Wpisy otagowane „akcja”

  • piątek, 08 listopada 2013
  • piątek, 12 sierpnia 2011
    • Tort żabiego króla

      Trochę ostatnio zaniedbałam wpisy dotyczące mojej akcji "warzywa w słodyczach", niestety ledwo znajduję czas na cokolwiek. Ale teraz za to nadrabiam. Cudowny tort żabiego króla. Nazwa wzięła się od baśni braci Grimm "żabi król". Znacie? :) Tort zawiera w sobie szpinak. Trochę się bałam 2 rzeczy - po pierwsze jak będzie smakować, po drugie czy będzie zielony, gdyż miałam już zmielony szpinak. W przypadku zmielenia liści wytworzy się sok i nie ma problemu. Na szczęście kolor jest, a smak...bardzo mnie pozytywnie zaskoczył i o dziwo nikt nie wyraził krytyki wobec niego. Smakował każdemu :) Przepis przerobiony na podstawie tych muffin...i tak jak w baśni i w rzeczywistości nie obyło się bez zaskoczenia :) Piekłam w tortownicy i wyrósł mi jeden wielki muffin ;) czyli tzw. ciasto z górką, ale nie ma tego złego... ścięłam "górkę" i wykorzystałam do ozdobienia. Krem to twórczość własna. Polecam! P.S. opis dość długi, ale wiadomość dla tych którzy boją się tortów - nie ma w nim nic trudnego do wykonania.

      Tort żabiego króla (tortownica 22 cm)

      Ciasto:

      • 200 g szpinaku, najlepiej mrożony. Świeży jest intensywny w smaku i może być pierwszego dnia wyczuwalny.
      • 100 g białej czekolady
      • 3/4 szklanki oleju
      • 3 jaja
      • 200 g cukru
      • 300 g mąki
      • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • opakowanie proszku do pieczenia

      Na krem (nieco mi zostało z tych proporcji, ale można wykorzystać całość)

      • 2 śmietany kremówki (36%) - ok.400 ml
      • ok. 300 g serka waniliowego homogenizowanego
      • cukier puder do smaku (u mnie ok.5-6 łyżek)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 śmietan-fix

      Ciasto: Szpinak odmrozić, odcisnąć nadmiar wody. (Jeśli zdecydowaliśmy się na świeży szpinak, to liście należy umyć, osuszyć i zblendować na jednolitą masę z olejem. Resztę przygotowujemy tak samo).

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (gotujemy wodę w garnku, stawiamy na niej miskę z połamaną na kawałki czekoladą, roztapiamy co jakiś czas mieszając). Zestawiamy miskę z garnka, schładzamy czekoladę do temperatury pokojowej.

      Odciśnięty z nadmiaru wody szpinak zmiksować z olejem. W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić w garnku jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać na przemian do masy jajecznej mąkę i szpinak, ubijając mikserem do połączenia. Ciasto jest dość gęste, ale powinno dać się przelać.  Na koniec dodać czekoladę i zmiksować na gładko. Wysmarować blachę tłuszczem, posypać bułką tartą. Przełożyć masę do tortownicy. Piec w 175ºC ok godziny lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika można wyjąć z formy.

      Krem: Schładzamy kremówkę w lodówce. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix i miksujemy do ubicia. Dodajemy po trochu serka homogenizowanego cały czas ubijając. Dodajemy kilka kropel olejku waniliowego. Następnie dosładzamy do smaku cukrem pudrem wg własnych upodobań (ilość będzie różna w zależności od tego jak słodki był serek którego użyliśmy).

      Przełożenie: Tort powinien być ostudzony przed przełożeniem kremem. Jeśli wyrośnie Wam, tak jak mi "wielki muffin" ;) czyli ciasto z górką, to ścinamy tę górkę, tak by ciasto było idealnie płaskie na wierzchu. Jeśli upieczecie już płaski, to możecie obkroić wokoło tort na szerokość ok. 1 cm. Odrywamy od skórki zielone ciasto i kruszymy palcami na kawałki. Skórkę możemy na tym etapie schrupać, jeśli nie możemy się doczekać wypróbowania efektu smakowego:)

      Przekrawamy tort na trzy równe blaty. Przekładamy kremem blaty. Krem kładziemy też na wierzch i na bokach.  Wyrównujemy. Posypujemy okruszkami z zielonego ciasta. Najlepiej zostawić na ok. 6 godziny lub na noc by tort "się przejadł". Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Przechowujemy w lodówce.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (50) Pokaż komentarze do wpisu „Tort żabiego króla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 12 sierpnia 2011 08:36

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne