Wpisy otagowane „olej”

  • poniedziałek, 09 października 2017
    • Pyszne i proste - ciasto zebra

      Jeśli macie ochotę na ciasto, które jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, to ciasto zebra jest świetnym wyborem. Świetnie nadaje się też do spakowania jako przekąska do szkoły, pracy, czy na wycieczkę.

      Ciasto zebra

      /1 szklanka = 250 ml; blaszka - keksówka/

      • 5 jajek
      • 1 i 1/3 szklanki cukru białego
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka wody
      • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      dodatkowo:

      • 2 łyżki niesłodzonego kakao
      • 4 łyżki mąki

      Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, krótko ubić do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, ubijamy na wolnych obrotach do połączenia. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej 4 łyżki mąki.

      Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie białe i czekoladowe ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na grzanie do 180°C. Pieczemy około 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta, można je polać polewą czekoladową.

      ciasto zebra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i proste - ciasto zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 października 2017 06:34
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Szybko i smacznie: placuszki bananowe

      Nie macie czasu albo ochoty na stanie przy garach? Nie chce Wam się gotować dla jednej osoby? Chcecie zjeść coś ciepłego na obiad, a skończy się to zamówieniem pizzy? Nie macie specjalnych zdolności do gotowania? Zapraszam Was na nowy cykl: "szybko i smacznie". To tutaj znajdziecie przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu dania. Tutaj pozwolimy sobie na korzystanie z krótszej drogi do pełnego talerza :)

      Dzisiaj zapraszam Was na placuszki bananowe. Składają się z zaledwie 3 składników. Ja smażyłam je na patelni do smażenia jajek (z zagłębieniami), ale spokojnie możecie je usmażyć w formie tradycyjnych naleśników czy małych placuszków. Dajcie znać jak Wam smakowało i zainspirujmy się do kolejnych szybkich i smacznych dań. Pamiętajcie, że zawsze chętnie zobaczę zdjęcia Waszych dań :)

      Placuszki bananowe

      /pomysł własny/

      placuszki bananowe

      Wielkość porcji: ok. 15 placuszków o średnicy ok. 5 cm, czyli porcja dla 1 osoby (raczej jest to "kobieca" porcja)

      Czas: na przygotowanie potrzeba mniej niż 5 minut + czas potrzebny na usmażenie

      Jaki sprzęt potrzebujesz? Ja wykorzystałam blender i patelnię. Blender możecie zastąpić mikserem lub widelcem, wystarczy, że dobrze pomieszacie składniki.

      Składniki:

      • 1 dojrzały banan
      • 2 jajka
      • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
      • olej do smażenia (niewielka ilość)

      Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy*. Smażymy z dwóch stron na posmarowanej tłuszczem patelni na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polewą czekoladową, kremem orzechowym, dżemem, serkiem, miodem...czym tylko chcecie.

      *Jeśli nie chcecie wykorzystywać blendera, to możecie na początku roztrzepać jajka widelcem, następnie dodać mąkę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajcie rozgniecionego wcześniej widelcem banana. Drobne cząstki banana nie będą w niczym przeszkadzać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko i smacznie: placuszki bananowe ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 06:12
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

      Nie jadłam lepszego ciasta jogurtowego jak to. Wilgotne, miękkie, nawet na następny dzień. Owoce oczywiście możecie zmienić na inne, ale w sezonie aż się prosi by dodać truskawki. Pyszne!

      Jogurtowe ciasto z truskawkami

      /blacha 24x28cm; źródło/

      • 1 duże jajko
      • 150 g cukru pudru
      • 140 ml oleju
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 400 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
      • 450 g mąki pszennej 
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 400-500 g truskawek lub innych owoców

      Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

      W drugiej misce zmiksować jajko, cukier i olej na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować (masa będzie dość gęsta).

      Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć truskawki przecięte na pół (umyte, osuszone, bez szypułek; truskawki układać przeciętą stroną do góry). Piec w 180°C ok. 45-50 minut, do suchego patyczka (u mnie było gotowe po 44 minutach pieczenia). Jeśli dodamy kwaśniejszych owoców, to możemy po wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem. 

      pyszne wilgotne ciasto jogutrowe

      Ciasto upiekłyśmy w ramach "wypiekania na śniadanie" wraz z Alą i Joanną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 12:54
  • czwartek, 13 marca 2014
    • Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

      Dziś czekała na mnie niespodzianka. Sam Lord Somersby napisał do mnie list i wysłał paczkę.

      paczka somersby

      Jeśli lubicie lekkie, smakowe i owocowe piwa przeczytajcie co myślę o nowym Somersby Blackberry Beer Drink, a później, pozostając w piwnym klimacie, zapraszam na jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Do jego pieczenia proponuję jednak tradycyjne jasne piwo, a później przy okazji spożywania kurczaczka można raczyć się piwem jeżynowym.

      list somersby jeżynowy

      Drogi Lordzie Somersby,

      dziękuję za wyróżnienie i oddanie w moje ręce Twojego najnowszego wynalazku - Somersby Blackberry Beer Drink. Paczka, którą od Ciebie otrzymałam, była pełna niespodzianek. Zapewne każda rzecz z zawartości się przyda.

      somersby blackberry

      Przejdźmy jednak do najważniejszego, gdyż na samym dnie krył się ten najmilszy podarek.

      piwo somersby lord

      Przyznam, że lekkie owocowe piwa świetnie się wpasowują w mój gust i uwielbienie do słodyczy, więc tych chętniej przystąpiłam do degustacji. Piwo o smaku jeżynowym, to niespotykany na polskim rynku produkt. Ma świeży, słodki smak i jest świetnie zbalansowane. Nie mogę się doczekać lata, bo to właśnie z latem, ciepłem, piknikami, czy grillem na działce kojarzą się takie smaki.

      Dziękuję za specjalną dedykację na butelce. Spersonalizowane opakowanie, to niezwykle miły gest.

      piwo owocowe

      Do następnego otwarcia Lordzie.

      Pozdrawiam

      Ewelina

      nalewanie piwa

      ♥♥♥

      Pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

      /inspiracja/

      kurczak pieczony na piwie pyszny

      • 1 kurczak (waga ok. 1,5 kg)
      • 1 butelka (250 ml) piwa jasnego
      • 3 łyżki oleju
      • 5 ząbków czosnku
      • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta czarnego pieprzu
      • szczypta kurkumy
      • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
      • 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków

      Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami. W misce wymieszać suche przyprawy, posiekany na drobno czosnek i olej. Natrzeć kurczaka przyprawami i odstawić na minimum 0,5-1 godziny. 

      kurczak pieczony na butelce piwa pyszny

      butelkę piwa namoczyć na chwile w wodzie, zedrzeć naklejki, umyć dobrze butelkę. Otworzyć i odlać z butelki ok. 250 ml piwa.

      Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja termoobieg i nagrzewanie dolnej grzałki). Kurczaka nadziać na butelkę, tak by szyjka butelki wystawała ponad kurczaka. Włożyć butelkę z kurczakiem na mniejszą blaszkę, a tę na dużą blaszkę (na cały piekarnik). Piec kurczaka 1,5 godziny (na każde 0,5 kg kurczaka przypada ok. 0,5 godziny pieczenia) do jakiś czas polewając go pozostałym piwem. Dodatkowo piwo w butelce po nagrzaniu powinno się pienić. Jeśli tak się nie dzieje, to do środka butelki wsypujemy szczyptę soli (powinno zacząć się burzyć).

      dodatkowo:

      • ziemniaki (około 1 kg lub wg uznania)
      • 3 buraczki czerwone
      • pieczarki
      • marchew (3 sztuki)
      • przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, rozmaryn
      • olej

      Po pół godzinie pieczenia kurczaka wyłożyć na dużą blaszkę warzywa: ziemniaki, buraki, pieczarki, marchew, które należy obrać, pokroić na plastry i przygotować:

      Oprószyć ziemniaki tymiankiem, solą, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Polać olejem, wymieszać.

      Buraczki i marchew skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.

      Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić olejem. Włożyć warzywa do piekarnika i zapiekać z kurczakiem.

      Kurczaka podawać z warzywami.

      kurczak pieczony na butelce piwa pyszny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 19:13
  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Pączki z konfiturą z płatków róży

      Dzisiaj tłusty czwartek, więc trzeba odpowiednio uczcić to święto :) Najlepiej oczywiście pączkiem lub faworkiem...a może gniazdkiem lub nieco egzotycznie eulab jamun? :) jest tyle pysznych możliwości, że na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

      Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "faworki i pączki". Zrobiłam z 1/4 podanej porcji i wyszło mi 18 średnich pączków.

      Pączki popularne

      /ok.50 sztuk średniej wielkości pączków/

      • 1 kg mąki krupczatki (ja dodałam nieco pszennej)
      • 200 g cukru
      • 150 g margaryny
      • 5 żółtek
      • 0,5 litra mleka
      • 50 g drożdży
      • 50 g spirytusu
      • 1 łyżeczka olejku zapachowego - u mnie ajerkoniakowy
      • ok. 250-300 g konfitur - u mnie z płatków róży, może być budyń lub dowolny dżem, byle był dość zwarty
      • cukier puder do posypania lub zrobienia lukru
      • olej lub smalec do smażenia

      pączki drożdżowe łatwe

      Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 4 łyżek mąki i 2 łyżeczek cukru. Zostawić na ok. 15-20 minut, aż drożdże podrosną.

      W tym czasie przesiać mąkę i utrzeć żółtka z cukrem. Z konfitury z płatków róży odciskamy na sitku nadmiar soku. Topimy margarynę.

      Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, spirytus, olejek, mleko (w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

      Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Jeśli ciasto jest luźne, to wyrabiamy przez chwilę podsypując mąką. Formować pączki poprzez wałkowanie ciasta na grubość 1 cm, a następnie wykrawanie krążków foremką lub szklanką. Na środku każdego krążka kładziemy odsączoną konfiturę, zlepiamy ciasto tworząc lekko spłaszczoną kulkę. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.

      Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna garnka. Wrzucamy pączki na rozgrzany tłuszcz smażymy po obu stronach (na czas smażenia przykrywamy garnek pokrywką). Wykładamy pączki na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze.

      pączki drożdżowe łatwe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki z konfiturą z płatków róży”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 06:42

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne