Wpisy otagowane „przyprawy”

  • sobota, 24 kwietnia 2010
    • Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane

      Często mówimy, że ktoś jest zdrowy jak koń...a co jada koń? tak, tak - owies :)

      Wśród zbóż to właśnie owies posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Jego ziarna zawierają łatwostrawną skrobię, białko, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy (E, B1, B2, PP), a wszystko przedniej jakości, bo ta roślina potrafi wydobyć z gleby nawet trudno dostępne składniki. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.

      Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

      W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

      Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

      Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.


      OWSIANKA I PLACUSZKI OWSIANE

      placuszki owsiane

      Owsiankę możemy przyrządzać na mleku lub wodzie, w postaci płynniej lub gęstej, w zależności od upodobań. Do owsianki możemy dodawać niemal wszystko- owoce, dżemy, orzechy, warzywa, otręby, jogurty, serki twarogowe i homogenizowane, miód, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do pierników), czekoladę, wiórki kokosowe itp. itd.

      Owsiankę można też przygotować dodając cappuccino lub zagotować dodając trochę budyniu.

      Placuszki owsiane

      Przepis można dowolnie modyfikować. U mnie:

      • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych zalanych wrzątkiem (ok. 1 cm ponad warstwę płatków), zostawione do wchłonięcia wody.
      • 2 łyżki otrębów
      • 1 starte na grubych oczkach jabłko
      • szczypta przyprawy do pierników (można dodać cynamon)
      • 1 jajko
      • mąka

      Do płatków owsianych, które wchłonęły wodę, dodać otręby, starte jabłko, przyprawę do pierników , żółtko jaja, wymieszać. Białko ubić, dodać do reszty składników i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, więc dodajemy mąkę lub, jeśli wolimy, otręby, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

      placki owsiane z jabłkiem

       Przepis bierze udział w akcji :"zdrowo, dietetycznie" oraz "Festiwal płatków owsianych"

       Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 24 kwietnia 2010 12:41
  • niedziela, 21 marca 2010
    • USA: Hot-dog

      Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na hot-dogi. Robiłam je już wiele razy, zawsze się udają i są bardzo smaczne. Zainspirował mnie przepis Dolly, zmieniłam jedynie ilość cukru w cieście, bo dla mnie było za słodkie.

      Przepis bierze udział w akcji "Z widelcem przez kuchnię obu ameryk"

      HOT-DOG

      • 2 szklanki mąki
      • ¼ szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 0,5 kostki margaryny
      • 2 dag drożdży
      • 1,5 łyżki cukru
      • parówki, kiełbasa lub szynka typu słoikowego
      • żółty ser
      • przyprawy: tymianek, oregano, papryka w proszku itp.

      domowy hot-dog WYKONANIE

      • Podgrzać mleko do temperatury pokojowej, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić do wyrośnięcia.
      • Rozpuścić margarynę i ostudzić.
      • Połączyć wyrośnięte drożdże, mąkę, roztopioną ostudzoną margarynę i jajko. Wyrobić ciasto, tak by odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać mąki.
      • Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić w kwadraty. Na każdym kawałku układać paski żółtego sera, parówkę i poprószyć przyprawami.
      • Piec w temperaturze ok. 180˚C

      hot-dog

      Uwagi:

      Do surowego ciasta można dodać przyprawy.

      Ciasto nadaje się również pod pizzę.

      Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 10 hot-dogów.

      Można dodawać parówki przekrojone na pół.

      Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym, majonezem lub musztardą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „USA: Hot-dog”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 marca 2010 11:16
  • czwartek, 25 lutego 2010
    • Avgolemono

      Avgolemono to tradycyjna grecka zupa cytrynowa. Jej nazwa pochodzi od dwóch słów: "avgo" - jajo oraz "lemono" - cytryna. Na Cyprze rozpoczyna się od niej posiłek Wielkanocny. Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Smak i zapach dają nam odrobinę lata w środku zimy :) Polecam.

      Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata - Grecja

      Avgolemono

      • 6-7 szklanek bulionu z kurczaka
      • 0,5 szklanki orzo (drobny makaron w  kształcie ryżu) lub  ryżu
      • 3 jajka
      • sok z 1 dużej cytryny
      • 1 łyżka zimnej wody
      • sól, pieprz
      • koperek
      • ew. plasterki cytryny do dekoracji
      • ew. mięso gotowane z kurczaka lub indyka

      WYKONANIE

      Bulion wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron i gotować według przepisu
      na opakowaniu.
      W przypadku ryżu ugotować go osobno (ważne żeby nie był rozgotowany) i następnie dodać do gorącego bulionu.

      Jajka ubić trzepaczką lub mikserem. Gdy się wyraźnie spienią dodać sok z cytryny i łyżkę stołową zimnej wody nie przerywając ubijania trzepaczką.
      Cały czas ubijając dolać do jajek chochelkę gorącego bulionu (omijając ryż / makaron),  a po chwili kolejną.

      Bulion zdjąć z palnika, a po minucie wlać do niego jajka cały czas energicznie ubijając trzepaczką. Nie powinno się już doprowadzać zupy do wrzenia.

      Przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojony koperek. Można dodać kawałki gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka, które doskonale komponują się ze smakiem zupy.Można udekorować plasterkami cytryny.

      Uwagi: Na 6 szklanek bulionu dałam woreczek ugotowanego ryżu

      avgolemono

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Avgolemono”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2010 21:01
  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi

      KOTLETY MIELONE  - PO ROSYJSKU

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 1  cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kromki białego chleba lub bułka
      • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
      Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
      Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
      Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

       

      ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY

      • 1 cebula
      • 100 ml wody
      • 50 g koncentratu pomidorowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka octu z czerwonego wina
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu
      • 1  łyżeczka mąki pszennej
      • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki oleju

      Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
      Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
      Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
      Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
      Dodać natkę pietruszki.

      Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.

      kotlety mielone rosyjskie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 18:34

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne