowane „jarmuż”

  • poniedziałek, 19 maja 2014
    • Risotto z jarmużem i szparagami

      Nastał sezon na szparagi, a dodatkowo w Biedronce znalazłam jarmuż. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. 

      W przepisie jarmuż można zastąpić np. liśćmi szpinaku, a zielone szparagi białymi. Powstaje pyszne i sycące danie.

      Risotto ze szparagami i jarmużem

      /przepis własny/

      zielone szparagi

      • 500 g zielonych szparagów
      • 200 g jarmużu
      • 400 g białego ryżu
      • 2 sztuki małych cebul lub jedna duża
      • 3 ząbki czosnku
      • 3 łyżki masła + olej do smażenia
      • 60 ml białego wina wytrawnego (można zastąpić bulionem)
      • 310 ml gorącej wody
      • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
      • 3 plastry sera
      • sól, pieprz
      • szczypta imbiru
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • szczypta chili

      Szparagi umyć, odkroić ok. 1 cm końcówek. Obrać ze skórki poniżej główki (chyba, że mamy cienkie szparagi, to nie ma potrzeby obierania). Pokroić szparagi na 1cm kawałki. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucić pokrojone szparagi i gotować ok. 3-4 minuty. Odcedzić z wody.

      Jarmuż opłukać, porwać na kawałki odrzucając twarde części łodygi.

      Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Smażyć ok. 2 minuty. Dodać posiekany na kawałki czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie dodać jarmuż. Smażyć, aż nieco zmięknie.

      310 ml gorącej wody i wino wlać do garnka. Wrzucić ryż. Gdy zacznie się gotować dodać jarmuż oraz szparagi oraz przyprawy/ Gotować mieszając, aż woda się wygotuje. Wtedy dolewamy po trochu bulionu i gotujemy aż znowu bulion się wygotuje. Wtedy znowu podlewamy ryż wodą i tak aż do momentu, aż ryż będzie miękki. Wyłączamy gaz. Na koniec odprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kawałki sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści.

      risotto ze szparagami i jarmużem

      Uwaga! Ryżu do risotto nie płuczemy wodą, ponieważ skrobia w nim zawarta ma nadać daniu kremową konsystencję.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z jarmużem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 maja 2014 08:52

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne