Wpisy otagowane „imbir”

  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • czwartek, 05 maja 2016
    • Marynowany kurczak (kuchnia chińska)

      Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że robiłam się powoli głodna, to kupiłam pierś z kurczaka… i chyba lepiej, bo zawsze wygodniej jeść pierś z kurczaka, niż obgryzać skrzydełka. Myślę, że danie tylko zyskało na tej zamianie. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, rozgrzejcie zatem swojego woka*! :)

      *Jeśli nie macie woka, to danie możecie z powodzeniem przygotować na dużej patelni. Przepis na 4 porcje.

      Podaje przybliżone proporcje, choć ja dałam nieco więcej kurczaka i nieco mniej pędów bambusa…po prostu tyle ile akurat miałam.

      Marynowany kurczak

      • 3 łyżki sosu sojowego
      • 3 łyżki wytrawnego sherry (jeśli nie macie możecie zastąpić czerwonym winem)
      • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
      • 1 łyżeczka obranego, startego świeżego korzenia imbiru
      • 2 ząbki pokrojonego na drobno czosnku
      • 4-6 zielonych cebulek (dałam 4 cebule dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • ok. 675 g piersi z kurczaka lub skrzydełek
      • 1 puszka/ słoik pędów bambusa (ok.225 g)
      • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 1/3 szklanki wody
      • ryż lub makaron do podania (u mnie makaron soba)

      marynowany kurczak

      W misce wymieszać: sos sojowy, sherry, cukier, imbir i czosnek oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać i odstawić o lodówki na pół godziny.

      Po tym czasie rozgrzać olej w woku. Osuszone pędy bambusa smażyć , mieszając, przez około 2 minuty, po czym wyjąć z woka.

      Do woka wrzucamy kurczaka (należy odcedzić z ewentualnie pozostałego płynu. Płyn zostawić na później). Smażymy aż będzie gotowy (jeśli przygotowujemy skrzydełka, to obsmażamy je przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i obsmażamy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Jeśli przygotowujemy pierś, to czas smażenia będzie krótszy. Czy kurczak jest usmażony sprawdzamy przepoławiając kawałek).

      Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą oraz pozostałym płynem z marynowania kurczaka. Wlewamy całość do smażącego się kurczaka, dodać pędy bambusa i gotować aż sos zgęstnieje (ja dodałam nieco więcej wody podczas smażenia, by powstało więcej sosu). Podawać z ryżem lub makaronem.

      marynowany kurczak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Marynowany kurczak (kuchnia chińska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 maja 2016 09:03
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Kurczak z brokułami i migdałami z woka

      Odkąd kupiłam woka co jakiś czas wypróbowuję nowe dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie. Potrawy z woka". Faktycznie przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu, a jest smaczne i sycące. W smaku dość delikatne, nie jest ostre.

      Kurczak z brokułami i migdałami

      /sugerowane 4 porcje/

      • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w wąskie paski
      • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 150 g blanszowanych migdałów (u mnie w płatkach)
      • 1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
      • 1 żabek czosnku, rozdrobniony
      • 2 łyżki wytrawnego sherry (ja miałam tylko słodkie i takiego użyłam)
      • 1 łyżeczka cukru brązowego
      • 1 łyżeczka sosu sojowego
      • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej + 1/3 szklanki wody
      • 200 g różyczek brokułu, blanszowanych (u mnie brokuł mrożony; przed dodaniem do potrawy należy go rozmrozić)
      • olej do smażenia

      Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę 5 smaków i sól, wymieszać i odstawić.

      Do woka wlać olej do wysokości 2,5 cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się zarumienią (mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia). Wykładamy migdały ma miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (najlepiej użyć łyżki cedzakowej).

      Na ten sam tłuszcz wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy połowę mięsa, smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Wykładamy na papierowy ręcznik i smażymy kolejną porcję mięsa postępując w ten sam sposób. Następnie odlewamy z woka tłuszcz zostawiać go tylko odrobinę na dnie. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy sherry, sos sojowy, wsypujemy cukier. Całość zalewamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy brokuł i migdały i podgrzewamy całość, mieszając, aż sos zgęstnieje, a brokuł będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą). Podawać z ryżem.

      kurczak z woka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 09:29
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Imbirowo-piernikowy stek z miecznika

      Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku".  Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
      finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.

      Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

      /przepis własny, przepis na 1 osobę/

      • 100 g steku z miecznika

      marynata:

      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • szczypta przyprawy do piernika
      • szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
      • 0,5 łyżeczki musztardy
      • 1 cm startego korzenia imbiru
      • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
      • szczypta soli

      Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

      stek z miecznika

      Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowo-piernikowy stek z miecznika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 09:09
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Dyniowe gofry

      W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)

      Dyniowe gofry

      /1 szklanka=250ml, inspiracja/

      • 2 jaja
      • 1 szklanka puree z dyni
      • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
      • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
      • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
      • olej do smarowania gofrownicy

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

      W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem.  Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.

      Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).

      Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.

      gofry z dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe gofry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 07:49

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne