Wpisy otagowane „przyprawy”

  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20
  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • Rolada szpinakowa z łososiem

      Jeśli szukacie smaczne i efektownej przystawki, którą łatwo przygotować, to znaleźliście :) Rolada z łososiem przykuwa uwagę na stole, możemy zrobić ją z innymi dodatkami, np.suszonymi pomidorami. Smak twarożku wybierzcie według upodobań, ja wymieszałam naturalny z chrzanowym, jednak myślę, że sam chrzanowy miałby więcej charakteru.

      Rolada szpinakowa z łososiem

      / inspiracja; ok 15-20 porcji; blacha duża na cały piekarnik/

      ciasto:

      • 450 g rozmrożonego siekanego szpinaku, odsączonego na sitku
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki masła
      • 4 jaja, oddzielone białka od żółtek
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki startego na małych oczkach tarki żółtego sera
      • sól, pieprz

      Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru płynu. Usmażyć na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Zdjąć z ognia, dodać masło, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, starty ser i żółtka. Wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190ºC przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

      farsz:

      • ok. 300 g serka twarogowego (u mnie jedno opakowanie chrzanowego, drugie o smaku naturalnym; można także serek naturalny doprawić chrzanem i innymi przyprawami)
      • ok. 200 g łososia wędzonego w plastrach

      Ostudzone szpinakowe ciasto odlepiamy od papieru do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim równomiernie serek, następnie wzdłuż dłuższego końca układamy łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Całość owinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny (można zostawić do następnego dnia). Następnie roladę odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Podajemy schłodzone.

      rolada szpinakowa z łososiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada szpinakowa z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 10:20
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Imbirowo-piernikowy stek z miecznika

      Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku".  Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
      finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.

      Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

      /przepis własny, przepis na 1 osobę/

      • 100 g steku z miecznika

      marynata:

      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • szczypta przyprawy do piernika
      • szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
      • 0,5 łyżeczki musztardy
      • 1 cm startego korzenia imbiru
      • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
      • szczypta soli

      Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

      stek z miecznika

      Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowo-piernikowy stek z miecznika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 09:09
  • środa, 10 grudnia 2014
    • Piernik na piwie

      Święta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyznam, że wielką fanką pierników nie jestem, to co roku staram się wypróbować nowy przepis. (choć przyznam, że już 4 rok z rzędu robimy na święta krajankę piernikową z marcepanem, która jest wspaniała). Przepis na to ciasto pochodzi z książki"Kuchnia mojej babci" Zofii Miętkiewicz, a ja dodałam do niego śliwki i skórkę pomarańczową. Piernik nie jest suchy i długo zachowuje świeżość. Samego piwa nie czuć w smaku, może by odgrywało nieco większą rolę, gdyby dodać ciemne piwo.

      Piernik na piwie

      /1 szklanka = 250ml; keksówka 32x9 cm/

      • 15 dag białego cukru
      • 1/2 szklanki piwa (dałam jasne)
      • 25 dag miodu
      • 1,5 dag przyprawy do piernika
      • 10 dag masła lub margaryny
      • 5 jajek
      • 50 dag mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
      • skórka z 1/4 pomarańczy

      W garnku zarumienić 2 łyżki cukru, następnie zalać piwem, dodać miód, pozostały cukier. Masę zagotować i podgrzewać mieszając póki cukier się nie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić.

      Masło utrzeć z żółtkami, następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodać pokrojone na drobno śliwki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Na koniec wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.

      Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i ozdobić np. orzechami.

      piernik na piwiePrzepis publikuję w ramach wspólnego wypiekania z Zuzią, Mirabelką, Gin :) Zobaczcie jakie korzenne wypieki One upiekły :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik na piwie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 18:59
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami

      W niedzielę 9.11. brałam udział w warsztatach Jana Niezbędnego w Spocie w Poznaniu. Dzięki prowadzącym warsztaty poznaliśmy wiele ciekawych przepisów. Jeden z nich, po moich modyfikacjach, prezentuję poniżej. Dziękuję Kasiu i Ado za miłą zabawę!

      Ciasteczka czekoladowe ze śliwkami i czekoladą

      /2 duże blachy ciastek/

      • 100 g masła
      • 125 g białego cukru
      • 125 g cukru muscovado
      • 1 jajko
      • 1  szklanki mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki kakao niesłodzonego
      • 1/4 łyżeczki przyprawy do dań słodkich kamis (akurat była dostępna na warsztatach, a nie chciałam robić ciastek z przyprawą piernikową - możecie zastąpić skórką cytrynową lub pomarańczową, szczyptą cynamonu i kardamonu) lub przyprawy piernikowej; można dodać tylko startą skórkę pomarańczową lub odrobiną aromatu pomarańczowego (ja dodałam aromat krówkowy)
      • 5 suszonych śliwek
      • 90 g czekolady deserowej
      • opcjonalnie dekoracja: orzechy (posiekane lub połówki), migdały w całości lub płatkach, draże czekoladowe, wiórki kokosowe, posypka cukrowa itp.

      ciasteczka czekoladowe pyszne

      Masło stopić razem z cukrem (mieszamy przez cały czas, żeby się nie przypaliło). Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Gdy się ostudzi dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.

      Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, przyprawy. Dodajemy do przestudzonej masy maślano-jajecznej. Mieszamy, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, pokrojone śliwki, mieszamy do połączenia. Najlepiej odstawi ciasto na ok.10 minut, będzie się mniej lepić do rąk, przy robieniu kulek.

      ciastka czekoladowe ze śliwkami

      Na papierze do pieczenia układamy ciasteczka: robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, dowolnie przyozdabiamy. Ciastka rozleją się na bok, więc zostawiamy odstępy (na blaszce dużej na cały piekarnik możemy ułożyć maksymalnie 4 ciastka w jednej linii). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 6-7 minut (ciastka będą zarumienione, lekko popękane, jednak ciągle miękkie po upieczeniu. Po ostygnięciu środek będzie lekko ciągliwy).

      ciasteczka czekoladowe ciągliwe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 09:26

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne