Wpisy otagowane „maślanka”

  • piątek, 28 września 2018
    • Scones z suszonymi morelami

      Scones z suszonymi morelami świetnie nadają się zarówno jako słodka przekąska, jak i na śniadanie, lunch, jako prowiant na wycieczkę, czy piknik. Jeśli lubimy możemy je zjeść z masłem, czy konfiturą, jednak mi smakują najbardziej bez dodatków. Inspiracją był przepis od Marthy Stewart z książki "Baking handbook". Przepis możecie oczywiście modyfikować dodając inne suszone owoce.

      Scones z suszonymi morelami

      • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki orkiszowej
      • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru białego 
      • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 0,5 szklanki (125 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej
      • 140 g miękkiego masła
      • 100 g suszonych moreli
      • śmietanka / mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

      W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę pszenną i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Dodać masło i wyrobić, by masło połączyło się ze suchymi składnikami.

      W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Dodać pokrojone w drobną kostkę morele. Wymieszać.

      Podzielić ciasto na 8 części. Z każde zrobić kulę i ją lekko spłaszczyć, kłaść na papierze o pieczenia (dłonie można zwilżyć wodą, wtedy łatwiej  będzie kształtować bułeczki). Wierzch scones posmarować śmietaną / jajkiem lub mlekiem. Piecz w 190° przez około 25-30 minut, aż będą rumiane.

      scones morele martha stwart

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Scones z suszonymi morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2018 10:26
  • piątek, 31 stycznia 2014
    • Szybkie i proste ciasto Ewy Wachowicz

      Ciasto dotarło do mnie pod nazwą "jadą goście jadą", na znak, że ciasto szybko i łatwo można upiec. Jednak samo pieczenie chwile potrwa, więc goście muszą jednak chwilę wcześniej zapowiedzieć swoją wizytę. Ciasto łatwe, smaczne. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione".

      Ciasto jadą goście jadą

      /blaszka 28x24 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka maślanki (w temp. pokojowej)
      • 5 jajek
      • 1,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2,5 szklanki mąki
      • 100 g wiórek kokosowych

       Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

      3 białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 0,5 szklanki cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści.

      2 całe jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem z 1 szklanką cukru, aż masa stanie się puszysta i cukier się rozpuści. Dodajemy maślankę, miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy. Wykładamy ciasto na blaszkę.

      Do ubitych białek dodajemy wiórki, mieszamy łyżką. Wykładamy białka na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).

      ciasto szybkie z kokosem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i proste ciasto Ewy Wachowicz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 31 stycznia 2014 17:33
  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami

      Dzisiaj dwie propozycje. Pierwsza to bezglutenowy chleb pochodzący z książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. W chlebku zrobiłam małe zmiany. Wyszedł...hmm całkiem inny od tego chleba do którego większość z nas jest przyzwyczajona. Tutaj czuć migdały, len i (u mnie) soję. W oryginale była mąka z ciecierzycy, więc pewnie też lekko zmienia to smak. Przepis wypróbowałam w ramach eksperymentu i może komuś się przyda, choć ja już do niego nie wrócę. Jest smaczny, ma konsystencję babki, jest miękki i wilgotny, ale na pewno nie każdemu będzie smakować. Ja zrobiłam wersję z dynią, w oryginale do ciasta dodaje się łyżkę mielonego kminku i wierzch posypuję się ziarnami kminku.

      Drugi przepis to koktajl bananowy z sokiem a owoców czarnego bzu oraz kiełkami brokuła. Ciekawy smak i zdrowa przekąska. Przepis własny stworzony na konkurs "wymiksuj się z zimy".

      Bezglutenowy chleb

      /foremka 21x10 cm prostokątna lub (jak u mnie) rynienka 25x10 cm; 1 szklanka=250 ml//

      • 2,5 szklanki mąki migdałowej (zmielone drobno migdały)
      • 0,5 szklanki mąki z soi lub (w oryginalnym przepisie) mąki z ciecierzycy
      • 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
      • 1 płaska łyżka sody
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
      • 5 jajek
      • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego + 18 łyżek letniej wody (lub 5 jaj)
      • 100 g masła, stopić, ostudzić do temperatury pokojowej
      • 1/4 szklanki maślanki lub jogurt naturalny lekko rozrzedzony mlekiem
      • 1 łyżka ksylitolu lub stewi w płynie lub brązowego cukru

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i maślanką. Mąkę migdałową, sojową (lub z ciecierzycy), 0,5 szklanki siemienia lnianego, sodę, sól, cukier (lub ksylitol, stewia) wymieszać w misce.

      5 łyżek siemienia lnianego łączymy z 18 łyżkami letniej wody, mieszamy. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie łączymy.

      Białka ubić na sztywno.

      Do suchych składników dodajemy mokre. Łączymy. Następnie dodajemy ubite białka i łączymy (najłatwiej mikserem na wolnych obrotach). Wkładamy do foremki i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).

      chleb bezglutenowy

      Koktajl bananowy z kiełkami brokuła

      /1 porcja/

      • 1 dojrzały banan
      • ok. 100 ml jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki soku z owoców czarnego bzu
      • mała garść kiełków brokuła

      Banana z jogurtem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy sok z czarnego bzu. Do trzeciej kiełki brokuła i łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Układamy w szklance lub kieliszku 3 warstwy koktajlu. Gotowe.

      koktajl bananowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 11:01
  • środa, 31 lipca 2013
    • Domowe nuggetsy z kurczaka w letniej odsłonie

      Pieczony kurczaczek...tego nie da się nie lubić. Dzisiaj piersi z kurczaka panierowane w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Można podawać z dowolnym sosem lub z pyrami/frytkami i surówką.

      Nuggetsy z kurczaka

      • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
      • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
      • 125 ml maślanki
      • sól, pieprz
      • 2 łyżeczki piwa (u mnie Jasne Ryżowe Książęce; w wersji dla dzieci pominąć)
      • płatki kukurydziane

      Pierś z kurczaka pokroić w paski (jeśli chcemy zrobić serduszka kroimy długie, cienkie paski). Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kurczaka zalewamy maślanką z sokiem z cytryny i piwem. Zostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mocno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      kawałki kurczaka możemy nabić na patyczki do szaszłyków, żeby wygodniej się je jadło.

      Jeśli chcemy, możemy zrobić kurczaka w kształcie serduszek - cienkie plastry kurczaka zginamy w połowie i składamy końcówki do środka.

      Kurczaka piec w 200°C, aż płatki się zarumienią a mięso upiecze (czas zależy od wielkości kawałków, ja piekłam przez 20minut).

      domowe nuggetsy

      Przepis bierze udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku" jako moja propozycja potrawy stanowiącej najlepsze połączenie smakowe z piwem Jasne Ryżowe Książęce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe nuggetsy z kurczaka w letniej odsłonie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 31 lipca 2013 08:41
  • wtorek, 14 maja 2013
    • Rogale czosnkowe

      Pieczywo czosnkowe, coś niesamowitego i niezwykle aromatycznego. Lubię ten zapach czosnku na rękach pozostający po jego krojeniu, aromat pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w powietrzu...mmm. Te rogale zabrałam na śniadanie do Sąsiadek, które organizują śniadania i warsztaty w Poznaniu. Bardzo dobrze się bawiłam, więc Wam polecam. Inspiracja tu.

      Rogaliki czosnkowe

      /ok.24 szt małych rogali/

      pieczywo czosnkowe

      • 1/4 szklanki mąki
      • 1/3 szklanki wody, lekko ciepłej
      • 2 łyżeczki suchych drożdży

      Składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż drożdże podrosną.

      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła
      • 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej
      • 1 szklanka maślanki, w temp. pokojowej
      • 4 szklanki mąki pszennej + ok 1/4 szklanki mąki do posypania stolnicy

      Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej mąki). Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

      • 110 g masła, w temp. pokojowej
      • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
      • garść natki pietruszki, posiekana

      Masło łączymy z resztą składników.

      Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym mąką. Smarujemy ciasto równomiernie masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.

      Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły. 

      • białko jajka lub śmietanka
      • ser żółty

      Przed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy jajkiem lub śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże rogale, wydłużamy czas pieczenia.

      rogale czosnkowe

      Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik!

      a także śniadaniowe wypieki  oraz zielnik kuchenny 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale czosnkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 maja 2013 08:12

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne