Wpisy otagowane „tahini”

  • poniedziałek, 26 sierpnia 2013
    • Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

      Baba ghanoush jest daniem kuchni arabskiej. Jest to pasta z bakłażana z tahini, czyli pastą z sezamu, którą można wykorzystywac na wiele sposobów. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i zapewne w najbliższym czasie zobaczycie kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Baba ghanoush można wykorzystać do kanapek lub mięs. Radzę tylko ostrożnie dodawać czosnek tak doprawiał pastę, a nie ją zdominował.

      Pasta Tahini

      • nasiona sezamu
      • olej

      Sezam uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, by się nie przypalił. Ostudzić.

      Następnie zblendować dodając tyle oleju, by powstała gęsta masa (na 200 g sezamu ok. 2-3 łyżki). Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

      domowe tahini

      Baba ghanoush

      • 1 bakłażan
      • 1 ząbek czosnku
      • 1-3 łyżki pasty tahini
      • 1 pomidor, bez skórki (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
      • sok z ok. pół cytryny (do smaku, ilość w zależności od wielkości cytryny)
      • 2 łyżki natki pietruszki
      • sól, pieprz
      • słodka papryka w proszku

      Bakłażana grillujemy lub zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówki do miękkości. Przed włożeniem do piekarnika lub mikrofalówki należy go podziurkować w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Ja zapiekałam go przez 6 minut w mikrofalówce na programie dla warzyw.

      Zostawiamy bakłażana do przestygnięcia, następnie go przecinamy i wydrążamy. Bakłażana blendujemy wraz z czosnkiem, obranym ze skórki pomidorem, pastą tahini oraz . Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Przechowywać w lodówce, podawać posypane pietruszką i słodką papryką.

      Baba ghanoush

      Przepis na baba ghanoush jest publikowany w ramach wspólnego pieczenia. Inne wersje tej pasty możecie zobaczyć u: Mopsika, Justinki, Izy, Bartoldzika, Panny Malwinny, Emilii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta Tahini i Baba ghanoush (pasta z bakłażana)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 sierpnia 2013 19:07

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne