Wpisy otagowane „płatki kukurydziane”

  • środa, 05 sierpnia 2015
  • sobota, 03 listopada 2012
    • Zdrowe batoniki śniadaniowe

      Reklamy mamią nas co rusz nowymi ciasteczkami, batonikami, które są pełne zbóż i innych zdrowych składników. Ceny w przeliczeniu na wagę są już tylko cudowne dla sprzedających. Zróbcie sami takie batoniki. Nie dość, że zaoszczędzicie, to jeszcze możecie zrobić je wg swoich upodobań i przede wszystkim bez sztucznych dodatków.

      Pamiętajcie ziarna, orzechy, pestki to cenne źródło witamin z grupy B, bardzo ważnych dla układu nerwowego. Mają one istotny wpływ na proces zapamiętywania. Witamina E zwalcza natomiast wolne rodniki. Pestki dyni są bogate w cynk, który np. ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca oraz zwiększa produkcję plemników. Orzechy dostarczają nam lecytynę pomagającą przyswajać i odtwarzać informacje.

      Batony śniadaniowe

      jeśli nie macie któregoś składnika śmiało możecie zastąpić go innym lub dodać więcej pozostałych

      • 1/2  szklanki migdałów
      • 1/4 szklanki ziaren sezamu
      • 1/2 szklanki pestek dyni
      • 1/2 szklanki płatków owsianych
      • 1/2 płatków pszennych (dałam kukurydziane)
      • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki miodu
      • 1 łyżka kakao

      Na suchej patelni kolejno uprażyć: posiekane migdały, sezam, pestki dyni, płatki owsiane, wiórki kokosowe. Składniki przesypywać od miski, dodać płatki kukurydziane (lub pszenne) i na koniec wymieszać.

      W garnku podgrzać miód z kakao, wlać do miski z suchymi składnikami.Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypujemy składniki i najpierw łyżką, a później zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, przygniatamy, by utworzyła się równa warstwa*.

      Formę wstawić na 2 godziny do lodówki, a po schłodzeniu pokroić na batony.

      *łatwiej będzie nam przygnieść masę jeśli najpierw wyrównamy ją łyżką, a następnie przykryjemy wystającą częścią papieru do pieczenia i wtedy zaczniemy przygniatać masę rękoma. Nie będzie nas wtedy parzyć, ani brudzić.

      batoniki śniadaniowe

      Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" i dodaję go do akcji "Śniadanie bogate w błonnik" oraz "W orzechowym raju".

      Polecam też batoniki Corny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe batoniki śniadaniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 10:16
  • czwartek, 04 lutego 2010
    • Corny - batoniki

      Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!

      Domowe batony Corny

      SKŁADNIKI:

      • 1 łyżka miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)
      • 1 łyżka fruktozy lub cukru
      • 1 łyżka margaryny lub masła
      • 1 szklanka płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich, otrębów
      • 0,5 szklanki bakalii, np. suszonych śliwek, moreli, rodzynek, wiórków kokosowych, orzechów, pestek słonecznika, pestek dyni

      WYKONANIE:

      Miód, cukier i margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo.  Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami czekolady.
      Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier).

      Uwagi:

      Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne musli.

      Kombinacje płatków i bakalii można tworzyć według upodobań.

       baton corny

      Przepis dodaję do akcji "Dietetyczne słodycze". Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Corny - batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2010 11:35

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne