Wpisy otagowane „kasza jaglana”

  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • niedziela, 16 października 2016
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną

      O zaletach kaszy jaglanej pisałam już Wam przy okazji przepisu na raffaello z kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest źródłem witamin, świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, zawiera antyoksydanty...Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę z kaszą jaglaną i szpinakiem. Szpinak jest źródłem magnezu, potasu, witaminy C, K, kwasu foliowego, ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. 

      Żeby sałatka była bardziej wyrazista dodałam bryndzę. Oczywiście możecie dodać innego sera, który ma wyrazisty smak.

      Sałatka z kaszą jaglaną i bryndzą

      /przepis własny/

      • 200 g kaszy jaglanej
      • 1 pierś z kurczaka
      • ok. 90 g liści szpinaku (świeże)
      • 1 ząbek czosnku
      • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
      • sól, pieprz do smaku, ostra papryka w proszku
      • ok. 40-50 g bryndzy
      • 20 g migdałów (posiekane lub płatki)
      • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      Kaszę jaglaną wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ugotować według przepisu na opakowaniu (ja gotuję w mieszance wody z mlekiem, gdyż kasza uzyskuje wtedy lepszy smak). Przestudzić do temperatury pokojowej.

      Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucić posiekany czosnek, a następnie kurczaka. Usmażyć, a następnie przestudzić do temperatury pokojowej.

      W misce wymieszać kurczaka, kaszę jaglaną, posiekane liście szpinaku, migdały, jogurt oraz pokruszoną bryndzę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      W ramach wspólnego gotowania sałatkę z kaszą jaglaną przygotowała także Panna Malwinna oraz Zuzia Sprawdźcie także ich pomysły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 18:56
  • niedziela, 03 kwietnia 2016
    • Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej

      Kasza jaglana świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz żelazo, zawiera antyoksydanty...Jest świetnym dodatkiem do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Dzisiaj proponuję Wam wersję na słodko - raffaello z kaszy jaglanej, a już w środę zapraszam na sałatkę z kaszy jaglanej. Raffaello nie wymaga pieczenia. Oczywiście zachęcam do wprowadzania swoich zmian - zamiast cukru trzcinowego masę możecie posłodzić np. miodem czy syropem daktylowym, do części masy możecie wymieszać z kakao, do masy możecie dodać np. daktyle, macie także dowolność w tym jaki płyn dodacie jako podstawę do gotowania kaszy. Znajdź swoją ulubioną wersję :)

      Raffaello z kaszy jaglanej

      /inspiracja; szklanka -250 ml; blaszka o wymiarach 16,5x26 cm/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 200 g kaszy jaglanej
      • 4,5 szklanki płynu - u mnie napój kokosowo- ryżowy; możecie użyć mleka krowiego, sojowego, mieszkanki wody i mleka kokosowego lub innego dowolnego mleka; ewentualnie może być woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,
      • 7 łyżek cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np. miodem, syropem daktylowym itp.
      • 150 g wiórków kokosowych
      • kilka płatków migdałów
      • tłuszcz do posmarowania blaszki
      • opcjonalnie kakao o oprószenia wierzchu

      Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).

      Następnie dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).

      Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 kwietnia 2016 10:39

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne