Wpisy otagowane „śledź”

  • sobota, 15 czerwca 2013
    • Pierwsza Kaskada Smaków - relacja

      W zeszłym tygodniu (7-8. czerwca) wzięłam udział w Warsztatach Pierogowych organizowanych w ramach Kaskady Smaków. A było od kogo się uczyć, bo zaprosiła nas Smakfonia do pięknego miejsca na krańcach Poznania - Hotelu Kaskada.

      jezioro kierskie

      W piątek wieczorem zajechaliśmy do hotelu i po rozpakowaniu mogliśmy raczyć się kawą na tarasie. Od razu można było odpocząć od huku miasta...cisza, przyroda, jeziorko i dobre towarzystwo. Czego więcej trzeba? :)

      Piątkowy wieczór był przewidziany na integracje. Z większością osób już się znaliśmy i spędziliśmy bardzo fajny wieczór przy ognisku pełen rozmów, śmiechu i dobrego jedzenia. Jak to bywa na spotkania blogerów kulinarnych każdy przyniósł ze sobą coś do jedzenia...ach jeśli ktokolwiek był na diecie, to współczuję...tyle pyszności :) Ja przyniosłam śledzie z żurawiną.

      smakołyki

      Następnego dnia wzięliśmy się za lepienie pierogów.

      warsztaty pierogowe

      Mogliśmy poćwiczyć robienie falbanek, sakiewek, wiatraczków (tudzież piramid), czy innych ozdobnych splotów cista. Ciasto pierogowe bazowało na ciepłej wodzie i oleju, jedne białe, drugie zabarwione kurkumą. Zrobiliśmy tradycyjne pierogi ruskie, pierogi z rabarbarem oraz pierogi tajskie z pastą TOM KHA, krewetkami i kamosą.

      obieranie krewetek

      Bardzo dziękuję za zaproszenie, super spędzony czas i nowe doświadczenia kulinarne :)

      pierogi kurkuma

      Pozostałe zdjęcia możecie obejrzeć TUTAJ.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierwsza Kaskada Smaków - relacja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 15 czerwca 2013 09:17
  • piątek, 15 marca 2013
    • Śledzie z ananasem

      Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.

      Śledzie z ananasem i curry

      • 200-300 g solonych filetów ze śledzi
      • 1 puszka ananasa
      • 2 niezbyt duże cebule
      • 6 łyżek majonezu
      • 1-2 łyżki soku z ananasa
      • 2 łyżeczki curry
      • ok. 3/4-1 szklanki octu
      • kilka gałązek natki pietruszki

      Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).

      Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.

      Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

      Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".

      Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.

      śledź z curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 08:09
  • piątek, 25 stycznia 2013
  • czwartek, 27 grudnia 2012
    • Najpyszniejsze śledzie z żurawiną

      Lubię śledzie, dlatego wciąż szukam i wypróbowuję nowe przepisy. Te śledzie to najlepsze i najpyszniejsze śledzie jakie można sobie wyobrazić. Polecam zjeść na 3-ci dzień, wtedy są idealne, choć podobno już po jednym dniu są dobre. Idealne na sylwestra, czy inną imprezę. Wszak wiadomo, że śledzik lubi pływać :) źródło

      Śledzie z żurawinami

      • 1 słoik śledzi w occie (u mnie śledzie  marynowane w occie z cebulą)
      • 1 duża cebula
      • 80-100 g suszonej żurawiny 
      • olej
      • pieprz

      Cebulę obieramy, kroimy (najlepiej w półksiężyce). Smażymy na oleju, studzimy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy na sitku i studzimy.

      Śledzie wyciągamy ze słoika, osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mają skórkę to ją ściągamy. Będziemy wykorzystywać ten sam słoik, więc wylewamy ocet i dodatki. Kroimy śledzie na mniejsze części ( ja każdy płat kroiłam na 3-4 części). Posypujemy pieprzem.

      W słoiku układamy naprzemiennie: cebula, śledź, żurawina. Na koniec zalewamy wszystko olejem, tak by śledzie i cebula były przykryte. Odstawiamy do lodówki na 3 dni.

      śledzie z żurawiną

      Przepis dodaję do akcji wigilia , ,

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Najpyszniejsze śledzie z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 grudnia 2012 11:14
  • poniedziałek, 23 maja 2011
    • Śledzie pieczone - akcja "Żydowskie smaki"

      29.maja we Wrocławiu rozpocznie się XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA. W ramach festiwalu organizowane są m.in. warsztaty gotowania koszernego i ekologicznego, a na zakończenie festiwalu odbędzie się wspólna szabatowa kolacja.

      Ja, co prawda, do Wrocławia się nie wybieram, ale zostałam zaproszona do wirtualnego uczestnictwa w formie akcji "Żydowskie smaki" jako przyjaciel festiwalu :)  Bardzo chętnie poznałam nowe potrawy pochodzące z kuchni żydowskiej. Opublikuję je w najbliższych wpisach i podzielę się swoją opinią. Na początek wspomnę o Cebularzach, które były bardzo smaczne, a również wywodzą się z kuchni żydowskiej.

      A dziś rozpoczynam od śledzi. Do tej pory nigdy nie spotkałam się z zapiekaniem solonych śledzi, ale powiem że danie jest smaczne, należy tylko bardzo dobrze wymoczyć śledzie, tak żeby nie były słone (najlepiej spróbować i się upewnić). Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Cymes czyli kuchnia żydowska i przepisy kulinarne z Izraela".

      Śledzie pieczone

      • 2 duże solone śledzie*
      • 0,5 szklanki mleka
      • 3 łyżki mąki
      • 4 łyżki masła
      • 3 cebule pokrojone w plasterki

      Śledzie wymoczyć dobrze w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Jeśli mają skórkę, to odfiletować. Filety zanurzyć w mleku, obtoczyć w mące (mleko zachować).

      2 łyżki masła stopić na blaszce, ułożyć śledzie obok siebie, cebule położyć na śledziach, posypać grudkami masła, polać odstawionym mlekiem. Wstawić do nagrzanego na 190ºC piekarnik, piec pół godziny. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem. 

      * ja robiłam z połowy składników na 2 płatach śledzi solonych


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie pieczone - akcja "Żydowskie smaki"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 maja 2011 08:56

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne