Wpisy otagowane „przyprawy”

  • czwartek, 11 lipca 2013
    • Pierś z kurczaka z sosem jagodowym

      Jakiś czas temu pochwaliłam się na profilu na facebook, że zebrałam jogody w lesie. I pojawiło się pytanie co z nimi zrobić. Oczywiście najbezpieczniejszą i pyszną opcją są zawsze muffiny, tarty, jagodzianki. No ale to takie oczywiste i oklepane, prawda? Zapewne większość z Was nie zagląda na bloga po to by przeczytać coś nudnego. Trzeba się rozwijać i poznawać nowe smaki...tak więc wpadłam na pomysł połączenia jagód z mięsem. Nigdy nie jadłam takiego zestawienia, więc zaczęłam szperać w necie i oto jest! Filet z kurczaka z ricottą i sosem jagodowym. Smakował bardzo ciekawie i bardzo dobrze. Oczywiście jeśli nie mamy jagód lub boimy się eksperymentów, to z powodzeniem możemy zrobić tylko mięso i normalnie zagęścić sos, który pozostanie po gotowaniu. Źródło. Smacznego!

      Filet z kurczaka z ricottą i sosem jagodowym

      / 1 szklanka = 200 ml/

      kurczak z jagodami

      • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
      • ok. 150 g sera ricotta (u mnie ser wiedeński typu ricotta)
      • 4-5 listków bazylii (najlepiej świeża, ale w razie czego można użyć suszonej)
      • 1/3 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
      • ok. 150 ml bulionu (rosół)
      • 3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone)
      • 1 łyżeczka dżemu - dowolny czerwony lub powidła
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      • wykałaczki
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 50 ml zimnej wody

      mięso z jagodami

      Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Odkroić łukowate lub tłuste części oraz odstające mięso (można je usmażyć osobno). Każdą pierś przekrawamy na pół (w poprzek). Następnie robimy z piersi kieszonkę - ustawiamy nóż równolegle do mięsa i wykrawamy dziurkę, zostawiając brzegi mięsa nierozcięte.

      Do każdej dziury wkładamy ser oraz kawałki liści bazylii. Wykałaczką spinamy mięso w miejscu rozcięcia. Wierzch mięsa solimy i pieprzymy.

      Mąkę pszenną mieszamy z ziołami prowansalskimi. Następnie obtaczamy mięso i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy ok 7-10 minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliło. Przekładamy usmażone mięso do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut.  Bulion, po ugotowaniu mięsa, odlewamy do innego garnka i zagotowujemy z dżemem i jagodami. Gotujemy ok. 3 minuty.

      Następnie mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy powoli do sosu jagodowego. Mieszamy i zagotowujemy. By zagęścić lekko sos wystarczy ok. połowa przygotowanej mąki z wodą, więc wlewamy małe ilości sprawdzając efekt.

      Mięso z sosem możemy podać z ryżem.

       kurczak z ricottą

      przepis bierze udział w akcji zielnik kuchenny oraz Jagodowo nam 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś z kurczaka z sosem jagodowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lipca 2013 10:12
  • czwartek, 20 czerwca 2013
    • Zupa botwinka

      Botwinka to zupa przygotowana z liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa jest typowo wiosenna, ale jeszcze w sklepach znajdziemy botwinkę. Warto się zaopatrzyć i spróbować. Jako dodatek możemy wykorzystać gotowane jajko lub młode ziemniaki. Jeśli chcemy uzyskać lepszy kolo, możemy dodać soku buraczkowego lub buraczka.botwinka

      Botwinka

      • 1 pęczek botwinki
      • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
      • 1 duża marchewka
      • 1 pietruszka
      • 1 liść laurowy
      • 2/3 szklanki śmietany 18%
      • cukier
      • sok z cytryny
      • sól, pieprz
      • koperek
      • dodatki - gotowane jajko lub młode ziemniaki

      Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę. Wrzucić do bulionu razem z liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki cukru,  2-3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podałam z ugotowanym jajkiem.

      botwinka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa botwinka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 czerwca 2013 09:20
  • piątek, 10 maja 2013
    • Enchiladas z kurczakiem (Meksyk)

      Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Danie przygotowuje się zwijając nadzienie w tortillę, a następnie zapiekając z serem lub sosem. Powiem Wam, że może nie wygląda na zdjęciu wspaniale, ale  jest to pyszne danie, warte każdej poświęconej na nie minuty. Jedynie ważne jest, żeby farsz był dobrze doprawiony, lekko pikantny i mamy pyszne danie. Przepis inspirowany tym. Oczywiście możemy dać świeżą papryczkę chili, u mnie niestety zabrakło w sklepie, więc posłużyłam się sproszkowaną.

       Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na tortillę z mango, gdzie wykorzystałam kupne tortille. Te są o wiele lepsze i nie mają strasznego składu, więc jeśli tylko macie chwilę, to poświęćcie ją na zrobienie własnej tortilli.

      Tortilla (6 szt.)

      • 250 ml mleka
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 25 g masła
      • 250 g mąki pszennej

      Mleko razem z masłem podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia. Dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do mleka mąkę i mieszać trzepaczką do połączenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać aż będzie elastyczne i jednolite. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie kleiło się do rąk.

      Formujemy kulkę z ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie je rozwałkowujemy, żeby powstały cienkie placki. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Z każdej strony smażymy przez ok 20 sekund, aż się lekko zarumieni. 

      Enchiladas

      nadzienie

      • 6 sztuk tortilli
      • 1 pierś z kurczaka
      • sól, pieprz
      • 1 cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 papryka, u mnie czerwona
      • 1/2-3/4 łyżeczki chili
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
      • 1 puszka fasoli czerwonej
      • 0,5 puszki pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory świeże

      sos

      • 1 ząbek czosnku, posiekany na drobno
      • pół puszki pomidorów lub 2 świeże
      • 0,5 łyżeczki cukru pudru
      • sól, pieprz
      • dodatkowo - żółty ser na wierzch

      Przygotowujemy tortille wg powyższego przepisu. Możemy też wykorzystać kupne.

      Przygotowanie nadzienia:

      Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy. Następnie zdejmujemy z patelni mięso.

      Na oleju smażymy cebulę pokrojoną na drobno. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekany na drobno czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę, pomidory, tymianek, chili. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy więcej chilli.

      Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki w misce.

      Każda tortillę smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nią farsz. Rozkładamy równomiernie na placku, a następnie zwijamy go w rulon. Układamy tortille jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na koniec przykrywamy całość plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200°C aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło.

      enchiladas

      Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z innymi blogerkami. Zapraszam więc także do nich, by zobaczyć ich wersje enchiladas:Dobromiła, Siankoo, Mirabelka, Siaśka,Maggie, Martynosia, MałgosiaZ, Shinju.

      Wpis bierze udział w akcji Hola Mexico3 organizowanej przez Shinju

      ______________

      Zapraszam także na KONKURS, który się dzisiaj rozpoczął KLIK.

      ___________

      Edit 11.05.: Nadszedł czas rozwiązania konkursu z Bonduelle. Powiem Wam tylko, że miałam wielki problem, dlatego to tyle trwało. Niesamowite ile świetnych prac stworzyliście. Nie spodziewałam się. Każda praca mnie bardzo cieszyła. Dziękuję Wam bardzo za udział. Nagrody powędrują do 2 osób. Postanowiłam wybrać jedną osobę piszącą i jedną tworzącą zdjęcie/grafikę.

      Zwycięzcami są:

      m.czapiewska z pracą: "Pan Szpinak... zamykam oczy i tak, już go widzę.
      Wysoki, smukły, pachnący cygarami i dobrą whiskey. Ma ten niezwykły błysk w oku. Uśmiecha się szarmancko, jakby chciał powiedzieć "Może poznamy się bliżej? Nie jestem taki straszny, jak sobie mnie wyobrażasz". To ten typ, który przepuszcza w drzwiach fabryki kukurydzę. Ten, który pozdrawia mijającego go na hali produkcyjnej zielonego groszka.
      Jest zawsze elegancki, dostojny. Cały do schrupania! "

      oraz Ewa która przesłała zdjęcie i opis Pana Szpinaka:

      "Pan Szpinak to sympatyczny przystojniak, który ma uśmiech od ucha do ucha, cały w kolorze nadziei. Jest niezwykle gościnny, dlatego świetnie czuje się w towarzystwie mieszkańców miasta Bonduelle. Pan Szpinak lubi towarzystwo, szczególnie na talerzu przyjaźni się z czosnkiem, świeżym masłem i suszonymi pomidorami. Razem z kukurydzą i groszkiem rozkręcają świetne imprezy i cudownie łechcą moje podniebienie. Uwielbiam te spotkania z nimi, wszak dają mi siłę, energię i wprawiają w dobry humor :)"

      bonduelle

      Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie na maila adresu do wysyłki nagród. Pozostałych zapraszam na obecnie trwający konkurs.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Enchiladas z kurczakiem (Meksyk)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 19:01
  • czwartek, 25 kwietnia 2013
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Ajvar (Serbia)

      Ajvar (ajwar) to lekko pikantna pasta warzywna z papryki i bakłażanów. Ajvar jest popularny na Bałkanach i pochodzi z kuchni serbskiej. Jeśli lubicie ketchup i lutenicę, to polubicie i ajwar. To świetny dodatek do kanapek, pizzy, czy mięsa. Ile gospodyń, tyle ajwarów, warto więc szukać swojego ulubionego zestawu. Mnie ten bardzo smakował. Wyszły mi 3 małe słoiki, które zapasteryzowałam, bo myślałam, że trochę ta pasta poleży...jakże się myliłam. Zniknęła raz dwa. Inspiracja.

      Ajwar

      • 4 czerwone papryki
      • 1 bakłażan
      • ostra papryka w proszku (dałam szczyptę)
      • 1 łyżka octu winnego
      • 0,5 łyżki miodu
      • ząbek czosnku
      • sól, pieprz
      • oliwa

      Paprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek. Bakłażana pokroić na grube plastry. Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.

      Gorącą paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana także obrałam.

      Bakłażana, paprykę, czosnek, ocet, miód, sól, pieprz, paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę octu i dość dużo soli i pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin

      ajwar

      Jeśli chcemy pasteryzować:

      na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy wodą, tak by woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ajvar (Serbia)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 00:26

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne