Wpisy otagowane „sushi”

  • poniedziałek, 09 maja 2016
    • Sushi burritos

      Sushi burritos to przekąska dla osób, które nie lubią małych porcji ;) Jest to sushi o wielkości burritos. Świetnie nadaje się na lunch, czy nawet na obiad. Właściwie na podstawie tego przepisu możecie stworzyć swoje ulubione sushi buritto. Możecie dowolnie zmienić nadzienie, np. zamiast łososia dać tuńczyka, czy paluszki krabowe. Wierzch zrobiłam z papieru ryżowego, jednak możecie użyć nori (by było zupełnie jak sushi, tylko w dużym rozmiarze) lub tortilli. Ja następnym razem spróbuję z tortillą, myślę, że będzie to super połączenie. Pamiętajcie tylko o tym, że nori i papier ryżowy należy zwilżyć wodą przed położeniem pozostałych składników, natomiast tortilli nie namaczamy. Dajcie znać jaką wersję smakową macie ochotę :)

      Sushi burritos

      /12 sztuk; 1 szklanka= 250ml/

      sushi burritos delicious

      • papier ryżowy - 12 płatków (opakowanie 100 g)/ można zastąpić nori lub tortillą
      • 2 szklanki ryżu (najlepiej ryż do sushi, jednak nie jest to konieczne)
      • 2 łyżki octu ryżowego+ 2 łyżeczki cukru + szczypta soli (te składniki możemy zastąpić 3 łyżkami sushisu)
      • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
      • 2 łyżki słodkiego sosu chili
      • 2 czubate łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego
      • 0,5 łyżki sezamu
      • 1 awokado
      • 1 ogórek
      • 2 szklanki wody do gotowania ryżu + woda do zwilżania papieru ryżowego/ nori
      • 100 g wędzonego łososia

      Przygotowujemy ryż: ryż i 2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy przykryty przykrywką na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wymieszany ocet ryżowy z solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

      W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, posiekanej cebulki, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i ziaren sezamu, mieszając wszystkie składniki.

      Papier ryżowy zwilżamy wodą - pędzelek maczamy w wodzie i smarujemy powierzchnię papieru (jeśli wykorzystujemy tortillę, to pomijamy zwilżanie wodą). Na środek nakładamy ryż i rozkładamy tak, by zostawić brzegi wolne od ryżu (ilość ryżu i pozostałych składników dzielimy równomiernie między 12 papierów ryżowych). Na ryż wykładamy nieco sosu, rozsmarowujemy na powierzchni ryżu. Na środek nakładamy paski awokado, ogórka, łososia. Zwijamy papier ryżowy nakładając najpierw na ryż dwa wolne od nadzienia przeciwległe kawałki papieru. Następnie składamy pozostałe brzegi tak by ryż był ciasno owinięty.

      sushi burritos delicious

      sushi burritos delicious 

      Podajemy ze słodkim sosem chili lub innym ulubionym sosem.

      sushi burritos delicious

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi burritos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2016 07:54
  • niedziela, 19 czerwca 2011
    • Test kulinarny - Sushi maki i zupa miso

      Jakiś czas temu dostałam możliwość przetestowania gotowego zestawu do przyrządzania sushi firmy Blue Dragon. Już nie mogłam doczekać się przygotowań, gdyż lubię eksperymenty :) W teście brało udział osób 6 - ja jako kucharz oraz pozostali czatujący w kuchni na jedzenie ;) Zacznijmy od tego, że oprócz mnie każdy już jadł profesjonalnie przygotowane sushi. Opiszę tu tylko w jaki sposób i z jakimi dodatkami ja zrobiłam sushi, bo możliwości jest wiele i każdy może stworzyć swoje zestawy smakowe.

      Paczka zawierała:

      • zupę miso
      • pastę wasabi
      • ryż do sushi
      • japoński ocet ryżowy
      • imbir do sushi
      • japoński sos sojowy
      • listki prasowanych alg morskich
      • matę bambusową
      • pałeczki

      dodatkowo kupiłam:

      • awokado
      • tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
      • paluszki krabowe

      Całkiem przyjemnie się zapowiadało... Zaczęłam od przygotowania zupy miso. Zupa ta jest podstawową zupą spożywaną na co dzień w Japonii. Receptura oparta jest na bazie ziaren soi, ryżu, alg i sake. Przygotowanie banalnie łatwe - zagotowujemy wodę, zestawiamy z ognia, dodajemy gotowy koncentrat. Ja dodałam też ugotowaną marchewkę i kawałki kurczaka. Przyszła pora na spróbowanie...i cóż powiedzieć. Nikt z nas nie okazał się fanem tej zupy :( Generalnie bardzo aromatyczna. Nieco lepiej smakowała gdy ostygła. Całkiem nie moje smaki, niestety.

      Kolejny etap to sushi. Najpierw ugotowałam ryż:

      Ryż z paczki należy wypłukać w wodzie. Wodę odlać. Następnie zalać wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wodę odlewamy. Ryż zalewamy ponownie wodą (na szklankę ryżu -1,2 szklanki wody. Ja gotowałam 500 g ryżu to dodałam 2,5 szklanki wody). Ryż doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować 10 minut bez podnoszenia pokrywy. Ja pod koniec zajrzałam i gdy stwierdziłam że zostało mało wody, wyłączyłam gaz. Ugotowany ryż zostawiamy na kolejne 10-15 minut pod przykryciem. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki płaskie cukru. Mieszamy. Zalewamy letni ryż, mieszamy drewnianą łyżką. Letni ryż układamy na 2/3 powierzchni listka alg (wcześniej listek zwilżałam lekko pędzelkiem z wodą. Inaczej algi byłyby suche, a u mnie nikt nie chciał czekać). Na środku ryżu układamy dodatki- u mnie paski awokado+paluszki krabowe lub paski awokado+tuńczyk. Lekko można posmarować pastą wasabi. Następnie zwijamy przy pomocy maty (końcowy pasek alg należy zwilżyć, wtedy ładnie się zlepia). Kroimy w paski ok. 2,5 cm. Do sushi podajemy sos sojowy do zamaczania i imbir do przegryzania między kolejnymi kawałkami by przeczyścić kubki smakowe (ja imbiru nie lubię wcale. Spróbowałam...uuu ostro...przeczyściło kubki ;) ale to jednorazowa próba była której nie miałam zamiaru powtarzać).

      Jeśli chodzi o wrażenia to najbardziej podobał mi się etap przygotowań. Uwielbiam się bawić w kuchni i poznawać nowe przepisy, sposoby przygotowania...Świetny pomysł na imprezkę ze wspólnym przygotowywaniem posiłku. Przy pierwszym zwijaniu lekki stres, a później już ładnie idzie. Fajna zabawa. Jeśli chodzi o smaki, to samo sushi było ok. Wszystkie produkty są dobrej jakości. Najbardziej zadowolona była mama, która jest fanką sushi. Bardzo jej smakowało. Wszyscy wspólnie orzekli, że wersja z tuńczykiem była lepsza, gdyż wyraźniejsza w smaku. Samo sushi jednak jest potrawą którą albo się pokocha albo nie. Dla mnie jest ok, ale 2-3 kawałki i mam dość. Fanką nie będę. Z całego zestawu wychodzi całe mnóstwo sushi. Więc można zaprosić kilka osób. Podsumować mogę jedynie w ten sposób, że produkty spełniają moje wymagania odnośnie jakości, a o gustach smakowych się nie dyskutuje. Trzeba samemu wydać opinie.

      Przepis bierze udział w akcji  "Z widelcem po Azji"

      EDIT: Ten test był moim pierwszą samodzielną próbą przygotowania sushi w domu i jednocześnie świetną zabawą. Po jakimś czasie w którym rozwijałam swoje zdolności kulinarne, poszerzałam wiedzę (także o sushi) poprzez warsztaty, szkolenia, pokazy kulinarne, wizyty w restauracji i próbowaniu doskonałego sushi, oglądanie filmów, zdaję sobie sprawę, że powyższe sushi jest mało profesjonalne, krzywe i dość daleko mu do doskonałości :) Przygotowanie sushi to wielkie wyzwanie i wchodząc w ten świat dowiemy się, że potrzeba wielu lat by osiągnąć doskonałość. W Japonii sushimasterzy szkolą się kilka lat by móc samodzielnie wykonywać sushi, ćwicząc latami choćby przygotowanie samego ryżu. Ja Was zachęcam do próbowania sushi w restauracjach i rozwijania swoich umiejętności w domu, szukania smaków i rozwijania się. Natomiast zniechęcam do kupowania sushi w sklepach, gdzie potrawa stoi przez zbyt długi czas po przygotowaniu. Lepiej wg mnie przygotować krzywe i niezbyt doskonałe, ale smaczne i świeże sushi w domu, niż kupować je w sklepie. Powodzenia i smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Test kulinarny - Sushi maki i zupa miso”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 czerwca 2011 21:53

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne