Wpisy otagowane „mascarpone”

  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • środa, 08 marca 2017
    • Ciasto Lion (bez pieczenia)

      Jeśli znacie i lubicie ciasto 3bit, to Lion jest podobne, ale jeszcze bardziej na wypasie ;) Mascarpone i batony dają ciastu nowy charakter. A jest on słodki i kuszący ;) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dzięki czemu ciastka i batony zmiękną.

      Ciasto Lion

      /blaszka - około 20x30; inspiracja/

      • około 350 g herbatników - u nie pełnoziarniste
      • około 500 g masy krówkowej

      masa z batonami

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 6 batonów Lion standardowej wielkości
      • 4 łyżki cukru pudru

      wierzch

      • 550 ml śmietanki 30%
      • 2 zagęstniki do śmietany - fixy
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 30 g czekolady deserowej

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie warstwę ciastek.

      Puszkę masy krówkowej zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wyciągamy puszkę, otwieramy i mieszamy energicznie masę łyżką (dzięki czemu łatwiej będzie ją rozsmarować). Całą masę wykładamy na warstwę ciastek i równomiernie rozsmarowujemy. Masę przykrywamy drugą warstwą ciastek.

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy, aż powstanie jednolita, zwarta masa (najpierw na wolnych obrotach, później na szybkich). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki batony (ja przekrawałam batony wzdłuż, a następni kroiłam je na paseczki) i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę ciastek, rozsmarowujemy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.

      Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Śmietankę rozsmarować na warstwie ciastek. Wierzch posypać startą na tarce czekoladzie. Blaszkę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie wchłaniało zapachów z lodówki) i ostawić na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przykryte folią.

      ciasto lion

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Lion (bez pieczenia)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 06:35

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne